Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 21 mei 2013

Ned. kampioenschap meiden under 18 dag 1

Het was een lange en zelfs voor toeschouwers vermoeiende dag. Maar wel redelijk interessant. Ondanks het zeer tegenvallende niveau van de ploegen die strijden voor de nationale titel.

Celeritas-Donar vs Batouwe:
1e kwart = 17 - 8
rust = 33 - 26
3e kwart = 54 - 44
eindstand = 71 - 57

In het tweede kwart kwam Batouwe terug tot een stand van 24 - 24, maar na rust trok de thuisploeg de wedstrijd toch wel overtuigend naar zich toe. Ondanks bijzonder slecht spel van Celeritas-Donar. Laag tempo, weinig passing, veel dribbelen, weinig beweging van speelsters.

Batouwe gaf veel ruimte weg voor een penetratie door het midden (door point-guard Christy Buderman). Zij (Christy) scoorde zelf uit een lay-up of gaf een goede pass: naar een insnijdende forward (Janis Ndiba Amundala) of een schutter op de driepuntslijn (Marit Siersema). Het lijkt op het spel van Tony Parker tegen de Grizzlies. Vooral in game 1 maar nu toch ook wel in game 2 (2e kwart).

Batouwe was ook niet in staat om te profiteren van de zwakke verdediging van Celeritas. De ruimte per gat was zo groot als een voetbaldoel en er zaten heel veel gaten in de verdediging.

Hoofddorp vs Binnenland:
1e kwart = 5 - 21
rust = 18 - 30
3e kwart = 28 - 52
eindstand = 48 - 63

Een wedstrijd in een laag tempo, zonder enige vaardigheid als het gaat om ballhandling, een totaalgebrek aan spelinzicht. Hoe deze ploegen zich hebben kunnen plaatsen voor het NK is me een raadsel. Waar zijn Den Helder, Apollo of Lions namens Noord-Holland? Waar is Grasshoppers of Lokomotief namens Zuid-Holland? Twente (Eurosped Twente) ontbreekt ook op het toernooi. Namens rayon Oost doet Batouwe mee. De ploeg uit Bemmel, uitkomend in de meiden under 20 eredivisie, hoort in mijn ogen zeker op het NK. Maar ik ben wel wat teleurgesteld in het vertoonde spel.

Springfield vs Celeritas-Donar:
1e kwart = 10 - 14
rust = 28 - 39
3e kwart = 42 - 53
eindstand = 59 - 70

Onderschatting? Springfield uit Berlicum, uitkomend in de Kern-klasse, presteerde goed tegen Celeritas-Donar. Celeritas was erg gastvrij want ze liet de backdoor wagenwijd open staan. Defensief rebounden deed de ploeg ook niet.

Een voormalig manager van Celeritas dames 1 was van mening dat Celeritas het meer inside moest zoeken. Hij had het zelfs over upposten. Celeritas heeft geen speelster die zich uppost. Janis Ndiba kan wel sterk naar de ring gaan maar dan moet zij wel aangespeeld worden. Dat gebeurt weinig. De passes gaan rond de bucket (over de driepuntscirkel als handbal-aanvallen) in een laag tempo, ogenschijnlijk zonder enige achterliggende gedachte, en niet verrassend.

Ciska Kollen maakte goed gebruik van de ruimte die de verdediging van Springfield haar bood, en noteerde zodoende diverse punten.

Batouwe vs Hoofddorp:
1e kwart = 24 - 9
rust = 35 - 21
3e kwart = 46 - 38
eindstand = 63 - 54

Batouwe won. De eerste wedstrijd van de dag hadden ze met 14 punten verschil verloren van Celeritas-Donar. Maar positief indrukwekkend was het spel tegen het uiterst zwakke Hoofddorp beslist niet. Lisanne de Jonge (volgend seizoen spelend in de USA voor Saint Joseph's university, waar Chatilla van Grinsven het afgelopen seizoen voor speelde) sleepte haar teamgenotes naar een allerminst overtuigende overwinning. Lisanne scoorde, maar was ook dribbelend van waarde voor de opbouw van de aanval. In de bucket kwam Batouwe moeizaam tot scoren.

Binnenland vs Springfield:
1e kwart = 13 - 8
rust = 29 - 23
3e kwart = 49 - 41
eindstand = 65 - 53

Springfield begon goed aan de wedstrijd. Na een 0 - 4 start stond er even later 2 - 8 op het scorebord waarna Binnenland dankzij vrije worpen puntje voor puntje dichterbij kwam.

Het begin van het 2e kwart was met een 0 - 5 run ook voor Springfield. Het stond al vrij snel 13 - 13. Binnenland heeft moeite met zone-defence en hun omschakeling van aanval naar verdediging is slecht. Dit werd ook opgemerkt door een toekijkend scheidsrechter (landelijke competities). De ploeg uit Barendrecht schiet niet goed, en is niet in staat om met goede passing iemand vrij te spelen onder het bord.

In het derde en vierde kwart leek Binnenland naar een ruime zege te koersen maar Springfield weerde zich dapper. Het verschil was slechts 1 puntje meer dan tegen Celeritas-Donar. En, dat in een wedstrijd waarin de ploeg (8 speelsters) behoorlijk last had van de vermoeidheid. Binnenland had 12 speelsters en had een wedstrijd meer rust tussen hun 1e en 2e wedstrijd.