Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 8 april 2013

Terechte kritiek?

In een column plaatst een bekende basketballvolger een verslag over de bekerfinale voor meiden under 20. http://www.bvgroningen.net/2013/03/coachen-is-een-vak-apart-de-kijk-van-jan-op-het-rayon-30/ Met hierin kritiek op Celeritas' trainer/coach Bea Vennema.

Ja, ook voor buitenstaanders is het zicht- en voelbaar dat de sfeer in de ploeg niet goed is. Ten aanzien van het inzetten en wisselen van speelsters plaats (in gedachten en in mijn verslagen) ook ik regelmatig vraagtekens.

Maar ik ben het niet met alle punten van kritiek eens.
1. De speelster met 4 P's (Janis) is aanvallend een talentvolle speelster (helaas niet in iedere wedstrijd in goede doen, te vaak last van een 'offday') maar verdedigend beduidend minder goed. Zowel tactisch, technisch als mentaal. Hedy Hoeve en Anke Kuiper zijn verdedigend beter en fanatieker.
2. De talentvolle point-guard is Christy Buderman. Dat zij niet meer wedstrijden mocht meedoen, en in de wedstrijden waarin ze wél meedeed te weinig speeltijd had, is niet haar schuld. Ze had dit seizoen een grotere rol moeten vervullen. Echter, voor ik ga beweren dat zij nu al klaar is voor de eredivisie (en ze zichzelf daarin moet ontwikkelen) stel ik: laat haar eerst een volledig seizoen spelen in de meiden under 20 eredivisie, en in dat seizoen een leidende rol vervullen. Van de u18 naar de vrouweneredivisie is een zeer forse stap. Leeftijd is niet het discussiepunt, beste Jan. Ervaring is dat wél. Zorg dat een speelster als Christy eerst meer ervaring opdoet in de u20 eredivisie (en wellicht de promotiedivisie).
3. De speelster van Groene Uilen, Kim Jaasma, is aanvallend een redelijk goede speelster (mits ze haar dag heeft): scoort veel driepunters, heeft soms fraaie 'drives' (wat getuigt van lef). Defensief is haar spel behoorlijk zwak (mist fanatisme op dat vlak) en ze raakt nogal eens te gefrustreerd (dan loopt ze tegen persoonlijke of zelfs technische fouten op). Ze heeft mijns inziens ook regelmatig te weinig oog voor medespeelsters en dribbelt te veel. Door te passen kan je sneller spelen, laat de bal het werk doen. Én, zorg ervoor dat je de juiste keuzes maakt (pass- en schotselectie).

De meiden under 20 ploeg van Celeritas maakt onvoldoende gebruik van haar mogelijkheden maar de kwaliteit die aanwezig is, is beperkt. Wanneer de ploeg gebruik maakt van een kleinere rotatie (starting-five: Christy Buderman, Marit Siersema, Hedy Hoeve, Anke Kuiper en Janis Amundala Ndiba; reserves: Ilonka Debets, Kim Keijzer, Lisette van der Wal en Lisa en Yfke van de under 18) zou er een sterkere ploeg staan.

De coach, over wie ik best kritisch denk, beschikt niet over een ploeg die kampioenskandidaat is. Plaatsing voor de final four was denk ik wel mogelijk geweest.

Celeritas vergelijken met ploegen (eredivisie!) als probuild Lions en challenge sports Binnenland vind ik niet realistisch. Denk dat ook bv Den Helder (nummer laatst van de eredivisie) te goed is voor de meiden under 20 van Celeritas. Tegen ploegen als bc Apollo en Groene Uilen (beiden promotie divisie) komen de meiden denk ik ook tekort. Nou versloeg Apollo dit seizoen Lions (voorbereiding) en Den Helder (beker). Tegen Binnenland verloor de ploeg uit Amsterdam in de halve finale van het bekertoernooi met 10 punten verschil.

In een allstar-game tussen de meiden under 20 eredivisie en de vrouwen promotiedivisie verloren de meiden under 20. Aan deze wedstrijd deden niet veel speelsters van Celeritas mee.  Kortom: wees waakzaam voor overschatting. In de under 18 spelen meiden die beter zijn dan diverse speelsters van de under 20 ploeg maar de vrouweneredivisie is toch echt wel andere koek dan de meiden under 20 eredivisie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten