Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

woensdag 28 november 2012

Mogelijke oplossingen?

Mogelijke oplossingen?


Het Nederlandse (mannen)basketball bevindt zich in een problematische situatie. Er is door de FIBA een uitstel tot 8 december verleend? Geldt dat nu alleen voor het, boetevrij, terugtrekken van een inschrijving of mag er tot die datum nog een inschrijving worden gedaan? De berichten die de ronde doen zijn tegenstrijdig. D.w.z. in een interview gaf Kees Akerboom jr. aan dat men zich tot 8 december zou mogen inschrijven. Diverse tekstuele verklaringen hebben een andere boodschap.

We moeten maar hopen dat men zich nog kan inschrijven dan wel dat reeds gedaan heeft, en zich niet hoeft terug te trekken. Maar, deelname aan een kwalificatiereeks is niet de oplossing van het probleem. Daar is veel meer voor nodig.

Lijken dienen te worden geborgen, en er dient vooral een degelijk beleid, gebaseerd op een goede visie, te komen!


Het beleid dient te worden gemaakt door specialisten: jurist, pr, commercie samen met deskundigen op het gebied van basketball. Als een specialist zelf ook nog kennis van basketball heeft, is dat alleen maar prettig. Denk aan mannen als Kales en Pieper.

Specialisten kunnen op voorstel van de leden worden vervangen. Dat geldt ook voor de deskundigen ten aanzien van basketballzaken (medisch, teambuilding, jeugdopleiding enz.). Deze deskundigen worden voorgesteld door de rayons en na, stemming door alle rayons op verschillende kandidaten, benoemd. Zo ook de specialisten.

Men zal nóg meer, en nóg beter, spelers moeten opleiden.


Verlaging leeftijd jeugdspelers: kinderen vanaf 4 jaar toestaan om lid te worden. Hoe eerder je begint met het aanleren van fundamentals, hoe beter. Spelenderwijs (maak bijvoorbeeld gebruik van een zachte bal of volleybal) vooral gericht op plezier en samenspel!

Op latere leeftijd (jongens under 18/20 inpassen in mannen 1 respectievelijk meiden under 18/20 in vrouwen 1) è

Hervorming van selecties: minimaal 2 jeugdspelers in mannen 1 / vrouwen 1 (mogen alleen Nederlanders zijn), maximaal 2 buitenlandse contractspelers

Hervormen, zorg voor een revolutie in Nederland het basketballand


Hervorming van de competities, een grotere financiële bijdrage van clubs die spelen op het hoogste niveau.

·        toewerken naar interrayonale competities en under 14 en jonger binnen eigen rayon laten spelen (zij spelen min of meer interrayonale dankzij de talentcuptoernooien), in de jeugd de aandacht vestigen op opleiden en niet op het wekelijks willen spelen tegen sterke tegenstanders
·        lagere competities (rayon 1e klasse en lager) door clubs zelf laten organiseren (wat nu al het geval is omdat dit goedkoper is, helaas leidt het tot een vermindering van het aantal leden bij de NBB)
·        niet langer zeuren over 2 clubs uit dezelfde stad (Flames/RTC Noord en BVG), terwijl daar in verschillende competities wel sprake van is (Apollo en US in de vrouwenpromotie) danwel er 2 clubs in dezelfde competitiespelen die op slechts enkele kilometers bij elkaar vandaan liggen en die ook nog eens een samenwerkingsverband hebben (Black Eagles en EBBC)

·        rayon hoofdklasses (aantal afhankelijk van het rayon, in West heb je meer goede ploegen dan in Noord) 6 à 8 hoofdklasses in totaal voor de huidige 5 (Noord. Noord-Holland, West, Oost en Zuid) rayons

·        promotiedivisies (2 divisies van ieder maximaal 6 ploegen)

·        2e divisie (maximaal 8 ploegen)

·        Eredivisie (maximaal 6 ploegen, minimale budget per ploeg € 1000000)

Oranje, blamage, bleu


Of de nationale mannen A-ploeg en de jongens under 20 dan helemaal moeten stoppen met spelen? Nee! De nationale mannen A-ploeg zal voor een groot deel moeten verjongen, en in die nieuwe samenstelling 2 weekenden in de maand moeten gaan trainen (competitieschema op aanpassen, alleen wedstrijden in het weekend!) en in de zomer periode wedstrijden spelen. De selectie? Charlon Kloof, Stefan Mladenovic, Dimeo van der Horst, Jessey Voorn, Valentijn Lietmeijer, Shane Hammink, Worthy de Jong, Don Rigters, Max van Schaik, Jeroen van der List, Mohammed Kherrazi, Ross Bekkering, Thomas Koenis en Berend Weijs. Laat, als zij willen, ook routiniers als Aron Royé, Rogier Jansen, Arvin Slagter, Stefan Wessels, Robin Smeulders en Henk Norel meedoen. En, vraag in de zomermaanden aan spelers die in de overige maanden van het jaar spelen in andere Europese landen of de USA om dan mee te trainen. (Uitgezonderd de maand waarin er kwalificatiewedstrijden zijn.)

Echter, deze selectie zal zelf voor haar budget moeten zorgen. Het is voor de NBB niet op te brengen om te betalen voor een speeltje dat geen medaillekansen heeft op een A-toernooi. Ook niet als het je vlaggeschip is. Dat het NOC/NSF geen steun geeft aan de mannenploeg, dat is niet voor niets. En, daar moeten we ook niet over zeuren. Je krijgt wat je verdient.

Als we stoppen met trainen en oefenwedstrijden spelen, dan wordt het nog moeilijker om ooit weer een A-land te worden. Je kan niet ongestraft jaren stoppen met ‘leren’. Niet voor niets is het modern om te spreken van ‘je leven lang leren’. Een club keert moeilijk terug in de eredivisie als zij besluit zich terug te trekken, een nationale ploeg keert moeilijk terug in het internationale basketball. Ook al heb ik geen cijfers om dat te onderbouwen, ik denk niet dat ik met deze bewering iets geks zeg.

Waarom alleen wedstrijden in het weekend? Omdat clubs dan door de week volop kunnen trainen, je publiek beter de mogelijkheid biedt om wedstrijden te bezoeken (clubs ook meer vrijwilligers kunnen vinden om te helpen) en je geen overvol programma krijgt waarin clubs elkaar 10x ontmoeten in de reguliere competitie. Met daarna nog de play-offs.

Bovendien zouden clubs dan makkelijker kunnen meedoen aan een Europees bekertoernooi. Dergelijke wedstrijden worden niet in weekenden gespeeld. Het is gunstig voor de nationale ploeg als de spelers uitkomen in een bekercompetitie waarin zij spelen tegen clubs uit Spanje, Griekenland, Italië, Servië, Rusland, Frankrijk, Duitsland etc.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten