Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 5 januari 2014

Zwakke wedstrijd, waardeloze arbitrage & slecht laatste kwart

Een "topper": de nummer 2 van de ranglijst (vóór aanvang van de wedstrijd!), Landstede basketball Zwolle, ontving vanmiddag de nummer 1 van de competitie: GasTerra Flames uit Groningen.

Ondanks een bliksemstart (Wat verwacht je anders van de ploeg die door haar aanhang nog altijd Donar wordt genoemd?) van de bezoekers speelden zij over de gehele wedstrijd gezien zwak: slordige aanvallen, niet agressief in de verdediging en zeer veel gemiste (vooral defensieve) rebounds!

Kwartstanden:
1. 17 - 16
2. 29 - 33 (12 - 17)
3. 46 - 57 (17 - 24)
4. 72 - 66 (26 - 9)

Het zal lezers, die de wedstrijd niet gezien hebben, waarschijnlijk verrassen maar eigenlijk waren de Groningers vanaf het begin niet scherp. Ja, er stond al snel een 6 - 0 voorsprong op het bord (dankzij drie scores). Maar de gastheren verwelkomden in minder dan een minuut hun gasten op een traktatie bestaande uit twee driepunters.

Hoewel Donar in de wedstrijd ook diverse driepunters raak schoot, gaf de ploeg veel open schoten weg. Dat werd door de Zwollenaren goed afgestraft.

Het aantal teamfouten van Zwolle was uiteindelijk net iets hoger dan dat van Groningen maar de balans van inconsequentie sloeg zwaar door in Zwols voordeel. Inconsequentie een "ziekte" waar vooral Zwiep en Van der Sluis last van hadden. Zo mocht de Zwolse center (Kendrick Zondervan) keer op keer zijn tegenstander (meestal Ross Bekkering) innig omarmen zonder dat dit, terwijl dat toch absoluut onreglementair is!, bestraft werd. Wat wél bestraft werd was de tegenstander even controleren door je hand of pols tegen zijn lichaam te houden (handchecking).

In het vierde kwart presteerden ze op hun best. En niet omdat ze toen in het voordeel van Donar floten! Waarom werd er toen pas normaal gefloten!?! De houding van beide scheidsrechters was toen ook neutraal. Hun collega Joske Kuut floot veel beter! Ze heeft ook wel fouten gemist maar het was niet inconsequent én haar houding is veel prettiger.

26 - 9 in het laatste kwart. De Flames hadden 12 punten voorgestaan aan het einde van het derde kwart! Het was niet voldoende: grossieren in turnovers, geen enkele verdedigende rebound pakken (er was geen sprake van boxing-out!) en de ongelukkige keuze tussen het laten lopen van een tegenstander of het maken van een fout die, gezien de spelregels én de vrije doorgang, terecht werd bestraft als een onsportieve fout. De sanctie? Twee vrije worpen plus balbezit (inname aan de zijlijn ter hoogte van de middellijn). De vrije worpen gingen raak, en er volgde nog een driepunter. Van 50 - 58 stond het toen dus 55 - 58. En ja, toen rook de thuisploeg echt bloed.

Begrijpelijk en ze kregen gelijk want een 9 - 0 run bracht hen van 50 - 58 achter naar een 59 - 58 voorsprong. Het werd nog even stuivertje wisselen maar al vrij snel maakten de spelers van Landstede duidelijk dat zij de wedstrijd wilden winnen. Zo balde center Kendrick Zondervan regelmatig zijn vuist en verzocht hij het publiek om achter hun helden te gaan (en blijven) staan. Tiller was flamboyant en gedreven.

In de laatste minuut maakte Cashmere Wright nog een verkeerde keuze. De stand was 68 - 66 en hij had de kans om de score met een lay-up gelijk te maken. Hij ging echter niet 'gewoon' naar de ring maar zocht het contact met een tegenstander. Dat contact kwam er. De bal ging er niet in (dus bij een P zou er geen bonus vrijeworp volgen maar twee reguliere vrije worpen). En, de scheidsrechter gaf geen verdedigende fout maar een terechte aanvallende fout.

Door de terechte nederlaag verloor Donar verdiend de koppositie in de DBL, de eredivisie. Jammer en zeer onnodig! Met alle respect voor Zwolle.

Groningen miste center Thomas Koenis (blessure, gescheurde enkelbanden). En had forward Jeff Robinson zien vertrekken. Robinson speelde in de laatste 5? wedstrijden niet zo goed (soms zelfs erg zwak) maar hij had denk ik een geldig excuus: de club had hem aan het lijntje gehouden, of in ieder geval niet tijdig en duidelijk met hem gecommuniceerd. Hij voelde zich niet gewaardeerd. Deze spelers hadden vanmiddag waardevol kunnen zijn!

Wie naar de stats kijkt (vooral scores) zal dan zeggen "Maar Coleman was toch topscorer met 16 punten? En hij pakte toch 8 rebounds?". Klopt maar zijn spel was niet goed, het straalt ook weinig uit in mijn ogen. Hij is een speler met een behoorlijke lengte die klein speelt (tussen de perimeter en de bucket). Een inside-speler is hij niet.

Slagter leed veel balverlies. Waarvan een keer bij de stand 50 - 58 waarna Yannick van der Ark een U-fout beging. Achteraf gezien een heel dure misser. Maar het verval diende zich al minuten lang aan. Ik heb niet begrepen waarom Skelin zo lang wachtte met het nemen van een time-out.

Zijn collega en tegenstrever Herman van den Belt nam, bij een momentum van Donar, veel sneller een time-out. Positief aan de coaching van Skelin was wel dat hij, terwijl Donar achterstond, besloot om Bouwknecht en Van der Ark er gelijktijdig in te zetten. Leer maar met de druk om te gaan! Leer maar van de fouten die je maakt!

Hopelijk is Quentin Pryor (Q zoals ik hem noem) gauw weer fit. De ploeg heeft hem nodig. Ja, soms doet hij vreemde dingen (mijns inziens) maar hij is een speler die goed kan verdedigen en dat in de meeste gevallen ook doet.

De schuld van de nederlaag? Die lag overduidelijk bij de ploeg uit Groningen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten