Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 14 januari 2014

Belangrijke maar zwaar bevochten zege

1. 20 - 20
2. 37 - 42 (17 - 22)
3. 61 - 51 (24 - 9)
4. 85 - 69 (24 - 18)

GasTerra Flames (Donar) uit Groningen is er vanavond, in haar eigen MartiniPlaza (door de fans DONAR Dome genoemd), in geslaagd om te winnen van aartsrivaal Den Bosch. De ploeg uit Noord-Brabant speelt sinds dit seizoen onder de naam SPM Shoeters.

En schieten deden de Boschenaren! In de eerste helft noteerden zij een aantal van 11 rake driepunters. Hoe dat mogelijk was? De thuisploeg stond met 3 of 4 spelers in de bucket (of op zijn minst op korte afstand rond de bucket) waardoor rond de driepuntslijn 2 of 3 spelers van de Shoeters (in de volksmond EBBC Den Bosch) vrij stonden. Zij konden daar goed gebruik van maken omdat hun point-guard (Ali Farokmanesh) hen goed wist aan te spelen. Nu was het helaas zo dat er op deze kleine spelverdeler weinig druk werd gezet door Wright. Dourisseau (die hem sporadisch mocht verdedigen) deed dat al iets meer, Pryor gaf een beetje druk maar het beste verdedigende werk (1 tegen 1 op deze guard spelend met rugnummer 5) werd gedaan door Yannick van der Ark (de toch nog jonge en onervaren speler van Groningen, die het rugnummer 6 draagt)!

Eerlijk gezegd vind ik het onbegrijpelijk dat de thuisploeg in de eerste helft zo slecht stonden te verdedigen. Dat de gasten zo veel ruimte en zo veel opgelegde kansen kregen. Waar zij ook nog eens tegen een hoog percentage gebruik van maakten.

Wat mij als meer neutrale toeschouwer ook allerminst bevalt is het inconsequente optreden van de arbitrage. In de eerste 53 seconden van de wedstrijd kreeg Tai Wesley (center/power-forward van Den Bosch)  2 persoonlijke fouten. Geheel terecht maar schijnbaar lieten de scheidsrechters zich enorm beïnvloeden door de kritiek van de coaching-staff én spelers langs de zijlijn van de bezoekers. Weliswaar gaven ze een technische fout aan de bank van Den Bosch maar ze beslisten vanaf dat moment heel anders voor hetzelfde soort foutieve (en onsportieve) acties: men liet het onbestraft.

De acties van Donar werden, met name in het tweede kwart, geheel anders beoordeeld. De balans (lees: onbalans) van 5 - 0 in teamfouten in het tweede kwart geeft wel zo'n beetje aan dat de Groningers in deze fase niets goeds deden in de ogen van de "goed" heiligman en diens 2 witte pieten de knechtjes. Toch vreemd dat d.d. 14 januari Sinterniklaas en de Pieten nog altijd in het land zijn om  cadeautjes uit te delen.

Over de gehele wedstrijd was het aantal teamfouten behoorlijk in evenwicht, en werden beide ploegen gelijkwaardig getrakteerd op sancties. Maar, Wesley (bijvoorbeeld) maakte tussen zijn 3e én 4e persoonlijke fout diverse acties waar hij voor bestraft had moeten worden. Het gebeurde echter niet. Hieruit bleek eens te meer dat spelers ten onrechte in de wedstrijd gehouden worden en dat scheidsrechters veel te nadrukkelijk hun stempel op de wedstrijd drukken in  de poging om de wedstrijd spannend te houden.

In situaties van dubbel-fouten, die men voor beide ploegen onbestraft had kunnen en moeten laten, besloot men in het begin om in het voordeel van de thuisploeg te beslissen (waar nog wat voor viel te zeggen) maar daarna draaide het trio om als bladeren aan een boomtak. En daar viel niets positiefs over te zeggen. De wedstrijd werd zo'n 35 minuten lang gekenmerkt door lachwekkende beslissingen. Of beter gezegd: arbitrage waarvan de tranen je in de ogen springen van verdriet en frustratie. Ja, ook beslissingen die ten onrechte waren in het voordeel van de Flames. Zo eerlijk wil en moet ik als fan van Donar (Groningen) óók zijn!

Het zou goed zijn als de bsc de wedstrijd in de herhaling bekijkt! Om te zien hoe enorm gefrustreerd er door de Bosche ploeg wordt gereageerd op vermeende persoonlijke fouten. Men grijpt dikwijls a la Michael Jackson naar de neus bang dat deze er af valt. Terwijl de gok juist a la Pinokkio lijkt te groeien. En heus niet omdat deze zwelt van de pijn. Ik hoop niet dat coach Skelin hier op aan dringt anders zal hij misschien wél voor 5 wedstrijden geschorst worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten