Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zondag 25 januari 2015

DBL: stand van zaken en blik naar de toekomst

Naar aanleiding van de bekerwedstrijd Cangeroes vs Leiden trekt Martin Hoekstra de conclusie dat Cangeroes (Utrecht) misschien toch de stap naar de DBL zou "moeten" maken. Ik ben dat niet met hem eens.

Cangeroes speelt nu in de promotiedivisie. Op dit moment, hoewel de verschillen daar klein zijn, staat de ploeg daar niet in de top 4. Nou heeft dat te maken met het aantal gespeelde wedstrijden. Er zijn namelijk meerdere ploegen met hetzelfde aantal punten.

Er is nog veel mogelijk maar ik acht de Utrechtenaren niet de grootste kanshebber voor het kampioenschap van de promotiedivisie. Wellicht volgend seizoen, zodat de ploeg per 2016/2017 kan promoveren naar de DBL.

De verhoudingen in de DBL zijn volstrekt zoek! Zwolle speelde tot nu toe 13 wedstrijden; Den Bosch speelde er 14; Leiden, Rotterdam en Leeuwarden speelden er 15; Groningen, Weert en Amsterdam speelden er 16. Belachelijk!

Als je dan ziet dat Rotterdam (huidige nummer 5), dat 2 wedstrijden meer heeft gespeeld dan Zwolle, 8 punten minder heeft dan Zwolle (de huidige nummer 4), dan moet je wel volslagen idioot zijn om vast te willen houden aan een play-offs met 6 (van de 8) ploegen!

Je had na eerste reeks 1x uit en 1x thuis de competitie moeten splitsen in een elite A en B! Ploegen die elkaar nog niet uit en thuis hadden ontmoet, moesten dat dan eerst doen (ploegen die anderen vaker dan 2x hadden getroffen zouden de slechtste resultaten verliezen. Gezien de grote verschillen tussen top 4 en tob 4 zou dit toch niet uitmaken.

Na dit seizoen is het eerst hét moment om 4 ploegen te laten degraderen naar de nieuwe promotiedivisie. Deze zal dan bestaan uit de 4 ploegen die degraderen uit de DBL + de top 4 van de promotiedivisie.

Daaronder de vier 1e divisies die zullen bestaan uit de nummers 5 t/m 12 van de promotiedivisie plus de huidige 1e divisies. Vier 1e divisies (verdeeld over 4 regio's).

De huidige tweede divisies (5 in getal met 49 ploegen) worden verdeeld in 8 divisies van (7 x 6) en (1 x 7) ploegen.

Ik hou er zelfs rekening mee dat je ook onder de eredivisie de competities moet verkleinen. Promotie divisie met 8 ploegen lijkt me goed, maar daaronder ...?!

Laten we vooral realistisch zijn en een veel scherpere verdeling topsport en breedtesport maken. Waarbij we de breedtesport veel meer gaan gebruiken voor het opleiden van jeugd. In de zin van: minder tijd vragen van spelers op lagere niveaus om te reizen (om ergens te gaan fluiten, wat clubs ook nog eens veel geld kost) maar laat hen veel meer actief zijn als scheidsrechters in een kleiner gebied. En geef ze veel meer de mogelijkheid om actief te zijn als coach!

We hebben jeugdopleiding nodig om te kunnen blijven bestaan. RTC's en basketball academies zijn weinig zinvol als zich daar spelers melden die fundamentele zaken niet of nauwelijks beheersen. Een probleem wat zich al jarenlang voordoet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten