Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 1 mei 2013

De eerste KLAP ...

Vanavond, na bijna een week geen play-offs basketball, werden de eerste wedstrijden van de halve finale series gespeeld. In Leiden ontving Zorg&Zekerheid Leiden, de nummer 2 van de reguliere competitie, de GasTerra Flames, die de reguliere competitie als nummer 3 afsloten. In Den Bosch nam EiffelTowers Den Bosch het op tegen Aris uit Leeuwarden.

De Groningers begonnen in Leiden niet zo slecht. Halverwege het eerste kwart stond er een 8 - 14 stand op het scorebord, en dat was op dat moment geheel terecht. De gasten hadden zogezegd het beste van het spel. Toon van Helfteren, de coach van ZZ Leiden (en de kersverse bondscoach), nam een time-out. En vanaf dat moment kantelde de wedstrijd volledig.

De Groningse ploeg ging veel slordiger spelen, kwam in de reboundduels steeds vaker als verliezers uit de bus en er werden veel persoonlijke fouten gemaakt. Nu had ik wel het idee dat de scheidsrechters hadden moeten fluiten voor een elleboogstoot van Leiden-speler Slagter, maar dat neemt niet weg dat de fouten voor spelers van "DONAR" terecht werden toegekend.

Naast de P's beging de ploeg ook een U én 2 T's. Deze twee technische fouten hadden ook wel met een vermaning (om een beetje minder emotioneel te reageren) afgekund maar spelregeltechnisch valt er weinig tegenin te brengen. De protesten waren vrij heftig en, in het geval van de T van Skelin, ook behoorlijk theatraal. De bezoekers raakten zichtbaar meer en meer gefrustreerd. De frustraties namen in zo'n mate de overhand dat de ploeg in tactisch en technisch opzicht op alle fronten tekort kwam.

Een P voor Theeuwkens in de eerste helft werd ten onrechte gegeven maar het willen controleren met de onderarm (in de rug) van de tegenstander is ook niet zo slim. Je moet voorkomen dat de scheids in de verleiding komt om tegen je te fluiten. Dat de scheids fluit vanuit een positie waar hij geen zicht heeft op de situatie is overigens een fout van "meneer" de arbiter.

In de tweede helft had Theeuwkens een U kunnen krijgen wegens shirtje trekken maar dat het werd afgedaan met een P was gezien de ernst van de fout én de stand niet vreemd.

Zo was het ook niet heel merkwaardig dat een illegaal screen, van een speler van Leiden, in de laatste twee minuten van de wedstrijd onbestraft bleef. De invloed was te gering om je er druk over te maken. Het eventuele balbezit voor de Groningers zou de wedstrijd niet meer doen kantelen.

De kwartstanden 17 - 16 / 42 - 26 (25 - 10) / 59 - 35 (17 - 9) resulteerden in een 75 - 52 (16 - 17) eindstand. Het grote verschil is denk ik toch wel een verrassing. Een spannender wedstrijd werd denk ik verwacht. Dat thuisploeg Leiden heeft gewonnen is denk ik minder verrassend.

DONAR / Flames zal in wedstrijd 2 veel beter, en ook slimmer, moeten spelen om de stand in de serie gelijk te trekken: beter verdedigen, zorgen dat de aanvallen minder moeizaam verlopen, de passing moet beter (het aantal turnovers was niet schrikbarend maar de invloed daarvan was erg pijnlijk met de ene vrije break na de andere) en er moeten meer rebounds gepakt worden (zowel offensief als defensief)!

Het aantal fouten van Leiden en Groningen was niet in balans. Al was dat verschil in de tweede helft minder. Er werden in mijn ogen ten onrechte enkele acties van spelers van Leiden onbestraft gelaten maar de meeste beslissingen waren in deze wedstrijd terecht. Dat is vaak anders.

Dat wil zeggen: aan het einde van een wedstrijd is het aantal fouten redelijk in balans, de ploeg die het minst sportief speelt krijgt ook vaak geheel terecht de meeste P's maar ... de momenten waarop er wordt gefloten (in het nadeel van een bepaalde ploeg) zijn van te grote invloed. Er wordt veelvuldig gefloten in het voordeel van de thuisploeg, en de zogenaamde topploegen hebben onredelijk vaker het voordeel van de arbitrage.

De refs (de "mannetjes") fluiten zeer inconsequent, en daar hebben dan beide ploegen in een wedstrijd last van, maar doen dat OGENSCHIJNLIJK heel bewust. Zo kunnen zij het verloop van de wedstrijd sturen om zo de door hen gewenste uitslag te bereiken. Een wens die, althans dat zegt mijn gevoel, ook leeft binnen het bestuur van de NBB. Want, het heeft er alle schijn van dat er wordt gehandeld in opdracht van ... Het is immers bekend dat de scheidsrechters instructies 'hoe te fluiten' opgelegd krijgen? Gevoel voor "gameflow" en communicatieve vaardigheden ontbreken bij de meeste arbiters. Het schandalige optreden van het scheidsrechterskorps is mijns inziens veel kwalijker dan clubs durven toe te geven. De angst voor wraak is te groot? De "heertjes" zijn vast te snel op hun plassertjes getrapt dat ze uit rancune een ploeg bewust gaan benadelen.

In Den Bosch was de winnende ploeg des te verrassender: Aris. De Friezen wonnen met 67 - 82!

Wedstrijd 2 van de serie tussen Leiden en Groningen is a.s. vrijdagavond in Groningen. In de Martiniplaza begint de wedstrijd om 19:30 uur.

Wedstrijd 2 van de serie tussen EBBC Den Bosch en Aris is a.s. zondag in Leeuwarden. In het Kalverdijkje begint de wedstrijd dan om 16:00 uur.