Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 5 januari 2013

GasTerra Flames / DONAR vs Den Helder Kings (verslag)

Een subtopper in de eredivisie mannen: nummer 4 GasTerra Flames nam het vanavond in eigen hal op tegen directe concurrent Den Helder Kings (5e?).

Winst was voor beide ploegen belangrijk. Maar, gezien de enorme onrust waarin de Groninger basketballorganisatie voor de Kerst verkeerde, vooral voor de Groningers. De club is ambitieus, de fans stellen nog hogere eisen. Nou is dat nog niet eens zo erg, maar ze laten zich snel én "luid" (niet zelden weinig genuanceerd) "horen".

De coach van de Flames was vanavond Anjo Mekel (gewoonlijk coach van de under 20). Ivica Skeling, de nieuwe coach, heeft nog geen werkvergunning. (Wat hem overigens niet weerhoudt om aan het werk te zijn (training geven).)

Het was een aantrekkelijke wedstrijd. Voor het thuispubliek, voor de gasten en voor de neutrale toeschouwers (voor zover die er waren). De eerste helft was, dankzij Mark Hill (de kleine, supersnelle point-guard), voor de gasten.

Jammer genoeg voor de bezoekers uit de kop van Noord-Holland was hij hun enige speler die goed speelde. Daarover was, en dat is heel begrijpelijk, coach Jaumin ontevreden en teleurgesteld. ("Oude" bekende Stefan Mladenovic bijvoorbeeld speelde een onopvallende, zelfs wat ongelukkige, wedstrijd. De iets minder bekende Max van Schaik heeft niet 1 seconde gespeeld.)

De thuisploeg heeft de winst absoluut zelf afgedwongen, en dus geheel verdiend, maar in mijn ogen kan niet ontkend worden dat Flames / Donar absoluut het voordeel had van de arbitrage. En, daarmee bedoel ik niet dat de gasten terecht werden teruggefloten.

Het publiek raakte, door het slechte fluiten, de draad flink kwijt. Een van de scheidsrechters wilde bijvoorbeeld de bal aan Den Helder geven (ingooi). Gezien een P gemaakt door DONAR, en de 'no harm' situatie, zou dit ook geheel terecht zijn geweest. Maar ... de andere scheidsrechter had de P niet gezien en was derhalve van mening dat de speler van Den Helder met de bal over de zijlijn was gestapt.

In de wedstrijd gebeurde het al eerder dat de scheidsrechters niet floten voor een P, maar een overtreding "bestraften". De toeschouwers keurden dit af (en dat was duidelijk te horen). Ten onrechte!

Qua gemaakte P's en in enkele gevallen T's (die NIET bestraft werden) mochten de fans van de thuisploeg in het geheel niet klagen over een deel van de beslissingen die geen balvoordeel voor hun helden opleverden.

Het optreden van de scheidsrechters liet overigens flink te wensen over! Qua houding was het dit keer in orde. Maar qua gameflow ... Het aantal P's in de slotfase was, zoals zo vaak, veel te hoog. Het fluiten levert weliswaar vrije worpen op, maar ook een kans op balbezit voor de tegenstander. (Uit de defensieve rebound.) En, zij kunnen zodoende een achterstand goedmaken.

Als scheidsrechter zou je, tenzij er sprake is van een balansverstoring ('harm'), het spel door moeten laten gaan. Zoals je als scheidsrechter ook dient te kiezen voor het affluiten van een overtreding en niet van een P als beide acties balvoordeel voor dezelfde ploeg opleveren. Maar ... dan moet je de P wél goed waarnemen. Iets wat niet altijd gebeurde, maar ... dat kan gebeuren. Hoewel dat niet altijd wordt beseft.

Hill (Den Helder) was de man van de eerste helft (33 - 37 ruststand), Boykin (Groningen) de man van de tweede helft (83 - 75 eindstand).

Gelukkig zagen we in de 2e helft meer tempo in het aanvalsspel van de thuisploeg. Nog belangrijker: het was minder voorspelbaar, en dus moeilijker te verdedigen. Verder klopt de constatering van de coach van Den Helder: DONAR pakte een bijhoorlijk aantal aanvallende rebounds.

Het schotpercentage en het aantal turnovers dient nog fors te verbeteren. Maar, Den Helder deed het op dat vlak (en daarover was hun coach ook teleurgesteld) ook niet geweldig.

Anjo Mekel, de coach, had niet verwacht dat het publiek zo zou reageren toen Kingma werd ingebracht? Anjo, Wookie is publiekslieveling nummer 1. Met Jamal Boykin als een goede 2e.(Begrijpelijk dat hij het publiek opjutte. Want dat was helaas overwegend stil.)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten