Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

woensdag 22 mei 2013

Eigen spelers eerst

Jacob Bergsma (historicus) schreef het volgende artikel http://j-dus.com/yanken-om-te-janken/.

Ik vind het wel interessant. Waarom toch de voorkeur voor Amerikanen? Ja, cijfertjes zeggen niet alles. Maar ze zijn ook niet nietszeggend. Ze liegen ook niet, je kan er wel de waarheid mee manipuleren.

Bij Den Helder Kings draaide Stefan Mladenovic denk ik een redelijk seizoen. Tegen Flames heb ik hem behoorlijk zien spelen. Tijdens een wedstrijd tegen Flames, in Den Helder, speelde hij volgens ooggetuigen zelfs goed. Was hij de reden dat de Groningers verloren. Stefan Mladenovic is afkomstig uit de jeugdopleiding van DONAR.

Stefan kreeg bij de Kings te maken met een prominente rol voor een Amerikaan. Deze point-guard begon goed maar ging in de loop van het seizoen (in ieder geval tegen Flames/DONAR) steeds minder presteren, en was in de play-offs gewoon zwak.

In theorie zou, wanneer DONAR/Flames hem contracteert, daar bij DONAR/Flames ook mee te maken kunnen krijgen maar ... kan de Groningse club een Amerikaanse topguard contracteren? De laatste jaren was de club niet gelukkig met Amerikaanse point-guards. De guards van dit seizoen Maurice Miller en diens vervanger Nate Rohnert brachten niet hetgeen de ploeg nodig heeft. Tijdens de reguliere competitie wist Dimeo van der Horst de plek als starter over te nemen van Miller. In game 3 van de play-offs deed Van der Horst het als point-guard beter dan Rogier Jansen. Nate Rohnert was toen geblesseerd.

Kiezen voor twee jonge Nederlandse point-guards. Waarom niet? Amerikanen, of spelers afkomstig uit een ander land dan Nederland, moeten veel beter zijn dan de Nederlanders. En, dat moet ook blijken uit cijfers. Sergio de Randamie gold het afgelopen seizoen als buitenlander. Hij kwam, en niet eens zo veel, van de bank. Geen goede situatie. Dan heb je meer aan een jonge Nederlandse speler.

Een jeugdfan roemt op het Donargastenboek de prestatie van Toon van Helfteren. Waardoor Worthy de Jong is uitgegroeid tot een goede speler. Terecht compliment. Maar, kijk ook naar Erik Braal. Valentijn Lietmeyer (ook afkomstig uit de jeugdopleiding van DONAR) en Dexter Hope ontwikkelen zich goed dankzij de begeleiding van Braal (en Molthoff).

Welke verschuivingen er eventueel gaan plaatsvinden in de DBL weet ik niet maar hoop dat DONAR zich richt op Nederlandse toppers. Op goede jonge Nederlanders. Jongens die zijn opgeleid in Groningen en zich buiten Groningen hebben ontwikkeld.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten