Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

vrijdag 3 mei 2013

Casting - scouting

Gisteren schreef ik een blog over casting. Voor film en tv. Je kunt de blog met titel "Casting" vast wel vinden (hieronder?).

Eigenlijk is scouting (van nieuwe spelers) ook een soort casting. Type casting. (Dat zeg ik niet omdat DONAR dit seizoen een acteur in de selectie heeft: Michael "Wookie" Kingma.) Je zoekt een bepaald type-speler. Hij moet aan bepaalde kwaliteiten (tegen een gunstige prijs) voldoen.

Als we kijken naar de ontwikkelingen bij andere clubs uit de DBL dan liggen daar mogelijkheden? Het oordeel van de manager technische zaken over spelers die in Groningen zijn opgeleid is gunstig. Den Helder Kings heeft besloten dat 4 spelers uit de selectie van het seizoen 2012/2013 mogen blijven. En dat zijn, met alle respect, in mijn ogen niet de 4 beste Nederlandse spelers uit hun selectie van (het voor hen) afgelopen seizoen. Ik denk echt dat het prijskaartje de zwaarst wegende factor is, en ook niet onbelangrijk de positie waarop iemand kan spelen. Want, Stefan Mladenovic moet vertrekken. Dit omdat de club mogelijk al beschikt over Mark Hill (of hij blijft is nog niet bekend).

In augustus (op Bommen Berend) kreeg DONAR bezoek van de Den Helder Kings. De ploeg uit de kop van Den Helder had toen pas 2 trainingen afgewerkt. DONAR was al iets verder gevorderd in de voorbereiding op het nieuwe seizoen.

De Kings, waar Hill en Warren niet mochten meespelen (nog geen werkvergunning), waren nog absoluut niet op elkaar ingespeeld. Toch bood de ploeg zeer behoorlijk partij aan DONAR. Stefan Mladenovic toonde zich allround. Hij kan als guard op de 1 (point-guard) en 2 (shooting-guard) spelen, mede door zijn lengte.

Aris uit Leeuwarden heeft nog altijd het budget voor het seizoen 2013/2014 niet rond. Men zoekt nog een hoofdsponsor die genoeg geld oplevert. Een goede prestatie in de play-offs helpt hen daar mogelijk bij. Winst in en tegen Den Bosch in de eerste wedstrijd van de halve finale zal zeker helpen.

Tegen EiffelTowers EBBC speelde Valentijn Lietmeyer niet zo veel. Hij schoot wel de driepunter raak die Aris in de halve finale bracht. De Friezen wonnen de serie met 3 - 0 van Zwolle. Lietmeyer, de rookie van het seizoen 2011/2012, is een speler met potentie.

Als we kijken naar de huidige selectie, en dan naar de guards, dan hebben we: Nate Rohnert (pg/sg/sf), Jessey Voorn (sg), Rogier Jansen (pg/sg), Ties Theeuwkens (sg), Dimeo van der Horst (pg/sf) en Jason Dourisseau (sf/sg).

Er gaat een gerucht rond dat Voorn een contract heeft getekend bij EBBC Den Bosch. Thijs Vermeulen zal volgens een gerucht naar DONAR komen. (Als opvolger van Theeuwkens?) Dimeo van der Horst heeft denk ik potentie maar heeft hij goed genoeg gepresteerd om te mogen blijven? Nate Rohnert is een allround speler, maar zijn de prestaties die hij levert goed genoeg voor contractverlenging?

Lietmeyer zie ik veel liever komen dan Vermeulen. Hij is een 'local-hero', is jonger, misschien ook nog goedkoper en hij kent de clubcultuur!

Als Rohnert, Voorn en/of Van der Horst vertrekt/vertrekken dan lijkt me Stefan Mladenovic een geschikte opvolger. Hij heeft zich bij clubs als Rotterdam en Den Helder goed ontwikkelt, heeft nog altijd potentie, is ook een 'local-hero' (afkomstig uit de jeugdopleiding van DONAR) en kent dus ook de clubcultuur. Mocht Jansen blijven, dan kan de ervaring van Jansen leerzaam zijn voor Mladenovic.

Kijken we naar onze forwards en centers dan hebben we: Jason Dourisseau (sf/pf/sg), Jamal Boykin (pf), Thomas Koenis (c), Sergio de Randamie (pf) en Michael Kingma (c). Dourisseau kan inside spelen maar is toch meer een speler voor de perimeter.

In plaats van De Randamie en Kingma (Kingma heeft overigens diverse wedstrijden goed verdedigd!) zou ik dan ook drie inside-spelers willen contracteren: Kendrick Zondervan (Zwolle), Jeroen van der List (Den Helder), Berend Weijs (Apollo) en Sjors Poels (Aris) zijn hiervoor mijn kandidaten.

Er werd over de eerste wedstrijd uit de halve finale-serie (tegen Leiden) gezegd dat onze grote mannen onder de borden (vooral aanvallend) tekort kwamen tegen de spelers van Leiden. Met die constatering ben ik het niet eens. Onze mannen werden in de bucket nauwelijks aangespeeld. Bijna alle schoten werden genomen van buiten de bucket, waarvan een behoorlijk deel zelfs van achter de driepuntslijn. Met de opmerking dat we weer te veel gokten op het afstandsschot ben ik het dus wel eens.

De Randamie, met alle respect, heeft als speler van DONAR niet datgene laten zien wat hij als Amsterdammer zo vaak wel deed. In het eerste seizoen (2011/2012) was het nog zeker aardig (dat hij niet de back-up werd van Avis Wyatt maar speelde naast Wyatt maakte hij waar) maar dit seizoen waren zijn goede prestaties wel heel spaarzaam. Zou de play-offs zijn moment van glorie worden? Op dit moment, wellicht te vroeg, zeg ik: kies voor een Nederlander die minstens zo hard werkt. Een speler die tegen de nationale selectie aanzit. Een speler met wat meer body. Een speler die minstens zo goed kan verdedigen. Ja, dan denk ik aan Kendrick Zondervan.

De speeltijd die Kingma "krijgt" zou, zij het met een andere speelwijze, denk ik ook ingevuld kunnen worden door Van der List, Weijs en Poels. De wisselwerking Boykin en Kingma vind ik redelijk vergelijkbaar met de theoretische combinatie Van der List en Zondervan. Dat zowel Van der List als Zondervan op twee posities kunnen spelen is zeker een voordeel. Weijs en Poels hebben dat niet. Maar Weijs is zeker een speler met potentie. Wanneer Aris wegvalt, je nog plek hebt in je selectie en Poels niet kiest voor een terugkeer naar Wijchen dan lijkt hij mij een nuttige en betaalbare optie. (Maar dat is puur op gevoel!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten