Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 30 november 2012

Overschatting

GasTerra Flames / Donar moest gisteravond in Rotterdam spelen tegen het Rotterdamse basketball college. Enkele weken terug werd het in Groningen 73 – 68. Het had een voorbode kunnen (nee, moeten!) zijn voor de wedstrijd van gisteravond.
Ikzelf dacht dat Rogier Jansen gespaard werd voor de wedstrijd van a.s. zaterdag (uit tegen Leiden), maar hij is helaas gewoon nog geblesseerd. Heeft nog niet kunnen meetrainen deze week.

De spelers waren niet zo fanatiek als ik graag zou zien: er werd niet gedoken naar ‘losse ballen’, er was geen sprake van felle en krachtige ‘boxing-out’ wanneer Donar een verdedigende rebound moest pakken, het tempo van de rotatie en het rondspelen van de bal lag erg laag en tot slot: er was te veel angst om in vrijstaande positie een schot te nemen. Althans, zo zag ik het.
Fans hadden verwacht dat Donar met minstens 20 punten verschil zou gaan winnen. Ze roemden de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden (24 november jl.) maar in die wedstrijd werd echt niet zo goed gespeeld. Zeker niet zo goed dat men zou mogen denken dat het eventuele lek gedicht is.

Zelf overschat ik nog iedere keer weer het niveau van het personeel achter de jurytafel en dat van de scheidsrechters. En ook gisteravond werd dat vertrouwen weer beschaamd. Kritiek van coach Hakim Salem dat de schotklok diverse keren uren stilstond, was verre van welkom. Er werd dus weer gedreigd met een T. Zo lekker autoritair ‘meneer’ de scheids. Thuis bij je vriendje zeker niks te vertellen? Op je werk word je door je cheffin zeker dagelijks gepest?

Kwartstanden:
1.      16 – 20
2.      32 – 33 (16 – 13)
3.      52 – 48 (20 – 15)
4.      73 – 77 (21 – 29)

Het begin van de wedstrijd was overduidelijk voor Rotterdam. Met nog 5:59 minuten te spelen in het 1e kwart nam coach Salem een time-out. De stand toen 8 – 2 in het voordeel van de Rotterdammers. Mede dankzij een driepunter van Jessey Voorn en een score + benutte bonus vrije worp van Dimeo van der Horst kwam Groningen terug tot 10 – 8. De ‘aanwijzing’ van Salem “Harder passen!” hielp helaas nauwelijks. Na het 1e kwart stond er een 16 – 100 stand op het scorebord maar die was toch echt niet juist.

Salem was, terecht ontevreden over het defensief rebounden van zijn spelers. In de rust hoorde ik hem tijdens de peptalk zeggen “Don’t worry about the offense!” Zo ja, dan bedoelde hij daar hopelijk mee dat spelers niet zo angstig moesten zijn. Er werd te weinig geschoten, er werd te veel afgespeeld (en dan ook nog naar spelers die in de dekking stonden), de basket werd maar mondjesmaat aangevallen. Op den duur wisselde Salem 4 spelers tegelijk.

Ook in de verdediging was er te veel twijfel. Zo stond Jason Dourisseau, door de omroeper Diorizo genoemd, op de 4 te verdedigen tegen Chip Jones. Deze Jones (Was hij jarig? Hij kreeg een cadeau voor de wedstrijd.) liep om twee andere verdedigers heen naar de driepuntslijn, Dourisseau ging niet met hem mee (bang om in de ‘bucket’ een gat te laten vallen?) en … Jones scoorde eenvoudig uit een inbounce pass.

Donar maakte veel turnovers, en de omschakeling van aanval naar verdediging was niet goed. Twee aanvallen achter elkaar (na een stand van 39 – 39) scoorde Rotterdam uit de fast-break: (41 – 39 en vervolgens 43 – 39). Er stond kort daarna zelfs een 46 – 39 tussenstand op het scorebord. De Rotterdammers speelden toen slimmer in de aanval. Ze wisten een 2 on 2 situatie om te zetten naar een 2 – 1 situatie (de 2e verdediger van Donar liet zich in slaap sukkelen), de voorste aanvaller gaf een passje naar achteren en de inkomende aanvaller (trailer) scoorde eenvoudig uit een lay-up: 48 – 41.

In het laatste kwart vielen de scores van Jamal Boykin (hij werd Boykien genoemd) en ook Sergio de Randamie droeg scorend zijn stenen bij. We bleven geloven in de overwinning, en dat werd beloond, maar we speelden allerminst goed.

woensdag 28 november 2012

Mogelijke oplossingen?

Mogelijke oplossingen?


Het Nederlandse (mannen)basketball bevindt zich in een problematische situatie. Er is door de FIBA een uitstel tot 8 december verleend? Geldt dat nu alleen voor het, boetevrij, terugtrekken van een inschrijving of mag er tot die datum nog een inschrijving worden gedaan? De berichten die de ronde doen zijn tegenstrijdig. D.w.z. in een interview gaf Kees Akerboom jr. aan dat men zich tot 8 december zou mogen inschrijven. Diverse tekstuele verklaringen hebben een andere boodschap.

We moeten maar hopen dat men zich nog kan inschrijven dan wel dat reeds gedaan heeft, en zich niet hoeft terug te trekken. Maar, deelname aan een kwalificatiereeks is niet de oplossing van het probleem. Daar is veel meer voor nodig.

Lijken dienen te worden geborgen, en er dient vooral een degelijk beleid, gebaseerd op een goede visie, te komen!


Het beleid dient te worden gemaakt door specialisten: jurist, pr, commercie samen met deskundigen op het gebied van basketball. Als een specialist zelf ook nog kennis van basketball heeft, is dat alleen maar prettig. Denk aan mannen als Kales en Pieper.

Specialisten kunnen op voorstel van de leden worden vervangen. Dat geldt ook voor de deskundigen ten aanzien van basketballzaken (medisch, teambuilding, jeugdopleiding enz.). Deze deskundigen worden voorgesteld door de rayons en na, stemming door alle rayons op verschillende kandidaten, benoemd. Zo ook de specialisten.

Men zal nóg meer, en nóg beter, spelers moeten opleiden.


Verlaging leeftijd jeugdspelers: kinderen vanaf 4 jaar toestaan om lid te worden. Hoe eerder je begint met het aanleren van fundamentals, hoe beter. Spelenderwijs (maak bijvoorbeeld gebruik van een zachte bal of volleybal) vooral gericht op plezier en samenspel!

Op latere leeftijd (jongens under 18/20 inpassen in mannen 1 respectievelijk meiden under 18/20 in vrouwen 1) è

Hervorming van selecties: minimaal 2 jeugdspelers in mannen 1 / vrouwen 1 (mogen alleen Nederlanders zijn), maximaal 2 buitenlandse contractspelers

Hervormen, zorg voor een revolutie in Nederland het basketballand


Hervorming van de competities, een grotere financiële bijdrage van clubs die spelen op het hoogste niveau.

·        toewerken naar interrayonale competities en under 14 en jonger binnen eigen rayon laten spelen (zij spelen min of meer interrayonale dankzij de talentcuptoernooien), in de jeugd de aandacht vestigen op opleiden en niet op het wekelijks willen spelen tegen sterke tegenstanders
·        lagere competities (rayon 1e klasse en lager) door clubs zelf laten organiseren (wat nu al het geval is omdat dit goedkoper is, helaas leidt het tot een vermindering van het aantal leden bij de NBB)
·        niet langer zeuren over 2 clubs uit dezelfde stad (Flames/RTC Noord en BVG), terwijl daar in verschillende competities wel sprake van is (Apollo en US in de vrouwenpromotie) danwel er 2 clubs in dezelfde competitiespelen die op slechts enkele kilometers bij elkaar vandaan liggen en die ook nog eens een samenwerkingsverband hebben (Black Eagles en EBBC)

·        rayon hoofdklasses (aantal afhankelijk van het rayon, in West heb je meer goede ploegen dan in Noord) 6 à 8 hoofdklasses in totaal voor de huidige 5 (Noord. Noord-Holland, West, Oost en Zuid) rayons

·        promotiedivisies (2 divisies van ieder maximaal 6 ploegen)

·        2e divisie (maximaal 8 ploegen)

·        Eredivisie (maximaal 6 ploegen, minimale budget per ploeg € 1000000)

Oranje, blamage, bleu


Of de nationale mannen A-ploeg en de jongens under 20 dan helemaal moeten stoppen met spelen? Nee! De nationale mannen A-ploeg zal voor een groot deel moeten verjongen, en in die nieuwe samenstelling 2 weekenden in de maand moeten gaan trainen (competitieschema op aanpassen, alleen wedstrijden in het weekend!) en in de zomer periode wedstrijden spelen. De selectie? Charlon Kloof, Stefan Mladenovic, Dimeo van der Horst, Jessey Voorn, Valentijn Lietmeijer, Shane Hammink, Worthy de Jong, Don Rigters, Max van Schaik, Jeroen van der List, Mohammed Kherrazi, Ross Bekkering, Thomas Koenis en Berend Weijs. Laat, als zij willen, ook routiniers als Aron Royé, Rogier Jansen, Arvin Slagter, Stefan Wessels, Robin Smeulders en Henk Norel meedoen. En, vraag in de zomermaanden aan spelers die in de overige maanden van het jaar spelen in andere Europese landen of de USA om dan mee te trainen. (Uitgezonderd de maand waarin er kwalificatiewedstrijden zijn.)

Echter, deze selectie zal zelf voor haar budget moeten zorgen. Het is voor de NBB niet op te brengen om te betalen voor een speeltje dat geen medaillekansen heeft op een A-toernooi. Ook niet als het je vlaggeschip is. Dat het NOC/NSF geen steun geeft aan de mannenploeg, dat is niet voor niets. En, daar moeten we ook niet over zeuren. Je krijgt wat je verdient.

Als we stoppen met trainen en oefenwedstrijden spelen, dan wordt het nog moeilijker om ooit weer een A-land te worden. Je kan niet ongestraft jaren stoppen met ‘leren’. Niet voor niets is het modern om te spreken van ‘je leven lang leren’. Een club keert moeilijk terug in de eredivisie als zij besluit zich terug te trekken, een nationale ploeg keert moeilijk terug in het internationale basketball. Ook al heb ik geen cijfers om dat te onderbouwen, ik denk niet dat ik met deze bewering iets geks zeg.

Waarom alleen wedstrijden in het weekend? Omdat clubs dan door de week volop kunnen trainen, je publiek beter de mogelijkheid biedt om wedstrijden te bezoeken (clubs ook meer vrijwilligers kunnen vinden om te helpen) en je geen overvol programma krijgt waarin clubs elkaar 10x ontmoeten in de reguliere competitie. Met daarna nog de play-offs.

Bovendien zouden clubs dan makkelijker kunnen meedoen aan een Europees bekertoernooi. Dergelijke wedstrijden worden niet in weekenden gespeeld. Het is gunstig voor de nationale ploeg als de spelers uitkomen in een bekercompetitie waarin zij spelen tegen clubs uit Spanje, Griekenland, Italië, Servië, Rusland, Frankrijk, Duitsland etc.

dinsdag 27 november 2012

GasTerra Flames @ Z&Z Leiden [preview]

Deze voorbeschouwing zal vrijdag worden aangepast. Het verslag van de wedstrijd Rotterdam basketball college vs GasTerra Flames wordt weliswaar apart geplaatst, maar een oordeel over die wedstrijd zal in dit artikel verwerkt worden. (Ik zal er voor zorgen dat de update duidelijk te herkennen is!)

Het is een confrontatie tussen de nummer 2 (Leiden) en nummer 3 (Groningen) van de ranglijst. Althans, vandaag dinsdag 27 november.

De ploeg van coach Toon van Helfteren staat 2 punten (1 nederlaag minder) boven de ploeg van coach Hakim Salem.

Het is behalve een subtopper ook een ontmoeting tussen ex-internationals. Ex vanwege de geniale beslissing van de NBB. Wat zouden wielerfans er van zeggen als de KNWU (onze nationale wielerbond) zou besluiten om, aangezien Marianne Vos voor alle prijzen zorgt, geen mannen meer in te schrijven voor een wk (waardoor Niki Terpstra, Robert Gesink, Bauke Mollema en Lars Boom niet meer kunnen deelnemen aan zo'n wedstrijd)? Of liefhebbers van het zwemmen als de KNZB besluit om geen mannen in te schrijven voor een EK of wk omdat Ranomi Kromowidjojo de zwemheldin is?

Laat staan wat voetbalfans zeggen wat er gaat gebeuren als de ploeg van bondscoach Louis van Gaal niet naar het wk in Brazilië mag volgens de KNVB omdat zij liever zien dat Anouk Hoogendijk meedoet aan het wk vrouwenvoetbal.

De Nederlandse sportwereld ligt er niet wakker van dat de mannen A-ploeg (én de jongens under 20) de komende twee jaren niet meedoet aan kwalificaties. Nederlanders hebben niks met basketball. Dat is niet omdat we onvoldoende lengte hebben om geschikt te zijn voor basketball. We houden niet van show, we houden niet van snelle acties tijdens een spel. Het oersaaie voetbal en het nog saaiere schaatsen (vooral de 10000m) zijn in Nederland populair. (In veel andere landen is men niet geïnteresseerd in schaatsen. Dat men dat wel is in voetbal vind ik onbegrijpelijk! Het groeien van het gras biedt meer spektakel dan het balletje breed.)

Maar goed, een ontmoeting tussen ex-internationals. Worthy de Jong, Arvin Slagter (en Mohammed Kherrazi en Ross Bekkering) aan de zijde van Leiden vs Ties Theeuwkens, Rogier Jansen (en Jessey Voorn, Thomas Koenis en Dimeo van der Horst) aan de zijde van Groningen. (Michael Kingma was jaren terug international.) Gaan deze mannen toch nog een kwalificatiereeks spelen? Wat gaan hun clubs doen om dit mogelijk te maken?

De NBB zegt zich te richten op talentontwikkeling (vind ik overigens tegenvallen), maar waarvoor zou je talent willen ontwikkelen als je jeugd een doel ontneemt? Ondanks dat de sportieve resultaten al jaren ontbreken, namens de mannen, is het geen goede zaak om je vlaggeschip niet meer te laten varen. Dat je hun budget verkleind, dat snap ik. Maar niet inschrijven?! (En hoe sneu ook voor een ander project: maar is er echt geen beter alternatief denkbaar?!)

GasTerra Flames @ Rotterdam basketball college [preview]

Donderdag 29 november spelen Rotterdam basketball college en GasTerra Flames tegen elkaar. Eerder dit seizoen, in Groningen, won Flames / Donar met 73 – 68. Begrijpelijk dat op de persconferentie na de wedstrijd tegen Aris Leeuwarden, de coach van de Groninger ploeg (Hakim Salem) zei dat zijn mannen zich moeten focussen op de wedstrijd van a.s. donderdag, en pas na die wedstrijd mogen denken aan de wedstrijd tegen Leiden.

Van onderschatting mag geen sprake zijn! De zelfverzekerde, bijna arrogante, houding van fans die menen dat Donar wel even wint van ploegen die niet in de top 5 staan (Rotterdam staat laatste) werd dit seizoen al enkele keren (Magixx, Den Helder en Weert) gelogenstraft. Maar de fans worden nog niet allemaal gesierd door bescheidenheid.

Het is fout om vals bescheiden te zijn. En ja, het totale budget (dus niet het spelersbudget!) van de Groninger organisatie is behoorlijk. Vermoedelijk hoger dan van de meeste andere eredivisie organisaties. En over een heel seizoen bekeken zie je dat terug in de resultaten. Maar het blijft sport. Winnen is geen vanzelfsprekendheid. Voor winst moet gestreden worden.

Wellicht zien we Rik Pijp (vorig seizoen nog speler van Flames under 20) nog duels uitvechten met Bennie van der Reijden (dit seizoen jeugdspeler in heren 1 en tevens speler van Flames under 20, ook vorig seizoen speelde Bennie in de Flames under 20 ploeg). Vorig seizoen teamgenoten, en toen winnaars van de nationale beker.

Of Rogier Jansen kan spelen is nog niet bekend. Diens blessure zou nog wel enkele dagen kunnen aanhouden.

Randy Wiel, de coach van Rotterdam, had het na de wedstrijd in Groningen over het ‘angstige’ spel van zijn jongens. We gaan zien hoe dat in hun eigen hal is. Of de tijd tussen beide wedstrijden lang genoeg is om te mogen oordelen over progressie? (Rigters en Hoessein zijn jonge spelers die zich zouden kunnen ontwikkelen tot degelijke eredivisiespelers.)

Rotterdam basketball college beschikt over 2 goede Amerikanen (Miles speelde sterk in Groningen) en heeft met Daniel ‘Chip’ Jones een ervaren speler (ex-international).

 
Meer algemeen verhaal, en niet alleen ten aanzien van de wedstrijd van a.s. donderdag: Laatst sprak ik met een collega-fan en die had het er over om Voorn en Jansen beiden op het veld te zetten, waarbij geen van beide op de point-guard positie speelt. Hoe we er precies bij kwamen weet ik niet meer. In ieder geval had het er mee te maken dat ik Rogier Jansen een shooting-guard vind (en geen point-guard) en dat ik vind dat Miller de meeste lijn in het spel weet te brengen van de drie spelers die nu als point-guards worden gezien: Van der Horst, Miller en Jansen. Ook was een passage in een artikel waarin stond dat Voorn ook als small-forward kan spelen, van invloed.

 
Point-guard: Miller, Van der Horst

Shooting-guard: Jansen, Theeuwkens

Shooting-guard: Voorn, Van der Ark

Forward: Dourisseau (1), Boykin, De Randamie (2)

Center: Koenis, Kingma

 
1       Dourisseau kan spelen samen met 1 van beide shooting-guards (Jansen en Voorn), zodat naast center Koenis ook Boykin of De Randamie kan spelen

2       De Randamie kan ook invallen op de center-positie. En zo, samen met Jamal Boykin een inside-tandem vormen.

Het spelen met schutters zorgt voor ruimte voor de mannen onder de borden. Zou je met Jansen (pg), Voorn (sg) en Dourisseau (sf) spelen; dan levert hun dreiging (driepunters) ruimte op voor Boykin / De Randamie en Koenis (of Kingma). Omdat Boykin ook nog behoorlijk van redelijke afstand kan schieten, kan (in theorie) Koenis daar nog weer van profiteren.