De nummer 1 (Donar) ontvangt de nummer 4 (Den Bosch).
De Bossche selectie is in de loop van dit seizoen nogal gewijzigd. In dat opzicht vergelijkbaar met Donar vorig seizoen. Groot verschil: Donar begon vorig seizoen met hoog gespannen verwachtingen, met grote ambities. Het doel was 3 prijzen. In oktober ging het, in Den Bosch, al mis: de supercup werd gewonnen door Den Bosch. Aan het begin van dit seizoen werd wel gesproken over competitief maar kampioensaspiraties worden pas uitgesproken sinds het contracteren van McWhorter (toen was Antwan Scott nog niet vertrokken).
Nog een verschil: Den Bosch werd voor het seizoen 2015/2016 weliswaar gezien als favoriet voor het landskampioen (de ploeg met veel Nederlanders) maar niet in de mate waarop Donar dit seizoen (al in de zomer) als voornaamste titelkandidaat worden gezien.
Oh wat werd Den Bosch geroemd om hun vele Nederlanders. Volgens club én fans (van diverse clubs) een heel bewuste keuze. Beleid zo werd gezegd. Hoewel je in theorie korte, middellange en lange termijn beleid kan hebben vind ik niet dat er vorig seizoen sprake is geweest van beleid.
In mijn ogen was er gewoon sprake van noodzaak. Dit seizoen bevestigt dat voor mij. Er werd in de zomermaanden gezegd dat men het beleid wilde voortzetten. Nederlanders. Sander van der Holst werd benoemd tot coach omdat hij past bij jonge spelers. Maar toen er eenmaal geld was bleek hoeveel het waard was: niets. Praatjes vullen geen gaatjes.
Beide ploegen speelden tot nu toe 4x tegen elkaar: 1. Supercup (88 - 51 voor Donar), 2. competitie (52 - 73 voor Donar), 3. competitie (87 - 65 voor Donar), 4. beker (84 - 95 voor Donar). Na de wedstrijd van zondag 5 februari spelen beide ploegen op 12 maart opnieuw tegen elkaar (dan in Den Bosch). Of (en wanneer) beide ploegen elkaar tegenkomen in de play-offs is een kwestie van afwachten.
Stefan Wessels zal in de wedstrijd van morgen niet spelen (enkelblessure). Een gemis voor de Bossche ploeg maar ook met een fitte Wessels zou Donar dit eenvoudig moeten winnen.
Donar speelde weliswaar een heel zwakke kwartfinale-serie van het NBB-bekertoernooi tegen Leiden maar dat is niet representatief voor het niveau van de ploeg. Het team is veel beter.
Regelmatig wordt er geklaagd over het gebrek aan kansen voor Nederlandse spelers. Mijns inziens is dat belachelijk. 1. Er spelen in Nederland (DBL) erg weinig goede Nederlanders, 2. Den Bosch ziet zich genoodzaakt om middelmatige Amerikanen te contracteren om überhaupt wedstrijden te gaan winnen, 3. Amsterdam (Apollo) speelt alleen met Nederlanders en behoort niet tot de top 4 (kan aan het einde van het seizoen anders zijn). 4. Rotterdam zag in dat er te weinig goede Nederlanders zijn en dus contracteerden zij dit seizoen een 2e én 3e Amerikaan. 5. Leiden heeft dit seizoen 3 Amerikanen in de selectie. Vorig seizoen waren dat er 2. Reden: willen concurreren. Worthy de Jong kon niet worden vervangen door een Nederlander.
Voor de competitie zou het in mijn ogen beter zijn als Apollo & Leiden gaan "fuseren". En men in de Apollo-hal gaat spelen met een ploeg bestaande uit Royé, Voorn, Van der Horst, Hicham Kherrazi, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis, Sergio de Randamie, Craig Osaikhwuwuomwan, Rogier Jansen, Stefan Mulder, Gian Slagter, Max van Schaik en Jesse Markusse. Dat zijn de betere Nederlanders van deze ploegen.
In Den Bosch gaan spelen met McWhorter, Anderson, Marshall, Wessels, Mitchell, Tamasauskas, Bouwknecht, Theeuwkens, Steijn, Krabbendam, De Vries, Stolk, De Pagter.
In Zwolle met Tiller, Van Oostrum, Yoho, Hyland, Vette, Schilder, Lietmeijer (ex-Zwolle nu voor het 2e seizoen Den Bosch), Schaftenaar, Vos, Oudendag.
En in Groningen met Jeter, Sean Cunningham, Dourisseau, Fieler/Roeland Schaftenaar, Drago Pasalic, Devon van Oostrum, Arvin Slagter, DeJuan Wright, Roeland Schaftenaar/Kevin Bleeker, Jito Kok, Stefan Mladenovic, Sjoerd Koopmans en Bas Veenstra. Zou mooi zijn als Pasalic de Nederlandse nationaliteit krijgt. Dan kan Andrew Smith blijven.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten