Op de fanavond van Donar is onder andere gesproken over de mogelijke invoering van een BeNe-league.
Erik Braal, de coach van Donar, liet weten voorstander te zijn. Daarbij gaf hij ook aan hoe volgens hem de planning zou moeten zijn. "Beginnen, ongeveer tot de Kerst, met midweeks Europese wedstrijden en in het weekend een wedstrijd voor de BeNe-league. Daarna een volledig programma (1x uit, 1x thuis) van de Nederlandse competitie."
Leuk, maar welke clubs doen er dan mee aan de Nederlandse competitie? Wie van deze clubs doen er mee aan de BeNe-league? Als er clubs zijn die wel in de Nederlandse competitie spelen, maar niet in de BeNe-league, wat gaan die dan van september tot en met december doen?
Ik zeg: de BeNe-league is interessant als dit past binnen een planning van zowel Champions League / Europe Cup áls DBL. Hiermee doel ik op de volgende agenda: dinsdag Champions League / Europe Cup, donderdag DBL en zaterdag BeNe-league. Waarschijnlijk moet je als club op woensdag beschikbaar kunnen zijn. Op woensdag en donderdag spelen is, zeker als het gaat om reizen na een uitwedstrijd, niet praktisch. In dat opzicht snap ik de keuze om DBL en BeNe-league te scheiden maar ik denk dat de meerwaarde er in zit dat je veel wedstrijden speelt op hoog niveau.
In de DBL is daarom mijns inziens slechts plek voor de huidige top 4 van Nederland. In de BeNe-league is denk ik plaats voor meer dan 4 Belgische ploegen. 7? Aangevuld met een ploeg uit Luxemburg (Musel Pikes?) kom je dan op 12 ploegen.
Als de DBL in september begint, mét 4 ploegen, zijn er geen clubs die maanden lang niets doen. Trainen, trainen, trainen zonder wedstrijden te spelen is niet wenselijk. Oefenwedstrijden zijn niet interessant genoeg om te zien als waardige vervanging van / vergelijking met wedstrijden in de BeNe-league.
Ploegen officiële wedstrijden laten spelen, en later ploegen toevoegen, is ook geen optie. Want, hoe bereken je dan plaatsing voor de play-offs?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten