Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 7 januari 2013

Verhuizen?

In de NBA is het niet ongebruikelijk dat een 'franchise' verhuist: de Lakers van Minneapolis naar Los Angeles, de Jazz van New Orleans naar Salt Lake city (Utah), de Hornets van Charlotte naar New Orleans, de Sonis van Seattle naar Oklahoma city (onder de naam Thunder).

En in Nederland? De Hammers van Meppel naar Zwolle (thans onder de naam Landstede basketball). Binnenkort Aris van Leeuwarden naar ...?

De gemeente Leeuwarden heeft, heel begrijpelijk!, besloten om een nieuwe hal voor de basketballorganisatie niet te financieren. Kijk, een organisatie die topsport (hoogte landelijke niveau) wil bedrijven dient zelf te zorgen voor een geschikte accomodatie. In ieder geval voor sponsoren die de bouw ervan willen financieren, en een aannemer die de bouw wil realiseren. De gemeente is er om een vergunning af te geven (en zaken te controleren).

Dus, als er geen sponsoren te vinden zijn in Leeuwarden 'moet' de organisatie misschien over de grenzen van haar gemeente kijken? Voor de bouw van een nieuwe hal of het huren van een accomodatie. Abe Lenstra (de sporthal, niet het voetbalstadion laten slopen) in Heerenveen?

Aris kon afgelopen zomer bekend maken een seizoen door te kunnen gaan. Nu dreigt dus weer een einde? Jammer. Maar ik bespeur te vaak een verwijt richting overheid en/of bedrijfsleven. De overheid is er niet om dit soort projecten te financieren, die zijn er voor maatschappelijke projecten (breedtesport, jeugdsportfonds enz.) en bedrijven moeten door de crisis flink bezuinigen en zich vooral richten op hun 'core-business'.

Nederland is klein. Te klein, zeker op dit moment, voor meer dan 5 organisaties die kunnen beschikken over een totaal budget van minimaal € 1000000. En dan hebben we het nog niet over het spelersbudget. (Dus na aftrek van zaalhuur en andere kosten.) Of een budget van € 1000000 nodig is? Ja! Als we een competitie willen van hoog niveau wel. En, dat mag geen wens zijn. Dat MOET je willen. Het is de belangrijkste voorwaarde voor je bestaansrecht. Zonder die ambitie doe je er voor jezelf én anderen goed aan om de stekker er nu al uit te trekken. Of die niet in te pluggen.

Een organisatie dient namelijk niet alleen een eredivisieploeg te financieren maar ook een u23 ploeg voor de promotiedivisie, een under 20 ploeg én een jeugdopleiding! Dat is, vermoed ik, behoorlijk duur.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten