Het is een zondagochtend in september (een dag die sowieso al emotioneel is aangezien het de verjaardag is van mijn wijlen grootvader, die overleed in 2000) en ik kijk naar een documentaire over het andere Dream Team.
De documentaire zie ik niet voor het eerst. Maar nog altijd raakt het verhaal me enorm!
Het woord "andere" is heel belangrijk. De documentaire gaat niet over de ploeg met Michael "Air" Jordan, Earvin "Magic" Johnson, Larry Bird enz.! "Andere" slaat dus niet op een kant van die ploeg die we eerder niet kenden.
Nee, het onderwerp is de nationale basketballploeg van Litouwen. Een ploeg die brons behaalde op de Olympische spelen van 1992 omdat het, na een nederlaag in de poule, in de halve finale moest spelen tegen het USA Dream Team. (Anders zouden ze de USA pas hebben ontmoet in de finale, mits ze in de halve finale zouden hebben gewonnen van Kroatië (dat in de halve finale won van de voormalige Sovjet-Republieken).)
Ik kan de documentaire aan iedereen aanraden. Zowel liefhebbers van basketball (leuke fragmenten van wedstrijden) als mensen met interesse voor politieke historie! Want, 4 basisspelers van de Litouwse ploeg waren op de Olympische spelen in 1988 (Seoul, Zuid-Korea) basisspelers van de ploeg van de Sovjet-Unie, die toen goud won.
Enkele maanden voor de Olympische spelen had Litouwen zich de status van onafhankelijk land verworven. Na een protest met een bloedige strijd, met tientallen (zo niet honderden) doden. Met dank aan militairen van de Sovjet-Unie die met tanks en Avtomat Kalasjnikova obraztsa 1947 geweren (afgekort: AK47) de bevolking én volksvertegenwoordigers van Litouwen probeerden te vermoorden.
Dat de ploeg, als vertegenwoordigers van een bond zonder geld (en dat is niet vanwege redenen zoals de NBB!), mee kon doen aan de Olympische spelen was al fantastisch! Ze hadden een flinke donatie gekregen van rockband Grateful Dead. (Geld én t-shirts)
In de voorbereiding op het Olympische toernooi had de ploeg nog met 75 - 100 gewonnen van Nederland. Dat er in Nederland voor een voetbaltoernooi een liedje werd uitgebracht met de tekst "We zijn er bij en dat is prima!" is leuk. Maar voor Litouwen gold dat echt! Ze mochten eindelijk voor hun eigen land spelen. Ze waren zo blij en trots dat ze tijdens de huldiging gekleed in t-shirts van Grateful Dead op het podium stonden.
Zie afbeelding:
Geen opmerkingen:
Een reactie posten