Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 29 april 2013

De toekomst in Grunn

De prestaties van de drie meidenploegen van bolwerk Celeritas - Groene Uilen die landelijk spelen zijn behoorlijk constrasterend: de meiden under 18, die speelden in een interrayonale competitie, deden het daarin niet onverdienstelijk. Ze eindigden op de 3e plaats (maar het aantal gespeelde wedstrijden, door de ploegen in deze competitie, liep sterk uiteen: nummer 6 Leiden speelde 15 wedstrijden, nummer 5 Cangeroes speelde 10 wedstrijden, nummer 4 Den Helder, nummer 2 Grasshoppers (under 16) en Celeritas speelden alle drie 17 wedstrijden en kampioen Hoofddorp speelde 18 wedstrijden. Celeritas meiden under 18 zal, in een enigszins andere samenstelling (namelijk met meiden jonger dan 18 jaar, die spelen in de meiden under 20 ploeg), meedoen aan het Nederlands kampioenschap.

Celeritas meiden under 20 eindigde in de meiden under 20 eredivisie op de 9e plaats. De nummers 1 tot en met 8 ontlopen zeker degradatie. De ploegen die lager zijn geklasseerd zijn afhankelijk van het aantal ploegen dat wil promoveren naar de meiden under 20 eredivisie. Ofwel: het is nog onduidelijk of Celeritas degradeert.

Groene Uilen vrouwen 1 speelt in de vrouwen promotiedivisie. De ploeg eindigde de reguliere competitie als 3e, en plaatste zich daarmee voor de Final four. In de halve finale van deze 'play-offs'  speelt de ploeg tegen bc Apollo uit Amsterdam. De strijd gaat over 2 wedstrijden: de 1e wedstrijd was afgelopen zaterdag (27 april) in Groningen, de 2e wedstrijd is a.s. zaterdag (4 mei) in Amsterdam. De 1e wedstrijd werd met 71 - 56 gewonnen door de Uilen.

Als Celeritas under 20 degradeert dan pleit ik er voor om bijna de helft van deze selectie volgend seizoen te laten spelen in de vrouwen 1 ploeg van de Groene Uilen. Te meer omdat zeer waarschijnlijk Naomi Talens (studie) en Nicolien Brandenbarg (co-schappen) zullen stoppen met basketball in een landelijke competitie.

Christy Buderman, Kim Keijzer, Marit Siersema, Hedy Hoeve, Ilonka Debets & Lisette van der Wal voegen bij de huidige Uilen (Liesbeth Visser, Maxime Tauran, Esther van Bochove, Kim Jaasma & Inge Beenen) en Anke Kuiper (afgelopen seizoen Celeritas en waarschijnlijk komend seizoen Groene Uilen (zij moet qua leeftijd weg uit de Celeritas meiden under 20 ploeg)). Dan heb je een wat ruimere selectie (12 speelsters) dan de huidige selectie van de Uiltjes (9 speelsters (waarvan 1 speelster het afgelopen seizoen ook speelde voor Celeritas meiden under 20: Janis Ndiba, zij speelt volgend seizoen zo goed als zeker voor het CTO (vrouwen eredivisie))).

Niet dat een grote selectie een garantie biedt, maar de Uiltjes verloren dit seizoen enkele wedstrijden als gevolg van een te krappe selectie. Ze gingen dan met 6 speelsters naar een wedstrijd en raakten dan vroeg in het 3e kwart een speelster kwijt en (soms?) aan het einde van het 3e kwart of het begin van het 4e kwart nog een speelster. Of de ploeg kwam niet in foutenlast maar de tegenstandsters hadden meer energie, want zij konden hun speelsters meer rust geven (doorwisselen) tijdens de wedstrijd.

Wellicht dat Linda Mak en Cora Mantingh (die beiden vorig seizoen kampioen werden met Groene Uilen maar dit seizoen niet beschikbaar waren) terug willen keren? Christy en Kim K. zouden dan, hoewel dat (misschien?) niet ideaal is voor hun ontwikkeling, kunnen spelen in de under 18 interrayonale competitie, en trainen met de Groene Uilen. (Naar ik begreep was het voor het volgende seizoen de bedoeling dat Christy zou gaan spelen in de meiden under 20 ploeg van Celeritas en 1x per week trainen met Groene Uilen, maar ja ... mits Celeritas under 20 eredivisie speelt.)

Het is denk ik belangrijk dat meiden die naar het rtc gaan in de promotiedivisie spelen, als meiden under 20 niet mogelijk is. Interrayonaal is leuk maar dat niveau remt hun ontwikkeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten