Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 22 januari 2013

Bekerfinale voor Celeritas

De meiden under 20 van Celeritas, onder leiding van trainster/coach Bea Vennema (rtc Noord), hebben zich d.d. 19 januari jl. dankzij een 65 - 72 overwinning op Binnenland (in Barendrecht) geplaatst voor de bekerfinale voor meiden under 20/18.

Hun tegenstandsters zijn nog niet bekend. De andere halve finale gaat tussen bv Den Helder en Grasshoppers. Speeldatum is mij niet bekend.

Een prachtige prestatie voor de Groningse meiden! Al krijgt die prestatie pas glans als de beker wordt gewonnen. Dat zal geen eenvoudige klus worden, vermoed ik. Maar behalve kwaliteit telt ook de vorm van de dag. Én kwaliteit bestaat niet alleen uit technisch vermogen maar ook uit mentaliteit.

In de eerste ronde (1/8 finale) won Celeritas in eigen hal van Apollo. Een ploeg die het toen, en nu, in de competitie goed deed/doet. Favoriet was de ploeg, ondanks het thuisvoordeel, niet. Toch wisten zij deze wedstrijd met bijna 20 punten (76 - 59) verschil te winnen.

In de kwartfinale speelde de ploeg opnieuw in haar eigen hal. Dit maal tegen Black Eagles. Het werd een ruime overwinning (74 - 46) voor de ploeg uit de Martini-stad.

Het is een jonge ploeg. Waarvan de afgelopen weken de gemiddelde leeftijd ook nog een fors is gedaald na het vertrek van Kim Jaasma. Vermoedelijk zal Kim zich nu volledig richten op de Groene Uilen (hier was zij reeds bankspeelster). 

De jonge speelsters ontwikkelen zich goed onder hun trainer/coach. Ze geeft hen veel speeltijd waardoor ze regelmatig beleven hoe het is om te voelen dat er de druk is om een ruime voorsprong te laten resulteren in een overwinning. Ja, ik heb daar wel eens vraagtekens bij geplaatst omdat ik de aanpak te rigoreus vind. Maar al die wedstrijden, waarin ik bang was dat ze zouden worden verloren (wat gelukkig niet het geval was), zijn voor de meiden erg leerzaam geweest.

Over de opstellingen en het wisselbeleid verbaas ik me nog regelmatig, maar de winnende coach heeft altijd gelijk. Wat goed is, is afhankelijk van tactiek. Van opvatting over het spel. Ik ben iemand die het risico op balverlies wil voorkomen, die weliswaar punten wil scoren maar een goede verdediging nog veel belangrijker vindt. Goede passing vind ik belangrijker dan het kunnen schieten van een driepunter als je volledig vrij staat.

De meiden vormen zichtbaar een TEAM. En dat is goed! Ze werken voor elkaar. Al zou de communicatie in het veld beter moeten, en mis ik nog wel eens 'werk-basketball'. Het mag fysieker. Duiken naar losse ballen, wat meer duwen & trekken in de 'post', betere 'boxing-out'.

Toch is het bereiken van de finale geen toeval. Janis Amundala Ndiba is bij Celeritas enorm gegroeid. (Niet qua lengte.) Ilonka Debets is een goede point-guard geworden voor eredivisie under 20 niveau (het is te hopen dat ze zich over enkele seizoenen kan bewijzen in de vrouweneredivisie, Celeritas heeft nu geen ploeg in de eredivisie vrouwen). Marit Siersema is aanvallend veel sterker geworden (geselecteerd voor de nationale u18 selectie). Chayenne Holband is veel effectiever dan ze de voorbije jaren was (al is er nog wel sprake van ups & downs). Hedy Hoeve (helaas al weken geblesseerd) is in staat om het niveau van de ploeg vast te houden als zij mag spelen (krijgt meer minuten dan in eerdere jaren). Kim Keijzer en Christy Buderman zijn prima talenten! Anke Kuiper speelt dit seizoen ook meer dan vorig seizoen (is nu nog geblesseerd), en dat komt de ploeg ook erg ten goede. Lisette van der Wal en Ciska Kollen (beiden overgekomen van Red Giants uit Meppel) maken de selectie in de breedte sterk.

De halve finale werd overigens gespeeld zonder Anke Kuiper en Kim Keijzer.

Hopelijk lukt het om de jeugdopleiding op hoog niveau te krijgen, en al op heel jonge leeftijd 'fundamentals' beter aan te leren. Te vaak heb ik het idee dat speelsters (maar bij jongensploegen is dat ook zo) vaardigheden niet onder de knie hebben die zij zich al jaren geleden eigen gemaakt zouden moeten hebben. Een rtc zou er niet moeten zijn om dit soort dingen aan te leren maar door speelsters en spelers te leren hoe hiervan profijt te behalen.

Trots mag de ploeg echter zeker zijn. Op naar Almere!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten