Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 22 mei 2013

Jessey Voorn zal operatie aan knieën ondergaan

Jessey Voorn, shooting-guard van DONAR / GasTerra Flames, zal naar verwachting half juni worden geopereerd aan zijn knieën. Uit een mri-scan is gebleken dat er sprake is van vochtafzetting. Het revalidatieproces zal, zo wordt verwacht, ongeveer 2 maanden duren.

Vragen:
1. hoeveel trainingen zal hij dan missen in de voorbereiding op het seizoen 2013/2014? Zal hij na revalidatie fit genoeg zijn om meteen mee te doen (als de voorbereiding pas in de 2e helft van augustus start)?
2. in hoeverre zullen zijn knieën zwakke plekken blijven? Hoeveel minuten kan hij spelen zodat hij niet opnieuw geblesseerd raakt?

Op vraag 2 kan je denk ik geen antwoord met zekerheid geven maar, tijdens het afgelopen seizoen had ik graag gezien dat Voorn meer rust had gekregen. Yannick van der Ark had meer moeten spelen, dat was voor diens ontwikkeling ook beter geweest. Toch zou ik nu niet op Van der Ark vertrouwen als back-up van Voorn. (Met alle respect voor Yannick, en ondanks mijn wens om te investeren in jonge spelers afkomstig uit de eigen jeugd.)

Ik zou nu des te meer wensen dat Stefan Mladenovic en Valentijn Lietmeyer terugkeren in het eerste van DONAR. (Hoewel Valentijn officieel nooit een speler van DONAR 1 was. Hij deed wel eens mee, maar was toen officieel nog jeugdspeler (under 20).)

Je zou Dourisseau ook minuten kunnen laten draaien als shooting-guard (defensiever dan Voorn) maar dan moet je wel een speler halen die goed genoeg is als small-forward. (Misschien zelfs wel als starter.) En dan bedoel ik voor zo'n 20 tot 30 minuten op die positie. Ook in Europese wedstrijden. Weinig opties. Denk dat je dan afhankelijk bent van de mogelijkheid bij andere clubs uit de DBL om spelers te behouden en mee te doen aan een Europees bekertoernooi. (Ik doel dan inderdaad op Worthy de Jong van Leiden.)

In de plannen wordt Voorn nu gezien als starter. Maar ... misschien is het gezien zijn goede band (ook in het veld) met Dimeo van der Horst een serieuze optie om Voorn van de bank te laten komen? Van der Horst wordt gezien als back-up van een nieuwe (bij voorkeur Amerikaanse) point-guard.

Wat te denken van een Nederlandse point-guard? Hoe duur zal een Worthy de Jong zijn? Wat gaan buitenlandse inside-spelers kosten? En een Nederlandse back-up power-forward? Of 2 Nederlandse power-forwards en een buitenlandse center?

Dourisseau op de 2 en De Jong op de 3 kan. Maar ... wie gaan verder op die posities spelen? Voorn en ? Mladenovic is een guard (point-guard (1) en shooting-guard (2)), Lietmeyer is een shooting-guard. Dourisseau als back-up van De Jong of De Jong als back-up van Dourisseau zou wel eens onhaalbaar kunnen zijn. Los van de prijs van De Jong. Want, bij Leiden heeft hij zich ontwikkelt tot een van de betere spelers van Nederland. Hij zal niet naar DONAR gaan als hij geen 25 tot 30 minuten per wedstrijd kan spelen.

Als Dourisseau (buitenlander) ook zo veel speelminuten moet krijgen, en Voorn ook, dan wordt het lastig om Lietmeyer 15 tot 20 minuten te kunnen bieden. En, 5 tot 10 minuten zou voor hem wel eens te weinig kunnen zijn. Ondanks een (mogelijk) redelijk salaris.

Je zou nog kunnen besluiten om Lietmeyer niet te contracteren (omdat je immers nog Van der Ark hebt als 3e man op de 2 en de 3) maar dan ontneem je hem de kans om zich bij een ploeg als DONAR verder te ontwikkelen. Én, dat kan ook nadelig zijn voor de binding met het publiek. (Local heroes.)

Het probleem van speelminuten voor inside-spelers lijkt nu nog niet aan de orde. Dourisseau kan ook minuten maken op de 4 trouwens. Hoewel ik Dourisseau toch echt zou willen inzetten als 3 of 2. Gekunstel met posities om speelminuten te kunnen verdelen, daar ben ik geen voorstander van.

Maar ... stel je haalt De Jong als startende small-forward. En je kiest ervoor om Ross Bekkering als startende power-forward te halen. (Nogmaals: stel!!) Dan zal de back-up power-forward in principe geen speler kunnen zijn die (veel) beter is. En, of je dan een selectie hebt die goed genoeg is voor de nationale titel én een waardige rol in Europa? (Mits DONAR mag meedoen aan een Europees bekertoernooi.) De kwaliteit van de startende center lijkt me dan bepalend.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten