Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 27 december 2017

Sportgala 2017

De nominaties waren ...

sportploeg: NL mannenteam hockey, NL mannenteam shorttrack schaatsen, NL vrouwenteam voetbal

sportvrouw: Marit Bouwmeester (wereldkampioene + Europees kampioene zeilen), Anna van der Breggen (wielrennen winnares Giro Rosa, wk zilver ploegentijdrit & individuele tijdrit), Dafne Schippers (atletiek wereldkampioene 200 meter)

coach: Jac Orie (schaatsen), Jeroen Otter (shorttrack schaatsen), Sarina Wiegman (NL vrouwenteam voetbal)

Op de shortlist voor sportploeg van het jaar was er geen plek voor Donar (basketball winnaar supercup, winnaar nationale beker, landskampioen, 2e ronde Europe cup). En op de shortlist voor coach van het jaar geen plaats voor Erik Braal (coach Donar).

Terecht? De criteria:
  • prestatie dichtheid = de DBL stelt erg weinig voor maar in het FIBA Europe cuptoernooi (van de 4 Europese bekercompetities het laagste niveau) is de kwaliteit heel behoorlijk. Op een paar punten na het laatste 16 niet halen is een knappe prestatie. Zeker in combinatie met de 3 prijzen in Nederland. 
  • impact van de sport op het publiek = in Groningen heeft het geleid tot veel euforie. In de rest van Nederland niet of nauwelijks. Er is in de media zelden tot nooit aandacht voor basketball. 
  • niveau van het evenement = als clubteam doe jij niet mee aan een EK, wk of Olympische spelen (behalve dan bij wielrennen (ploegentijdrit, al komt dat te vervallen)) maar dus wél aan een Europese bekercompetitie. De ULEB Euro League & de ULEB Euro cup zijn voor een Nederlandse club bijna niet haalbaar. Verder speelt er ook nog zoiets als een strijd tussen ULEB & FIBA waar een nationale ploeg de dupe van kan zijn. Donar verloor in 2016 in de 1e kwalificatieronde, en in 2017 (na verlenging) in de 3e kwalificatieronde van het FIBA Champions League toernooi. De ploeg was daardoor als 1e geplaatst in de groep (1e ronde) maar, vanwege de grote concurrentie, haalde na verlenging met 1 punt de 2e ronde. (Daarin werd de 1e groepswedstrijd in Roemenië gewonnen.) 
  • mondialiteit van de sport = basketball is een mondiale sport. 
  • hoofdnummer of bijnummer = 5 vs 5 basketball is het hoofdnummer, 3 vs 3 is een bijprogramma. 
En voor de coach 
  • invloed = Braal is een clubcoach. Hij werkt dagelijks met zijn team, in tegenstelling tot bondscoach Van Helfteren. Het winnen van 3 prijzen in 1 seizoen komt echter zelden voor. En de afgelopen jaren was het niveau van Nederlandse ploegen zo matig dat er niet eens kans was op het bereiken van de 2e ronde van het Europe cuptoernooi. 
  • Donar is actief in de DBL, de eredivisie. Het is de hoogste klasse van Nederland. 3 prijzen winnen is heel bijzonder. De onderscheiding coach van het jaar win je niet zo maar. 
2018: de supercup werd in 2017 niet gewonnen. De NBB-beker en het landskampioenschap kunnen nog gewonnen worden. Of Donar dit seizoen verder komt dan de 2e ronde van het Europe cuptoernooi zullen wij in 2018 te weten komen. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten