Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 22 augustus 2013

3 on 3 basketball

De NBB werkt, met Erik Braal als bondscoach, met een meiden under 18 ploeg toe naar het wereldkampioenschap 3 on 3 basketball.

Er is nogal wat kritiek. Zowel op dit project áls op Braal persoonlijk. Ten aanzien van het project wordt geldverspilling genoemd. 3 on 3 zou een tak binnen de basketballsport zijn die geen waarde heeft. In ieder geval vindt men dat je het ledenaantal van de NBB niet moet verhogen met de aanmelding (mogelijk tegen een hoge prijs) van 'streetballers'. Ook wordt gedacht dat 'streetballers' hun speelstijl te veel zullen veranderen: van snel, creatief en atletisch naar traag, voorspelbaar en zeer gericht op kracht.

Wat betreft dat laatste: dat hoeft niet! Ligt aan de trainer/coach. Focus je op fundamentals (dribbelen, schieten, triple - threat) of op 'plays'?

3 on 3 op straat trekt, in mijn beleving, vooral jeugd uit het 'allochtone' milieu aan: Marokkanen, Turken, Antillianen en Surinamers. Jongeren die niet altijd interesse hebben voor 5 tegen 5 basketball. Te veel 'organisatie' met te veel regeltjes e.d. Coaches / trainers die in de beleving van de jeugd te autoritair zijn. Wanneer je de ontspannenheid van het straatbasketball kunt combineren met de ontwikkeling van mens (normen en waarden, respect voor medespelers, trainer, scheidsrechters en tegenstanders) dan doe je goede zaken. Zeker als het je lukt om het aantal leden fors te laten stijgen.

Braal wordt een baantjesjager genoemd. Of dat terecht is, daar laat ik me niet over uit. Ik ken hem niet persoonlijk. Maar, wat is er op tegen? Hij besloot om te stoppen als trainer/coach van Aris Leeuwarden. Dus, hij zoekt nieuw werk want hij moet wel in zijn levensonderhoud kunnen voorzien. Als assistent-bondscoach van de nationale vrouwen A-ploeg kent hij de vrouwen-tak van de NBB.

Speelsters die met hun club spelen in de landelijke competities (met ieder weekend een wedstrijd), kunnen zich zo ontwikkelen tot nog betere internationals. Zo kunnen de grotere nationale ploegen wellicht nog beter presteren op EK's en wk's.

De NBB moet zuinig zijn, met die stelling ben ik het zeker eens. Maar om het idee nu al in de prullenbak te smijten én ook nog eens met een gebrek aan respect over de betrokkenen te praten, dat vind ik triest. Je bewijst daarmee je mening geen goede dienst. Terwijl je twijfel best terecht kan zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten