In de noordelijk provincies is het bevolkingsaantal laag, en dat geldt ook voor de bevolkingsdichtheid. Dat heeft voordelen maar zeker ook nadelen.
Namelijk als het gaat om het voortbrengen van toppers. Het is een kwestie van wiskundige logica. Slechts zo'n 5% van de talenten haalt de top. Voor een basketballeredivisieploeg bestaande uit 12 spelers (waarvan 2 buitenlanders) heb je dus 200 talentvolle jeugdspelers nodig. En omdat lang niet iedereen talentvol is ...
Dan moet je nog beseffen dat alleen talent niet voldoende is. Je moet goed worden opgeleid, en leren te presteren onder druk.
Aan de demografische handicap valt weinig te doen. Ja, meer kinderen baren maar of dat nou valt toe te juichen? Er kan wel heel veel gedaan worden om de kwaliteit van de jeugdopleiding te verbeteren! Dat moet dan ook zeker gebeuren.
De basis moet sterker worden. De ondergrens moet heel fors verhoogd worden. Nu is het te vaak zo dat spelers die in rayon Noord goed zijn absoluut geen partij zijn voor jonge speelsters en speelsters uit de rayons West en Noord-Holland.
Niet alleen het rtc Noord moet haar kwaliteit verbeteren, dat geldt zeer zeker ook voor de clubs in de dorpen. Want ... talent wordt geselecteerd uit de vijver. In de vijver moeten heel veel visjes zwemmen die goed zijn, die de moeite waard zijn om te kijken of ze het in zich hebben om de top te halen.
Nu is er te weinig concurrentie, en zie je dat jeugd van een vereniging uit de stad Groningen bijna automatisch wordt geselecteerd puur omdat zij meer kunnen trainen. De kwaliteit van de trainingen valt eigenlijk nogal tegen. Zeker in de mini's.
Het zorgt voor een verschil in ontwikkeling die bijna niet valt goed te maken op latere leeftijd. En dat is logisch. Het lerend vermogen op latere leeftijd is minder. Details kun je dan nog verbeteren maar fundamentele zaken niet. Zeker geen tientallen fundamentele zaken.
Perfect practice makes practice perfect! (Vince Lombardi)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten