Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 26 augustus 2013

Jeugdpsychiater in 6 dagen – Metro

Jeugdpsychiater in 6 dagen – Metro

Eens iets anders dan verhaaltjes over basketball of wielrennen. Iets minder "luchtig" ook. Dat jeugdzorg onder de gemeente gaat vallen, in plaats van Bureau Jeugdzorg, was me al bekend. Kosten besparen? Logisch dat dit de reden is van deze reorganisatie. Verlies van kwaliteit? Dat verwacht ik ook. Maar ... dat mbo (niveau 3 en 4) of hbo opleidingen van 3 of 4 jaar waardeloos worden omdat een ambtenaartje, voor wie een kopje koffie halen eigenlijk al te moeilijk is (vergeet de suiker en/of melk), in een week tijd een cursus mag volgen om zich daarna consulent Jeugdzorg te noemen?! Belachelijk!

En ja, dat ik een opleiding maatschappelijke zorg (mbo niveau 4) volg speelt ongetwijfeld een rol. Maar ik denk ook aan de belangen van burgers. Ik zou mensen niet te woord durven staan als ik geen kennis heb van de materie. Daarom volg ik een opleiding. Om die kennis op te doen!

donderdag 22 augustus 2013

3 on 3 basketball

De NBB werkt, met Erik Braal als bondscoach, met een meiden under 18 ploeg toe naar het wereldkampioenschap 3 on 3 basketball.

Er is nogal wat kritiek. Zowel op dit project áls op Braal persoonlijk. Ten aanzien van het project wordt geldverspilling genoemd. 3 on 3 zou een tak binnen de basketballsport zijn die geen waarde heeft. In ieder geval vindt men dat je het ledenaantal van de NBB niet moet verhogen met de aanmelding (mogelijk tegen een hoge prijs) van 'streetballers'. Ook wordt gedacht dat 'streetballers' hun speelstijl te veel zullen veranderen: van snel, creatief en atletisch naar traag, voorspelbaar en zeer gericht op kracht.

Wat betreft dat laatste: dat hoeft niet! Ligt aan de trainer/coach. Focus je op fundamentals (dribbelen, schieten, triple - threat) of op 'plays'?

3 on 3 op straat trekt, in mijn beleving, vooral jeugd uit het 'allochtone' milieu aan: Marokkanen, Turken, Antillianen en Surinamers. Jongeren die niet altijd interesse hebben voor 5 tegen 5 basketball. Te veel 'organisatie' met te veel regeltjes e.d. Coaches / trainers die in de beleving van de jeugd te autoritair zijn. Wanneer je de ontspannenheid van het straatbasketball kunt combineren met de ontwikkeling van mens (normen en waarden, respect voor medespelers, trainer, scheidsrechters en tegenstanders) dan doe je goede zaken. Zeker als het je lukt om het aantal leden fors te laten stijgen.

Braal wordt een baantjesjager genoemd. Of dat terecht is, daar laat ik me niet over uit. Ik ken hem niet persoonlijk. Maar, wat is er op tegen? Hij besloot om te stoppen als trainer/coach van Aris Leeuwarden. Dus, hij zoekt nieuw werk want hij moet wel in zijn levensonderhoud kunnen voorzien. Als assistent-bondscoach van de nationale vrouwen A-ploeg kent hij de vrouwen-tak van de NBB.

Speelsters die met hun club spelen in de landelijke competities (met ieder weekend een wedstrijd), kunnen zich zo ontwikkelen tot nog betere internationals. Zo kunnen de grotere nationale ploegen wellicht nog beter presteren op EK's en wk's.

De NBB moet zuinig zijn, met die stelling ben ik het zeker eens. Maar om het idee nu al in de prullenbak te smijten én ook nog eens met een gebrek aan respect over de betrokkenen te praten, dat vind ik triest. Je bewijst daarmee je mening geen goede dienst. Terwijl je twijfel best terecht kan zijn.

donderdag 15 augustus 2013

PVV

GasTerra Flames ("Donar") heeft een nieuwe speler gecontracteerd: Quentin Pryor.

Maar, daar zal ik het nu niet al te uitgebreid over hebben. Ik ken de speler niet (net zo min als Cashmere Wright). Uit de info begrijp ik wel dat hij geen echte point-guard is, maar iemand als Nate Rohnert die op de 1, 2 en 3 kan spelen.

4 USA-spelers (Wright, Pryor, Dourisseau en Coleman), 3 Nederlandse internationals (Hoewel, 1 deed deze kwalificatie helemaal niet mee: Voorn, wegens een blessure. En een tweede viel uit, ook geblesseerd: Slagter.): Slagter, Voorn en Craig O. En dan nog een speler die wel uitgenodigd was voor het Nederlands team: Rosse Bekkering. En een speler die in oranje niet zou misstaan: Thomas Koenis. (Als je hem vergelijkt met Ralf de Pagter. Dan vind ik Koenis veel beter.)

Welke spelers komen er in de starting-five?

Nou, ik zal in deze blog meer aandacht besteden aan een colum waarover ieder woord er 1 te veel is. Van een schrijver die het niet waard is om over hem te praten. Maar zijn stukje is zó haatdragend en sneu, dat ik het toch niet ongemoeid wil laten.

Ja, om eerlijk te zijn, heb ik ook zo mijn bedenkingen bij de uitbreiding van de EU én over landen die al deel uit maken van de EU. Gebieden uit zuid en midden - Europa (in ieder geval oostelijk van Duitsland).

En ja, als je naar het nEurotischvisie songfestival kijkt dan voel je dat bepaalde schurkenstaten, "bananen-republieken", elkaar dekken. Misschien wel met gebruik van Vaseline intensive care. De beslissing van de FIBA om Nederland 2 overwinningen (in de EK kwalificatie) af te nemen is echter volledig de schuld van Nederland (NBB / FEB) zelf!

Het gehuil en gejank over naturalisatie is gewoonweg sneu. Net als het gezever en gezeur dat een speler volgens een bondsmedewerker wat hem betreft 'gewoon' Nederlander is. (De bondscoach komt ook al met dat 'verhaaltje'.)

Nationale wetten tellen niet, het gaat om de regels van de FIBA.

Het moment van naturalisatie telt niet. Van belang is of een speler voor zijn 16e verjaardag voor een Nederlands team (nationale selectie) heeft gespeeld. Als het gaat om een genaturaliseerde speler of een speler waarvan 1 van beide ouders niet de Nederlandse nationaliteit heeft.

Je kunt het oneens zijn met de twee sterretjes op de lijst (achter de namen Cunningham en Kherrazi) maar dan had je daar vóór de kwalificatiereeks van start ging protest tegen moeten aantekenen. Echter, hoe kan het ook anders, de NBB en FEB hebben hun huiswerk niet gedaan.

De wedstrijdcommissarissen van de eerste twee wedstrijden hebben deelname van de spelers niet afgekeurd. Nee, en? Als ik morgen met 210 km per uur door de bebouwde kom rij kan het zijn dat er wel 99 agenten zijn die me geen bekeuring geven. Als de 100e agent die ik passeer dat wél doet heb ik geen poot om op te staan als ik zeg "Maar je collega's ...". Nee, in de bebouwde kom is de maximum snelheid 50 km. (En op sommige plekken zelfs 30 km.) En als buiten de bebouwde kom borden en matrix schermen met elkaar in tegenspraak zijn dan word ik geacht de verkeersregels te kennen, en te weten welke 'aanwijzing' voor gaat. Als ik dat niet weet dan dien ik daar naar te informeren (bijv. door de wegenverkeerswet te gaan bestuderen).

€ 5000 boete? Ach ... op een schuld van bijna € 1 miljoen stelt dat niet veel voor.

maandag 12 augustus 2013

Countdown

Nog twee weken te gaan. Op maandag 26 augustus a.s. is de eerste training van GasTerra Flames (Donar voor de fans).

Het is twijfelachtig of Jessey Voorn zal kunnen meedoen, de kans dat Arvin Slagter in actie kan komen is nihil.

De selectie lijkt me nog niet compleet. Een back-up point-guard ontbreekt sowieso en een startende center mist in mijn ogen ook nog. Toch zijn vrijwel alle posities dubbel bezet.

Point-guard: 1 (Cashmere Wright)
Shooting-guard: 1 7/8 (Jessey Voorn, Arvin Slagter, Yannick van der Ark en Maarten Bouwknecht)
Small-forward: 3 1/8 (Jason Dourisseau, Dan Coleman, Arvin Slagter, Mark-Peter Hof en Maarten Bouwknecht)
Power-forward: 2 (Ross Bekkering, Craig O., Dan Coleman)
Center:  1,5 (Thomas Koenis, Craig O.)

Enige ruimte voor aanpassing: Dourisseau kan ook als shooting-guard en power-forward spelen.

Mijn conclusie is wél dat de 1 en de 5 niet diep bezet zijn. Bekkering als 5 en Coleman als 4 lijkt me geen goede zet. Bekkering is te klein voor een 5, Coleman is mijns inziens eigenlijk een grote 3.

En het lijkt me noodzakelijk, vooral gezien het verleden van Wright (blessures), om een echte point-guard als back-up te hebben. Hij mag ook als shooting-guard kunnen spelen maar kiezen voor een shooting-guard die eigenlijk niet geschikt is als point-guard is geen optie.

De centers zijn voor de DBL goed genoeg. Zeker voor de komende paar jaar, ze zitten vol potentieel. Maar in Europa? Dan zou het op zijn minst fijn zijn om een speler te hebben met meer kwaliteit. Waar de anderen van kunnen leren.

vrijdag 9 augustus 2013

Valentijn Lietmeijer naar Zwolle

Valentijn Lietmeijer (shooting-guard, 22 jaar, Nederlander) heeft een contract voor 2 seizoenen getekend bij het Zwolse Landstede basketball (bijgenaamd "Hammers").

http://www.landstede-basketbal.nl/nieuws/Landstede_Basketbal_maakt_selectie_compleet.html

De voorbije twee seizoenen speelde Lietmeijer voor het Friese Aris Leeuwarden. In zijn eerste seizoen werd hij verkozen tot rookie van het jaar van de eredivisie.

Afgelopen seizoen (2012/2013) schoot hij in de derde wedstrijd van de kwartfinale, in de slotfase, een driepunter raak waardoor Zwolle werd uitgeschakeld in de play-offs en Leeuwarden doorging naar de halve finale (tegen Den Bosch). Uiteindelijk haalde Aris de finale van de play-offs (die met 4 - 0 verloren ging tegen de latere kampioen Leiden).

Het is in mijn ogen wel spijtig dat Lietmeijer niet is gecontracteerd door GasTerra Flames. Lietmeijer is opgeleid in Groningen (speelde in de jeugdploegen van 'Donar'), is mijns inziens een betere speler dan Van der Ark, Bouwknecht en Hof (hoewel die laatste op een andere positie speelt).

Zwolle doet het slim. Lietmeijer ontwikkelt zich steeds meer tot een speler die kan schieten (42% driepunters) maar die ook leert verdedigen. Hij heeft potentie. Arno Bunnig, die vertrok bij Landstede basketball, is een hardwerkende teamspeler. Maar wel een speler die al enige tijd aan zijn plafond lijkt te zitten.

Wanneer Lietmeijer meer speeltijd krijgt zal hij zich nog meer kunnen ontwikkelen, en is hij in potentie een international voor het nationale mannen A-team.

Als 'Donar' na het komende (2013/2014) seizoen besluit om niet verder te gaan met Slagter of hem nog een contract voor 1 seizoen aan te bieden dan zou het goed zijn om Lietmeijer dan (per 2014/2015 of 2015/2016) te contracteren. Mits Lietmeijer zich verder blijft ontwikkelen.

Bye, bye en bedankt Dimeo van der Horst

Het is definitief: Dimeo van der Horst (point-guard) heeft de overstap gemaakt van GasTerra Flames naar Matrixx Magixx. Hij speelde al eerder voor de Magixx. http://www.magixx.nl/nieuws/2054/dimeo-van-der-horst-terug-bij-de-matrixx-magixx.html
en
http://www.gasterraflames.nl/nieuws/dimeo-van-der-horst-verlaat-gasterra-flames

Wie de opvolger van Van der Horst zal zijn is nog niet bekend. Ik hoop een Nederlander, die kan spelen als point-guard (maar indien nodig ook als shooting-guard), die potentie heeft (jong is) én de concurrentie met Cashmere Wright (de nieuwe Amerikaanse point-guard) aan kan en aan durft.

Een speler die wel zo goed en ervaren is dat 'Donar' voor het kampioenschap kan spelen. Een speler van het Nederlandse mannen A-team.

donderdag 8 augustus 2013

Studio basketball

De basketballcompetitie is weliswaar nog niet begonnen maar het zou helemaal niet zo vreemd zijn om een programma "Studio basketball" uit te zenden. Helaas is daar geen sprake van. Maar dat er ook geen "Basketball international" is, daar ben ik wel erg blij mee!

Alleen al het idee dat rtl een programma maakt, waarvan men denkt dat het over basketball gaat, maar wat slechts bestaat uit plat vermaak en het afzeiken van Jan & alleman, is misselijk makend.

Er wordt door idioten nog wel eens gesteld dat Johan Derksen kritisch durft te zijn en zijn mening niet verzwijgt uit angst. Onjuist! Derksen is niet kritisch. Derksen heeft de gave om uitspraken te doen die shockeren maar met kritisch heeft het niets te maken. Hij analyseert namelijk geen sterke en zwakke punten van anderen. Samen met zijn partners in crime (Wilfred ik Geneer me niet voor mijn domheid, ik geil slechts op aandacht en René ik begrijp niet dat mensen mij niet beG(r)ijpen!) bedenkt hij uitspraken die zorgen voor sensatie. 

Nu het nationale mannen A-team bezig is aan een serie kwalificatiewedstrijden voor het EK 2015 zou het erg fijn zijn als Mart Smeets een talkshow zou presenteren met als gasten Randy Wiel, Glenn Pinas, Ton Boot en Herman van den Belt om de kwalificatiewedstrijden te bespreken en te praten over nieuwtjes met betrekking tot de Nederlandse eredivisie.

Sporttalkshows van de NOS (of dat nu met Mart Smeets als presentator is of Jack van Gelder) draaien om informatie. Het is ook wel vermakelijk (er zijn heus wel opmerkingen waar om gelachen kan worden) maar voetbal of wielrennen, er wordt serieus over gesproken. De gasten hebben verstand van zaken (uitgezonderd enkele sporters die een andere sport beoefenen) en krijgen de gelegenheid hun zegje te doen. Iets wat bij Knevel & Van den Brink absoluut niet het geval is! Daar zat Marijn de Vries met haar sympathieke uitstraling als een soort pin-up girl aan tafel omdat de gastheren haar zulke ontzettend domme vragen stelden.

Ik heb al jaren veel waardering voor Mart Smeets maar dat hij in zijn boek "Dagboek van een sportgek" positief is over het EK programma van rtl (rond het EK 2012) dat valt me zwaar van hem tegen! Had gedacht dat Smeets meer smaak en beoordelingsvermogen heeft. Of had hij misschien een fles rode wijn leeggedronken voor hij die woorden op papier had gezet?

De nationale mannenbasketballploeg doet het tot nu toe goed. Er werd eerst thuis (in Den Bosch) gewonnen van Estland en vervolgens uit van Portugal. De ploeg van bondscoach Toon van Helfteren bewijst dat het niet draait om spelers met status maar om het maken van een TEAM. Er ontbreken inderdaad spelers met blessures (Henk Norel en Jessey Voorn) maar ook zijn er spelers bij die schijnbaar de motivatie missen om deel te nemen aan de kwalificatiereeks. Terwijl er door hen wel boos werd gereageerd op de plannen van de NBB om het A-team voor twee seizoenen terug te trekken uit het internationale circuit.

De selectie bestaat uit veel jonge spelers. Het zou goed zijn als er, naast Sam Jones, nóg een assistent-coach zou zijn die na het EK 2015 de positie van Van Helfteren kan overnemen. In die zin is het in mijn ogen spijtig dat gedurende deze kwalificatiereeks de bondscoach van de mannen under 20 (Hein Gerd Triemstra) niet tot de begeleidingsstaf van het A-team behoort.

De Olympische Spelen van 2016 zullen voor Nederland veel te vroeg komen maar, die van 2020? Jonge mannen als Jessey Voorn, Worthy de Jong, Henk Norel en Robin Smeulders kunnen dan denk ik, als ze blessurevrij blijven, goed presteren. Stefan Mladenovic, Thomas Koenis, Craig O, Jeroen van der List, Mohammed Kherrazi (en in de nabije toekomst wellicht ook Dexter Hope en Valentijn Lietmeijer) acht ik in staat om zich te ontwikkelen tot prima internationals. Spelers die het in de Nederlandse eredivisie nu al goed doen.

We hebben in andere landen ook Nederlandse mannen spelen maar in hoeverre die in beeld zijn bij de bondscoach? Charlon Kloof is zo'n speler.

zaterdag 3 augustus 2013

De shooting-guard?

Jessey Voorn en Arvin Slagter zijn geblesseerd en zullen een (groot) deel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen missen. Slagter kreeg recent last van een oude blessure (rechtervoet) en is 4 weken uitgeschakeld. De eerste training is over 3 weken. Voorn zou 2 maanden nodig hebben om te revalideren van een operatie. (Bericht rtv Noord d.d. 22 mei jl.) Naar verwachting kan hij wel meedoen aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

Maar ... wát als het tegenvalt? Als een speler / de spelers (langer) uit de roulatie is/zijn? Je kan oefengames best spelen met jongens als Yannick van der Ark en Maarten Bouwknecht maar ... deze wedstrijdjes zijn onderdeel van de voorbereiding op het nieuwe seizoen. Als in de loop van het seizoen (of in een positievere situatie in de loop van de voorbereiding) een betere speler pas aansluit dan moet je vanaf dat moment beginnen een team te worden.

De opbouw, het proces, kan pas beginnen als iedereen beschikbaar is. Want een nieuwe speler verandert de ploeg totaal. (Zei ooit coach (Ton) Boot.)

In hoeverre zullen Slagter en Voorn tijdens het seizoen blessurevrij kunnen blijven? Het is leuk (en voor de lange termijn: goed) om spelers uit de eigen jeugdopleiding een kans te geven maar in Groningen worden wél topprestaties (kampioenschappen) geëist. En dat niet op de lange termijn.

Hopelijk is het niet nodig om tijdens het seizoen een topper te halen. Want dat gaat extra geld kosten. Een geblesseerde speler blijft namelijk wel salaris ontvangen maar hij levert spijtig genoeg op dat moment geen bijdragen, geen prestatie.