Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 17 mei 2019

Gipson

Sergerio 'Teddy' Gipson is 39 jaar jong. Journalist Leon Kersten voorziet in hem de oudste MVP van een finaleserie in de play-offs van het Nederlandse basketball. Is Gipson, die fysiek gezien heel gezond oogt, een 19-jarige met 20 jaar ervaring?

Ik denk niet dat hij fysiek zó jong is. Misschien wel zo jong van geest (gretig) maar daarvoor ken ik hem niet goed genoeg. Wél schat ik hem in als een 29-jarige met 10 jaar ervaring.

Hij is, dat staat buiten kijf, fit genoeg om nog een seizoen door te gaan. Ik kijk, zie bericht 'Donar; de toekomst', verder dan dat. En ja, het is wat betreft andere routiniers die ouder zijn dan 30 jaar: Cunningham 32 jaar, Dourisseau 35 jaar, Jeter 30 jaar, Slagter 33 jaar en Pasalic 34 jaar ook maar de vraag hoe lang zij nog door (kunnen) gaan.

In 2023 zijn, zo is mijn verwachting, zij er allen niet meer bij als speler. Ook de nu 29-jarige Koenis zou dan inmiddels gestopt kunnen zijn. Dat maakt het voor de toekomst best lastig.

De door mij genoemde Thomas van der Mars is, mocht Pasalic in de zomer inderdaad vertrekken, een kandidaat om een nieuwe center te worden. Maar, of we dan nog 3 of 4 jaar kunnen profiteren? Verzekerd zijn van deelname aan de Champions league is dan van groot belang om een speler als Van der Mars te "lokken".

Leon Williams is 27 jaar. Hij zou er in 2023 nog bij kunnen zijn. Maar ook dan is 2023 een jaar waarin je weer zult moeten verjongen.

Stefan Mladenovic is 28 jaar.

Jito Kok is 25 jaar.

Maarten Bouwknecht is 24 jaar.

Jordy Kuiper is bijna 24 jaar.

Luuk van Bree is met "net" 23 jaar de jongste.

Toppers als Curry, Jeter, Fieler, Bruinsma heb je altijd nodig. Maar .... je hebt ook een minimum aantal in Nederland (liefst in Groningen) opgeleide spelers nodig. Dat aantal is 5.

Van het huidige aantal zijn er, zo verwacht ik, twee komend seizoen niet meer bij: Rienk Mast (USA) en Tim Hoeve (Aris, Groene Uilen of BVG?).

Rienk werd dit seizoen basisspeler. Ik verwacht niet dat een van de spelers die nu in het DTL-team speelt die rol in het komende seizoen kan overnemen. Zelfs voor een rol als back-up, wat Rienk eerst was, zijn deze jongens denk ik nog niet goed genoeg. Je kunt ze wel als 11e en 12e man op de bank zetten. Dit zal de club ook zeker doen.

Chase Fieler speelt nu bij Oostende. De ploeg speelde dit seizoen in (en ook het seizoen daarvoor) in de Champions league. Dit seizoen won de ploeg niet de nationale beker van België. De strijd met Antwerpen om de eerste plaats in de reguliere competitie is spannend. Nog 1 ronde, dan beginnen daar de play-offs. Met 8 van de 10 ploegen. Net zo'n briljant idee als hier in Nederland.

In België, tenminste bij Oostende, liggen de salarissen hoger dan in Nederland. Fieler oogde nooit een speler die miljoenen wil verdienen. Hij wil spelen, hij wil zich ontwikkelen, hij wil uitdagingen. Zo leek het, zo lijkt het nog steeds. Donar heeft, zo zei hij bij het duel Donar vs Oostende, nog altijd een warme plek in zijn hart. Hij voelt zich hier nog steeds thuis, heeft nog veel contact met Jeter, Cunningham en Dourisseau.

Point-guard: Jeter, Williams/Mladenovic, Bouwknecht
Shooting-guard: Gipson, Cunningham/Mladenovic, Slagter/Bouwknecht, jeugdspeler
Small-forward: Dourisseau, Slagter, Hammink, Van Bree
Power-forward: Fieler, Kuiper, Van Bree
Center: Van der Mars, Koenis, jeugdspeler 

2 opmerkingen:

  1. Mladenovic kon in zijn eerdere periode bij Donar niet een hele grote toegevoegde waarde zijn (zeker niet in de Champions League).

    Van Bree heb ik niet heel uitvoerig research naar gedaan, maar zou een OK speler kunnen zijn voor van de Bank, wat ik zo zie.

    Point-Guard moet een nieuwe Amerikaan komen. Jonge gast, misschien een jaar of twee ervaring in Europa. Contract geven voor één seizoen met een team optie voor nog één (of twee?) jaar.

    Gipson lekker als backup point laten spelen. (al speelt Braal dit seizoen ook graag met twee point-guards)

    Kuiper komt waarschijnlijk (zie DonarTV), prima optie. Kan mooi als backup PF spelen. Heeft een 3punt schot en heeft als Groninger de goodwill van het publiek (kan, in tegenstelling tot Hammink bijvoorbeeld en net als Mast, aardig wat fouten maken zonder dat het publiek gaat morren)

    Cunningham en JD tellen zeer waarschijnlijk volgend seizoen als buitenlanders (zeer waarschijnlijk gaat de DBL naar de FIBA regels) dus moet je gewoon 4 in Nederland opgeleide spelers hebben. Deze kan je hebben met Kuiper, Koenis, Slagter en Hammink.
    Cunningham aanvallend niet goed genoeg (DBL nog wel, Champions League niet) dus moet een nieuwe goede verdediger komen met een oke aanval

    Van der Mars is een goede speler, al scoort hij dit seizoen in België gemiddeld minder dan bijv. Bradford Burgess en Alex Olah (vorig jaar Leiden). Toch zie ik daar denk ik liever een buitenlandse Atleet als startende Center denk ik.

    Als je niveau wil hebben (Champions League) moet Koenis gewoon van de bank komen en moet je gewoon een zeer goede startende center hebben.

    Als je Fieler kan terughalen direct doen. Lijkt me eerlijk gezegd erg lastig. Heeft een prima jaar in België en zal vast wel een betere aanbieding krijgen dan Donar kan bieden (Verlenging in Oostende danwel een Litouwse / Turkse / Italiaanse club met geld).

    Slagter & JD zullen wel verlengd worden voor de ervaring / kleedkamer.
    Ik ga er vanuit dat Slagter binnen nu en twee á drie jaar stopt (zit nu al meer op de hometrainer dan het veld tijdens de wedstrijd) en dan assistent zal worden van Braal.

    Zoals ik het hoop / zie voor volgend jaar:

    PG: ; Gipson / Williams ; Williams / jong talent (Adetunji?)
    SG: ; Williams
    SF: Hammink ; JD
    PF: / Kuiper
    C: / Koenis


    Totale selectie:
    1:
    2:
    3: Williams
    4: Slagter
    5: Hammink
    6: JD
    7:
    8: Kuiper
    9:
    10: Koenis
    11: Jeugdspeler
    12: Jeugdspeler

    Nu heb je weer een tien mans rotatie. Zal dus waarschijnlijk ten koste gaan van Williams, maar is niet anders. Daarnaast moet je bijna je hele Starting lineup aanpassen. Dat is ook niet handig, maar moet denk ik als je in de CL wat wil.

    Ik ben ook van mening dat de club meer moet werken met teamopties voor volgende seizoenen. Antwerpen en Oostende doen dit bijvoorbeeld. Als ze dat zomer 2017 met Curry hadden gedaan hadden ze een mooi bedrag gekregen afgelopzen zomer of dit jaar ook een goede point guard gehad.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit stuk ging niet goed:

      PG: Amerikaanse PG ; Gipson / Williams ; Williams / jong talent (Adetunji?)
      SG: Amerikaanse verdediger ; Gipson / Williams
      SF: Hammink ; JD
      PF: Amerikaanse PF / Kuiper
      C: Amerikaanse C / Koenis


      Totale selectie:
      1: Amerikaanse PG
      2: Amerikaanse verdediger
      3: Williams (Home-Grown)
      4: Slagter (HG)
      5: Hammink (HG)
      6: JD
      7: Amerikaanse PF
      8: Kuiper (HG)
      9: Amerikaanse C
      10: Koenis (HG)
      11: Jeugdspeler (HG)
      12: Jeugdspeler (HG)

      Verwijderen