Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 31 maart 2018

Den Bosch vs Leiden (en meer)

Zaterdagavond 20:00 uur in de Maaspoort Den Bosch de wedstrijd Den Bosch (4) vs Leiden (2).

En, ik zeg het maar meteen, die stand op de ranglijst geeft een vertekend beeld. De ploegen die in de "top" 4 staan hebben niet allemaal hetzelfde aantal wedstrijden gespeeld. Dat dít kan is nog schandaliger dan dat het bedroevend is.

Reden: Donar presteert in Europa. Inmiddels heeft de club de halve finale van het FIBA Europe Cup-toernooi gehaald.

Wat is dan het probleem? denk jij nu wellicht. Nou, er zijn geen andere dagen van de week te vinden om te spelen. Voor een uitwedstrijd in het Europe Cuptoernooi ben jij drie dagen kwijt. De wedstrijden worden vaak op woensdag gespeeld. Het is in de DBL blijkbaar onwenselijk om op vrijdagavond te spelen. (Commercieel gezien snap ik dat wel.)

Kijkend naar winstpercentages is dit de stand:

  1. Donar 22 gespeeld, 20 gewonnen, 2 verloren = 90,9% 
  2. Den Bosch 23 gespeeld, 18 gewonnen, 5 verloren = 78,3% 
  3. Leiden 25 gespeeld, 19 gewonnen, 6 verloren = 76% 
  4. Zwolle 26 gespeeld, 19 gewonnen, 7 verloren = 73,1% 
Zwolle heeft de ambitie om 2e te worden. Zij deden laatst goede zaken door in en tegen Den Bosch te winnen. 

Een overwinning vanavond voor Leiden zou echter betekenen dat de Zwollenaren de kloof met Leiden groter zien worden. De voorsprong die Den Bosch heeft op Zwolle zal moeilijk goed te maken zijn voor de Zwolse ploeg. (D.d. 5 april is de wedstrijd Donar vs Zwolle, en de Groningers willen de reguliere competitie afsluiten op de 1e plaats.)

Verder is het, gezien de duur van het seizoen, maar zeer de vraag of de wedstrijd Den Bosch vs Donar wel gespeeld worden. Ik gok dat deze worden ingepland voor data die onhaalbaar zijn voor Donar, en dat de Groningse club dan zegt "Sorry, maar wij spelen niet. Maak er maar een 20 - 0 nederlaag van. Dit doen jullie dan niet voor het eerst, jullie hebben er genoeg ervaring mee."

Het is dan te hopen dat Den Bosch vanavond wint zodat Zwolle nog 3e kan worden. Zij ontlopen dan Donar in de halve finale. 

Volgend seizoen de competitie verdelen over meerdere weken, wel hetzelfde aantal wedstrijden, zal vermoedelijk niet gebeuren. Clubs willen hun spelers niet voor zo'n lange periode contracteren (gebrek aan geld). Het wegvallen van een ploeg (Apollo?) lost niets op als er een andere ploeg (CTO) voor terugkomt. En als de FEB ook nog eens andere nieuwe ploegen wil toevoegen gaat het pas lukken als men besluit om niet langer 4x tegen elkaar te spelen maar "slechts" 2x. Dit zal ook wel niet op een akkoord van bepaalde clubs kunnen rekenen. Zij hebben de inkomsten uit kaartverkoop hard nodig. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten