Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 31 augustus 2015

Márcia en Gláucio mogen blijven

De kinderen, tot voor kort asielzoekers, mogen blijven.

Keer op keer werden hun aanvragen afgewezen. Omdat ze weigerden te vertrekken uit Nederland werden ze recent opgepakt en in de gevangenis gezet. Samen met hun ouders.

De kinderen en hun moeder zijn vandaag vrij gelaten.

Hoewel ik het de kinderen (Márcia doet het goed op school en Gláucio is in Nederland geboren) gun dat zij nu asiel hebben gekregen vind ik het zeker geen goede zaak.

1. zoals gezegd zijn meerdere aanvragen (1 aanvraag gevolgd door meerdere beroepszaken) afgewezen (Waarom, terwijl er aan de feiten niets veranderd is!, nú een andere beslissing nemen!?!)
2. hoewel er lang een precedent bestond, het moedigt anderen aan om ook te weigeren om Nederland te verlaten ondanks dat een asielaanvraag is afgewezen
3. hoewel de toestroom toch al groot is, het moedigt anderen aan om ook naar Nederland te komen

Wat betreft punt 2 en 3: Nederland is vol! We kunnen het huidige aantal bij lange na niet aan. En er blijven maar asielzoekers binnen komen.

Nederland is vol aangezien het budget ontbreekt om ouderen en armen de zorg te bieden die zij nodig hebben, en waar zij recht op hebben.

Dat dit mede komt omdat wij te soft zijn om criminelen het land uit te zetten (ongeacht hun nationaliteit!) staat buiten kijf. Maar dat betekent geenszins dat het immigratiebeleid heel anders moet (is overigens sinds 2000 al veranderd). De gevolgen van het beleid vóór 2000 zijn nog uiterst pijnlijk! Duizenden mensen (met kinderen) krijgen pardon. Men weigert deze illegalen uit te zetten en maakt ze daarom maar legale Nederlanders. Zachte heelmeesters maken stinkende wonden!

Veel asielzoekers zijn afkomstig uit landen met een totaal andere cultuur als de Nederlandse. Helaas is integratie niet voldoende. De culturen (in veel gevallen zijn de asielzoekers Moslims) vereisen assimilatie van deze asielzoekers om hen te laten passen in Nederland. Maar ... dat weigeren zij.

Het dragen van een hoofddoek en/of gewaad past hier niet. Het gevolg is dat je buitenspel blijft staan. Wat leidt tot onvrede bij deze nieuwe Nederlanders. De schuld bij jezelf zoeken is immers te moeilijk?

Het leren van de Nederlandse taal is niet makkelijk. Zoals het voor mij als Nederlander ook niet altijd makkelijk is om een andere taal te leren. De motivatie ontbreekt echter ook vaak. Én de stimulans ook. Linkse slappelingen vinden het niet belangrijk dat nieuwkomers Nederlands leren.

Kritiek op dergelijk beleid wordt vaak verward met racisme. De (s)linkse gutmensch roeptoetert voortdurend dat we tolerant moeten zijn, asielzoekers moeten opvangen enz. Zij weigeren te snappen dat het niet werkt. Er is geen ruimte, er is nauwelijks draagvlak (als gevolg van vele mislukkingen) en er is onvoldoende budget. Je gaat het pas zien als je het doorhebt! Wat in het geval van de (s)linkse gutmenschen nooit gaat gebeuren.

Ach ... voorlopig is de voedselbank er he? En dat senioren (met zwakke gezondheid) hun partner (nog zwakkere gezondheid) moeten verplegen dat is toch geen enkel probleem? Woningnood? Je verplicht senioren, die mantelzorg nodig hebben, toch gewoon om criminelen in huis te nemen?

Nederlandse free agents

Apollo Amsterdam heeft vandaag (maandag 31 augustus) bekend gemaakt dat Max van Schaik is teruggekeerd in de selectie. Van Schaik speelde de afgelopen maanden in China.

Na Nikki Hulzebos de tweede speler die ruim over de 200 centimeter lang is. "Twin towers" zou je mogen zeggen. Weliswaar niet de beste inside-spelers van de Nederlandse eredivisie maar voor een club als Apollo zeker waardevol.

Met Aron Royé & Dimeo van der Horst kan de ploeg het startende vijftal toch behoorlijk invullen. De vijfde speler zal Hicham Kherrazi zijn?

Op dit moment zijn er nog enkele goede Nederlandse spelers beschikbaar. Internationals. Sean Cunningham (die in de voorselectie van het Nederlands team zat) en Stefan Mladenovic (die twee seizoenen terug nog in het Nederlands team zat).

Voor de spanning, en daarmee het imago, van de DBL (Dutch basketball league) is het goed dat er minder zwakke ploegen zijn (hoewel er nog steeds een heel groot verschil is tussen top & tob!) maar voor het aantal plekken is het minder gunstig.

Een topploeg als Donar (Goningen) kiest voor 4 buitenlandse spelers (als aanvulling op een nieuwe Nederlander (en nog een aantal spelers die van origine Nederlanders zijn)). De mix van 2 buitenlanders plus 8 tot 10 Nederlanders is niet wat de club wil omdat buitenlanders toch beter zijn dan Nederlandse toppers. Én omdat het budget te gering is om voor een rotatie van 10 eredivisie waardige spelers te gaan.

Misschien dat, voor Stefan Mladenovic, er hoop is nu Aris geen gebruik lijkt te kunnen maken van een Kameroenese speler?  

woensdag 26 augustus 2015

Bruinsma

Nee, geen bericht over die crimineel met zijn bootje! (Klaas Bruinsma)

Voor b.s. Leiden (en later ook voor Haaksbergen) speelde ooit Sid Bruinsma, wiens 'roots' in Friesland liggen. Hij was enkele jaren geleden nog verantwoordelijk voor de jeugdopleiding in Voorschoten.

Een neefje (oomzegger) van Sid, genaamd Evan, speelde tot en met het seizoen 2013/2014 collegebasketball voor Detroit Mercy.

Wat zou het zijn om Sid binnen te halen als adviseur / jeugdopleider en Evan als speler van Donar 1? Misschien wil Nate (oudere broer van Evan) ook wel komen? Of Will Bruinsma (ook een speler) ook familie is?

zondag 23 augustus 2015

Erik Braal (coach Donar) over Europa cup

Erik Braal (de coach van Donar) was vanmorgen (zondag 23 augustus) te gast in een uitzending van rtv Noord sport. Hierin sprak hij o.a. over de deelname aan een Europees bekertoernooi.


Het doel van de club is het halen van de tweede ronde. Dat de concurrentie waarschijnlijk hevig zal zijn, daar wond hij geen doekjes om. Donar heeft weinig financiële middelen en kan daarom geen buitenlandse spelers halen met het oog op Europese wedstrijden. Maar men wil er toch goed presteren.


Over de tegenstanders:


1. Villeurbanne - de favoriet in de poule
2. Mons Hainaut - de strijd om de tweede plek in de poule zal naar verwachting gaan tussen deze Belgische ploeg en Donar
3. bc Kormend - heeft een fanatiek thuispubliek, de ploeg zelf zou te kloppen moeten zijn voor Donar


Twee thuiszeges (Mons Hainaut en Kormend) + 1 (hopelijk 2) zege(s) in uitwedstrijden (Kormend + Mons Hainaut). Is dat voldoende? 4 zeges (2 uit + 2 thuis) zou voldoende moeten zijn wanneer dat op dezelfde tegenstanders is. 3 zeges (1 uit + 2 thuis) afhankelijk van het doelsaldo wanneer je van 1 ploeg 2x wint, van 1 ploeg 2x verliest en tegen een andere ploeg 1 - 1 speelt (en deze ploeg dezelfde resultaten boekt).

zaterdag 22 augustus 2015

Mons Hainaut Bergen

De ploeg uit België bestaat uit 6! spelers met een USA-paspoort.


De selectie is als volgt:


  • Robert Arnold (USA)
  • Lionel Bosco
  • Jermaine Bucknor (USA)
  • Sander van Caeneghem
  • Justin Cage (USA)
  • Andre Collins (USA)
  • John Fields (USA)
  • Amaury Gorgemans
  • Mathieu Houdart
  • Idris Lasisi
  • Austin Nichols (USA)

Villeurbanne

Frankrijk gaat naar het EK 2015 met de volgende ploeg: Alexis Ajinca, Nicolas Batum, Nando De Colo, Boris Diaw, Antoine Diot, Evan Fournier, Mickael Gelabale, Rudy Gobert, Charles Kahudi, Joffrey Lauvergne, Tony Parker, Florent Pietrus.


In het seizoen 2014/2015 was Kahudi speler van Villeurbanne. Of hij zijn contract verlengd heeft c.q. een doorlopend contract heeft, dat weet ik niet.

BC Egis Kormend

De ontmoetingen met (lees: duels tegen) b.c. Kormend (uit Hongarije) betekenen onder andere het weerzien met ... Cole Dickerson.


In het seizoen 2014/2015 was hij, tot de Kerst, speler van Den Helder Kings. Spijtig genoeg voor de basketballliefhebbers uit Den Helder en omgeving is deze club ter ziele gegaan (failliet).


Dickerson (power-forward) ging vervolgens spelen voor Lapuan Korikobrat (in Finland). Maar dat avontuur duurde niet lang (6 wedstrijden).


Als speler van Den Helder Kings maakte Dickerson wel een positieve indruk op mij. Toch denk ik niet dat Kormend buitenlandse toppers heeft gecontracteerd, als men kiest voor het kaliber Dickerson. Het niveau van de Hongaarse spelers durf ik niet in te schatten.

Het begin is er?

De gemeente Leiden heeft besloten dat basketballclub b.s. Leiden (voorlopig) geen gebruik meer mag maken van de houten "tribunes" die achter de baskets stonden.


In het voorbije seizoen is er een "tribune" ingestort. Hierbij raakte een jongen (10 jaar oud) gewond. Een ramp maar het mag echt een wonder genoemd worden dat er in het seizoen 2014/2015 niet veel meer mensen gewond zijn geraakt. Dat hele hokje is vreselijk onveilig. Dat geldt niet alleen voor de "tribunes".


Het hele zaakje staat op instorten, er zijn geen vluchtwegen (in geval van bijvoorbeeld brand) etc. Het is een groot drama! Ja, dat men van de club en aanhang hoopt op een grotere, nieuwe hal snap ik heel goed. Zo lang die niet gebouwd is kan je het echter niet maken om in dit bouwvalletje wedstrijden te blijven spelen.


De veiligheid van spelers, een handje vol toeschouwers, medewerkers enz. is in het geding.


De organisatie die hier, buiten b.s. Leiden zelf, over zou moeten beslissen is de FEB (Federatie Eredivisie Basketball). Zij zijn echter volstrekt niet onafhankelijk! In het bestuur zitten 2 medewerkers van de club b.s. Leiden. Zij gaan b.s. Leiden dus niet verplichten om de thuiswedstrijden in een hal in Leidschendam of Amsterdam (Apollohal?) te spelen.


Wanneer de tribunes binnenkort gekeurd worden zouden deze misschien alsnog weer gebruikt mogen worden? (De woordvoerder van de gemeente zegt dat de tribunes niet opnieuw zijn gekeurd.) De tribunes die tijdens de play-offs, na instorting van een tribune, wél zijn gebruikt waren zo verrot dat hier volgens mij niet eens aan te repareren viel. Slechts een klein pleistertje om de boel wat te 'pimpen' maar dan is het niet meer dan een heel klein vlaggetje op een heel groot modderschip.


Leiden, wees realistisch: trek de juiste conclusie. Dat is dat er in het kippenrennetje dat jullie 5 Mei-hal noemen geen wedstrijd meer gespeeld behoort te worden. Noch dat er door jullie ploegen nog getraind wordt.

donderdag 20 augustus 2015

Will Sullivan laatste aanwinst Donar

Will Sullivan (shooting-guard) is de laatste speler die Donar heeft opgenomen in de selectie voor het seizoen 2015/2016.

Hij is een shooting-guard die de afgelopen met zijn college-ploeg, de Miami RedHawks, uitkwam in de Mid-American Conference (omgeving Cleveland).

Hij is, volgens de filmpjes die je kunt vinden op YouTube, een 'spot on shooter'. En daar was de club naar op zoek. Als je hem vergelijkt met Nederlanders als Stefan Mladenovic en Sean Cunningham dan lijkt hij een betere, stabielere schutter. De genoemde Nederlanders kunnen schieten, kunnen driepunters maken, maar lijken dit tegen een minder hoog percentage te kunnen doen dan de nieuwe Amerikaan.

En ... de clubleiding is van mening dat het team een speler nodig heeft die tegen een hoog percentage raak schiet, zodat er zo veel dreiging van hem uitgaat dat de verdediging hem absoluut weinig ruimte durft te geven!

Er moet ruimte zijn voor andere spelers (met name op de perimeter) zoals Ken Brown, Jason Dourisseau en Yannick Franke. Het lijkt er op dat de ploeg wil starten met: Brown, Sullivan, Dourisseau, Fieler & Bekkering.

Vanaf de bank komen dan Hope, Franke / Samson, Franke / Nieboer, Veenstra & Sherman. Persoonlijk vind ik het jammer dat de club niet de mogelijkheid heeft om te kiezen voor een 10 mans-rotatie plus 2 plekken voor jonge spelers. Dan had Stefan Mladenovic nog kunnen blijven. Alle posities waren dan dubbel bezet door spelers die, dankzij ervaring op college of in een Europese competitie, het niveau van de Nederlandse eredivisie al hebben aangetoond. (Met alle respect: zo ver zijn Samson en Nieboer in mijn ogen niet. Ze kunnen wél groeien naar het niveau van de eredivisie.)

Het lijkt er op dat Sean Cunningham terugkeert naar b.s. Leiden. Hij wilde wachten tot na het E.K. Sja, had hij dán gekozen voor Donar, dan zou Donar zeg maar zijn tweede keus zijn geweest. Dát voelt niet prettig. Bovendien wacht je als club niet, je zoekt verder om je selectie in te vullen. Leiden wil het seizoen beginnen met 2 Amerikanen, en in de loop van het seizoen een derde Amerikaan contracteren? Hoe goed ze het dan kunnen doen in Europa?

Donar kiest er voor het nieuwe seizoen voor om compleet aan het seizoen te beginnen. Een theoretisch voordeel: de ploeg kan vrij snel aan de opbouw beginnen aangezien ze minder internationals hebben dan Leiden (2) en Den Bosch (4).

dinsdag 18 augustus 2015

Kobe @ Rio?

Kobe Bryant wil graag afscheid nemen van het basketball na de Olympische spelen van 2016 (Rio de Janeiro, Brazilië) waar hij nog voor geselecteerd wil worden.

Of hij in de ploeg hoort? Wat mij betreft niet. Het is hem gegund hoor maar ik denk dat er in de, in mijn ogen sterkst mogelijke ploeg, géén plek is voor Kobe Bryant.

Should Kobe Bryant be selected for team USA at the Olympics of 2016 in Rio de Janeiro? I don't think so. The best possible squad, in my opinion, doesn't have a spot for the L.A. Lakers guard who is over the hill. Younger players are faster and stronger.

Mijn selectie voor de ploeg van de USA:


  1. Chris Paul 
  2. John Wall 
  3. Steph Curry 
  4. Kyrie Irving 
  5. LeBron James 
  6. Kawhi Leonard 
  7. Draymond Green 
  8. Kevin Love 
  9. Kevin Durant / Chris Bosh
  10. Anthony Davis 
  11. Dwight Howard 
  12. Tim Duncan / DeMarcus Cousins / Andre Drummond (Duncan is een heel ander type speler dan Cousins & Drummond. Maar hij kán zeker van waarde zijn in mijn beleving. Cousins & Drummond kies je voor de 'defense'. Als extra zekerheidje achter Howard.) 
Ik kies voor guards die als eerste kiezen voor de assist (maar die wél kunnen scoren), die redelijk kunnen verdedigen. Russell Westbrook valt om die reden af!

De small-forwards moeten kunnen verdedigen aangezien de guards daar niet zo goed in zijn. Alleen Lebron James valt toch niet buiten de selectie te houden? Bovendien kan James nog worden doorgeschoven naar de '4' (zie starting-five)!

De power-forwards zijn wat men tegenwoordig noemt 'stretch forwards'. Love & Durant, en ook Davis, kunnen allen op behoorlijke afstand van de ring spelen. Hun schoten hebben een lange range. Dat ze kunnen 'passen' is ook heel belangrijk! (Bosh komt in de selectie wanneer Durant vanwege een blessure niet inzetbaar is!)

De centers moeten de 'paint' kunnen verdedigen, rebounds kunnen pakken, schoten kunnen blokken. Dat kunnen zij allemaal. Ik zie nut in Duncan vanwege diens routine én leiderschap!

Qua balans zou ik overigens de selectie mixen. En niet kiezen voor de 1, 2 en 3 indeling zoals hier boven! 

Starting-five: Chris Paul, Kyrie Irving, Kawhi Leonard, LeBron James & Tim Duncan / Kevin Love (Indien Love speelt, dan is hij een kleine center. Als Duncan speelt, dan is hij de 'valse' center. Vals omdat hij eigenlijk een power-forward is?). 
Tweede vijftal: John Wall, Steph Curry, Draymond Green, Kevin Love / Dwight Howard & Anthony Davis (in dat geval speelt Davis als power-forward en Howard als center). 
Overige bankspelers: Kevin Durant, Howard / Cousins / Drummond.

Passing, defense and rebounding is important. I think you need players who are mobile, strong and ... of course ... able to play in a certain role. 

Maybe, just maybe, you should choose for a line-up Kyrie Irving, Kawhi Leonard, LeBron James, Kevin Love & Tim Duncan? 

James can play at least three positions: shooting-guard, small-forward and power-forward. Love and Duncan both can play power-forward and center. Davis can also do that. 

Howard is a guy who can grab rebounds and block shots. He should be at the team. 

Curry is the mvp of the 2014/2015 season and Draymond Green is a good defensive player. No doubt you shoud select them!

Chris Paul is the best passing point-guard. A solid choice.

Donar: updates

Even een paar updates over Donar, de Groninger basketballclub die uitkomt in de Nederlandse eredivisie én in het seizoen 2015/2016 ook in een Europese bekercompetitie voor clubteams.

Vanmorgen, dinsdag 18 augustus, had ik een gesprek met een van de bestuursleden.


  1. De selectie bestaat op dit moment uit 10 spelers. 8 spelers voor de rotatie + 2 jeugdspelers. Deze jeugdspelers doen volledig mee met het eerste (trainingen, wedstrijden, Europa cupwedstrijden) maar kunnen ook meespelen in het under 24 team dat uitkomt in de Dutch talent league. Er is nog ruimte voor 1! contractspeler, de twaalfde plek wordt ingevuld door een speler uit de under 24 ploeg. Hier wordt geen jeugdcontract voor gebruikt. Deze plek wordt ad hoc ingevuld. (Mogelijk wisselt de invulling.) De nog te contracteren speler (volgende week?) wordt, volgens het plan, een buitenlander. 
  2. Aangezien er dus nog een 4e buitenlander wordt gecontracteerd betekent dit dat Sean Cunningham noch Stefan Mladenovic terugkeren bij Donar. Althans, niet in het seizoen 2015/2016. (Ik hoop dat beide spelers een contract tekenen bij een fijne andere club in de eredivisie: Aris Leeuwarden voor Stefan Mladenovic (of desnoods Rotterdam basketball college) respectievelijk b.s. Leiden of b.c. Apollo voor Sean Cunningham.) 
  3. DeJuan Wright zal in het nieuwe seizoen ook niet terugkeren. De club heeft niet het plan om tussentijds nog versterkingen te halen. Men wil aan het begin een complete selectie die het gehele seizoen inzetbaar is én blijft. 
  4. De laatste spelers komen op maandag 31 augustus aan in Groningen. 's Avonds is er een teammeeting. Op dinsdag 1 september, 's avonds om 18:30 uur, is er in MartiniPlaza de eerste training. Deze is, zoals inmiddels traditie, openbaar. De spelers komen, met ingang van vandaag, "aan" in Groningen. Lees: betrekken hun appartement maar zullen de komende weken mogelijk slechts hun spullen hier plaatsen en vervolgens eerst weer vertrekken. 
  5. De club hoopt dat prestaties in de eerste ronde het legioen overtuigd om, bij het behalen van de tweede ronde, opnieuw een donatie te doen. Mocht men de tweede ronde niet halen, dan hoopt men geld over te houden aan de eerste ronde. Schroom echter niet om, als je nog geen donatie hebt gedaan, alsnog kaarten te kopen voor de Europese wedstrijden! 

donderdag 13 augustus 2015

What 's up Cunningham?

Sean Cunningham is afgevallen als international. Hij zal niet meespelen op het EK 2015. De guard stond (staat?) in de belangstelling van Donar maar wilde tot na het EK wachten met het nemen van een beslissing over zijn toekomst.


Hij gaat (als speler) niet naar het EK. Op dit moment kan hij dus een beslissing nemen. Voor welke club gaat hij in het nieuwe seizoen spelen? Ik verwacht dat hij in de Nederlandse eredivisie blijft spelen.


Blijft hij bij Donar? Keert hij terug naar b.s. Leiden? Of een verrassende move?


Als fan/supporter van Donar hoop ik op een sterke Nederlandse kern voor mijn club. Cunningham acht ik als een geschikt stukje in deze puzzel. Een mooie aanvulling op Dexter Hope, Yannick Franke en Jason Dourisseau. Hoewel de club aangaf slechts voor een 9 mans rotatie te gaan, en er dus nog slechts plek is voor 1 contractspeler, hoop ik ook nog op een nieuwe verbintenis met Stefan Mladenovic.


Hopelijk na het weekend (17 - 21 augustus) meer nieuws! (Voor het weekend mag natuurlijk ook!)

Elena Delle Donne & Ronda Rousey

Voor wie hen een beetje kent: ze hebben weinig gelijkenis.


De ene is voor een vrouw erg lang, de ander (misschien) net boven gemiddeld.


De ene slaat voor een vrouw erg hard, de ander wellicht met gemiddelde kracht.


De ene gooit gracieus balletjes door een netje, de ander gooit andere vrouwen op de grond.


Wat ze min of meer gemeen hebben is de zorg voor mensen met een beperking.


Rousey doet aan propaganda ten behoeve van mensen met een praatstoornis als Apraxia. Lees hier meer.


Delle Donne zet zich in voor mensen met 'special needs'. Dit omdat zij is opgegroeid met haar zus Lizzie. Lees hier meer.


Dat de een een superster is op het basketballveld en de ander een wereldkampioene mma (mixed martial arts) is leuk maar dat zij zoiets doen voor anderen is prachtig! Super meiden!


Waarom mannen al bij voorbaat (vooroordeel) geïntimideerd zijn door deze vrouwen begrijp ik niet.

woensdag 12 augustus 2015

Kindervakantieweken

En tot slot ... de meningen van mijn collega's (over mij)


Week 1:
  • "Wat ben jij leuk met de kinderen! Altijd vrolijk en gemotiveerd, knap hoor! Leuk dat je nu al voor het tweede jaar mee bent, hopelijk heb je het zelf ook naar de zin (gehad)."
  • "Wat ben ik blij dat jij mee bent! Zo ontzettend goed voorbereid, altijd bereid om in te springen, alert of jouw hulp ergens nodig is. Nooit te moe om iets extra's te doen. Zeer betrouwbaar. Je bent zeker een steun voor mij! Voor de kinderen bied jij veel veiligheid, je luistert echt naar ze en bent er echt voor ze. Je hebt een open 'lerende' houding, dat waardeer ik enorm in jou. Ik zie dat de kinderen zich prettig bij jou voelen. Een 'rots' in hun branding in dit intensieve kamp. Ik vind je een kanjer!" (hoofdleiding)
  • "Super fijne week met jou. Je helpt mij goed waar nodig en mogelijk, natuurlijk. Ondanks dat je liever oudere kinderen wilde doe je het super goed met onze meiden. Je stelt je open voor hun verhalen en bent positief over alles wat goed gaat. Topper! Ga zo door in week 3."
  • "Jij hebt echt het beste met de kinderen voor Je bereidt alles goed voor om de kids een plezierige activiteit te geven. Fijn om jou in de groep te hebben!"
  • "Top dat je ook dit jaar er weer bij bent. En zelfs twee weken! Ik waardeer je enthousiasme, humor en inzet. Geen enkel moment van geen puf of geen zin. En natuurlijk leuke ideeën voor activiteiten. Ik verheug me op jouw bijdrage in week 3."
  • "Wat ben jij enorm enthousiast! Jouw inzet bij dit kamp is zo enorm goed, het wordt heel erg gewaardeerd. Hoe je jouw spellen voorbereid, met de kids omgaat en zelf ook een leuke week hebt is erg leuk om te zien. Ik hoop dat je nog veel vaker meegaat met de kindervakantieweken want wij en de kinderen vinden jou een geweldige toevoeging aan dit kamp."
  • "Je bent echt een hele sociale lieve man. Ik heb respect voor je enorme rust en doorzettingsvermogen! Tot volgend jaar."
  • "Erg leuk en gezellig dat je mee was op kamp dit jaar. Je was altijd enthousiast, bleef rustig in aanvaringen met kinderen en wilde altijd inspringen om te helpen als dat nodig was."
  • "Je bent een super meester!"
Week 3:




  • "Zowel in week 1 als 3 op kamp. Je deed het geweldig met je kids. Bij elk kamp zie ik je groeien. Goed van je dat jij je grenzen een paar keer aangaf. Kenmerkend vond ik dat je heel geconcentreerd en met volle verantwoordelijkheid de spellen had voorbereid en uitgevoerd. Gelukkig was (het spande er even om) je levend Cluedo spel nu wel doorgegaan. Bedankt voor je inzet, humor, relativeringsvermogen en doorzettingskracht. Ik zie je graag volgend jaar terug!" (hoofdleider)
  • "Tof om je erbij te hebben als ervaren leiding! Verantwoordelijkheidsgevoel, zorgzaam en behulpzaam zoals ik je heb leren kennen. Je inzet en voorbereiding waren helemaal top! Dank je wel daarvoor!" (hoofdleidster)
  • "Wat heb jij je ingezet voor de kinderen zeg, fantastisch! Je was altijd in voor een spelletje, super voor de kids."
  • "Je spellen waren goed voorbereid, super goed!"
  • "Zo ... was echt onder de indruk van jouw enorme inzet gedurende deze week. Doe daarbij dat je naast de kinderen ook nog eens ontzettend veel tijd stak in het contact met de leiding. Ik hoop echt dat je hier nog heel vaak terugkomt."
  • "Bedankt voor de gezellige keukengesprekken!"
  • "Een dikke pluim voor je doorzettingsvermogen en hart voor de zaak! Super en bedankt."
  • "Je was weer geweldig deze week! Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer!"
  • "Bedankt voor deze week. Je presentatie bij de bonte avond was erg leuk!"
  • "Ik vind het een leuk kamp, mooie spooktocht samenwerking en hilarische bonte avond."
  • "Hopelijk vond jij je beer leuk! Tot volgend jaar?" (Die beer was een cadeautje van deze collega. Iedere medewerker moest 1 andere collega verrassen met een/wat leuk(e) cadeautje(s).)
  • "Goede samenwerking, leuke gesprekken en het was gezellig! Kampvuur was ook leuk." 
  • "Leuk dat je er was en bedankt voor je inzet. Erg leuk dat ik je zonnetje was, het was elke keer weer een leuke verrassing. Bedankt!"

dinsdag 11 augustus 2015

Voorkeur (en waarom)

Mijn voorkeur gaat, bij kinderen die qua leeftijd worden gekoppeld aan het basisonderwijs, uit naar kinderen van de bovenbouw: 11/12 jaar.

Laat ik ten aanzien van onder- + middenbouw de voors en tegens noemen, en dat straks ook doen met de bovenbouw. Ik begin bij de onder- en middenbouw met de voors.

Voor:
- relatief jong en onschuldig
- staan (regelmatig) open voor nieuwe dingen
- zijn speels (en spelen daarom "graag" spelletjes)
- zijn nog niet aan het puberen (met alle gevolgen van dien)

Tegen:
- het aanleren van normen en waarden verloopt (vaak) moeizaam
- hebben een belevingswereld die past bij hun leeftijd: kinderlijk, ze zijn (heel) kinds
- onzindelijkheid komt in deze leeftijdsgroepen vaker voor dan in de bovenbouw (kinderen uit de onderbouw zijn vaker niet zindelijk dan kinderen uit de middenbouw)
- zijn nog niet bezig met hun toekomst, leven in het hier en nu

Nu volgt de bovenbouw. Hier begin ik met de tegens.

Tegen:
- puberaal
- dagen uit
- zoeken grenzen op
- liggen dwars
- willen regelmatig niet meedoen aan spelletjes en andere activiteiten

Voor:
- zijn meer bezig met hun toekomst
- als je tot hen weet door te dringen kun je hen makkelijker normen en waarden bij brengen
- thema's als verliefdheid, voortgezet onderwijs enz. houdt hen al/meer bezig

Voor kinderen uit de bovenbouw geldt voor mij dat de tegens voor mij juist uitdagingen zijn om ze toch mee (enthousiast) te krijgen dan wel te laten gehoorzamen aan de regels die hen gesteld worden.

De aspecten 'voor' die van toepassing zijn op kinderen van de bovenbouw maken mij enthousiaster dan de aspecten 'voor' die van toepassing zijn op jongere kinderen.

Wat betreft jongens vs meisjes: als man sluit ik meer aan bij jongens. Voor mij is het dan een uitdaging om hen te leren dat je niet per sé het alfa-mannetje hoeft te zijn om indruk te maken. Je kunt ook rustig zijn in een groep, kunt lief & vriendelijk zijn voor meisjes/vrouwen (zonder te overdrijven).

Als het gaat om het begeleiden van meisjes is het juist een uitdaging om hun vertrouwen te winnen. (Sommigen hebben zelfs al (ernstige) negatieve ervaringen beleefd.) Maar ook waarschuwen waar sommige jongens en mannen op uit zijn. Omdat ik weet wat er rond gaat in de hoofden van jongens en mannen. Zonder daar op uit te zijn als het gaat om deze leeftijdsgroep!

Het is nu eenmaal vaak zo: mannen begrijpen mannen en jongens. Vrouwen begrijpen vrouwen en meisjes. Als je dat begrip kunt benutten om iemand van een andere groep te informeren over de groep waartoe jij behoort ...

Ik hoop volgend jaar wél kinderen van 11/12 jaar te kunnen én mogen begeleiden. De voorkeur gaat uit naar een groep meiden, maar hierbij is een goede samenwerking met een co nóg belangrijker dan wanneer ik met mijn co een groep jongens zou begeleiden.

Dit jaar heb ik (in de twee weken waarin ik groepen heb begeleid én andere kinderen heb ontmoet) kinderen gezien die ik volgend jaar graag begeleid. Maar er zijn ook kinderen die ik minder graag in mijn groepje zou hebben. Er is echter, van de kids waarmee ik een goede klik had, niemand die ik niet in mijn groep zou willen hebben!

Donar bijna compleet?

Donar (Groningen) heeft vandaag, dinsdag 11 augustus 2015, bekend gemaakt een nieuwe center te hebben gecontracteerd. De selectie is inmiddels bijna compleet (zo schat ik in).

Point-guard: Ken Brown (USA), Dexter Hope, Skip Samson
Shooting-guard: Yannick Franke
Small-forward: Jason Dourisseau, Niek Nieboer
Power-forward: Ross Bekkering, Chase Fieler (USA, Bas Veenstra
Center: Garrick Sherman (USA)

Dit betekent nog 1 speler. Ik gok op een (shooting-)guard. Sean Cunningham? Stefan Mladenovic? Gezien de continuïteit hoop ik op Mladenovic! We raken te vaak spelers kwijt die in Groningen zijn opgeleid.

maandag 10 augustus 2015

Humanitas kindervakantieweek 3

Kindervakantieweek 3 (1 tot en met 8 augustus)


Ook dit jaar ben ik, op vrijwillige basis, werkzaam als groepsleider tijdens het vakantiekamp. Vorig jaar was ik gedurende 1 week werkzaam als groepsleider. Dit jaar heb ik mij twee weken ingezet voor de kinderen.

Vorig jaar had ik de leiding over 4 jongens die allen 10 jaar oud waren. Daarbij was ik ook nog eens de back-up van een groepsleidster. Zij had net als ik de leiding over 4 jongens die allen 10 jaar oud waren. (Wij hadden als duo samen de leiding over deze 8 jongens.)

Ik hoopte dit jaar de leiding te hebben over kinderen van 11/12 jaar oud. Daar was ook in deze week geen sprake van. Ik kreeg de leiding over vier jongens: een van 9 jaar oud, twee van 10 jaar oud en een van 11 jaar oud.

Het waren leuke jongens! De gesprekken waren echter niet zoals ik had gehoopt, maar wel conform mijn verwachting bij het horen van de mededeling dat ik de leiding zou krijgen over dit groepje. Zij (de jongens) zitten in een fase waarin zij nog niet bezig zijn met hun periode op het voortgezet onderwijs. Ze denken nog niet (of nauwelijks) na over verkering en zo.

In vergelijking met de meisjes die ik twee weken eerder had waren er wel wat meer problemen. Een van de jongens werd door meerdere jongens gepest. En, zo weet ik nog van vorig jaar, dat is niet voor het eerst! Het jongetje liet blijken dit jaar voor de 5e keer aanwezig te zijn, en nu voor het 5e jaar op rij door veel kinderen gepest te worden (omdat zij hem dik vinden). Het is heel lastig om dat aan te pakken. En dat doet pijn. Ik ben mij namelijk terdege bewust van de ernst, van de gevolgen die het kan hebben.

De berichten van de diverse kinderen tijdens deze week (taalfouten gecorrigeerd): 
-          “Hallo, we hebben veel dingen gedaan. Ik werd veel gepest maar jij en [naam andere groepsleider] hebben mij geholpen om een leuke vakantie te hebben. Dank je wel en tot volgend jaar.”
-          “Ik vind het heel leuk dat je ons altijd zo goed helpt. Bedankt!”
-          “Ik vind het leuk dat je er was. Ik had genoten van iedereen maar ik moest wel eerst wennen. Ik vond het leuk. Misschien kom ik volgend jaar wel weer.”
-          “Het was mooi!”
-          “Je was een gezellige en leuke meester!”
-          “Het was een heel gezellig kamp!”
-          “Het was gezellig met jou op het kamp! Jammer dat ik volgend jaar niet meer mee mag! Het was een gezellige week!”
-          “Je bent een hele leuke en aardige meester. En het was super leuk op kamp!” 


Humanitas kindervakantieweek 1

Kindervakantieweek 1 (18 tot en met 25 juli)


Ook dit jaar ben ik, op vrijwillige basis, werkzaam als groepsleider tijdens het vakantiekamp. Vorig jaar was ik gedurende 1 week werkzaam als groepsleider. Dit jaar heb ik mij twee weken ingezet voor de kinderen.

Vorig jaar had ik de leiding over 4 jongens die allen 10 jaar oud waren. Daarbij was ik ook nog eens de back-up van een groepsleidster. Zij had net als ik de leiding over 4 jongens die allen 10 jaar oud waren. (Wij hadden als duo samen de leiding over deze 8 jongens.)

Ik hoopte dit jaar de leiding te hebben over kinderen van 11/12 jaar oud. Daar was in deze week geen sprake van. Ik kreeg de leiding over drie meiden: een van 8 jaar oud en twee van 9 jaar oud.

Het waren lieve meisjes! De gesprekken waren echter niet zoals ik had gehoopt, maar wel conform mijn verwachting bij het horen van de mededeling dat ik de leiding zou krijgen over dit groepje. Zij (de meiden) zitten in een fase waarin zij nog niet bezig zijn met hun periode op het voortgezet onderwijs. Ze denken nog niet (of nauwelijks) na over verkering en zo. Spelen is voor hen nog echt spelen. Knutselen vinden zij nog echt leuk. Mijn interesse gaat uit naar andere thema’s en onderwerpen.

Gelukkig had ik niet te maken met incontinentieproblemen. Er zijn kinderen (6/7 jaar jong) die nog de gehele dag in hun broek plassen en/of poepen. Ik weet niet hoe je luiers moet verwisselen.

Een van de meisjes was samen met haar oudere zus naar het kamp gekomen. Deze zus had een andere begeleidster. Toch had ik regelmatig leuk en interessant contact met haar. Zo toonde zij interesse in circusactiviteiten. Jeugdcircus Santelli kwam ter sprake. Gezien de mogelijke kosten, én mijn ervaring als intermediair van de stichting Leergeld, haar geïnformeerd over de mogelijkheid om, desgewenst, een aanvraag in te dienen. Ik gaf haar een briefje wat ze later aan haar moeder kon geven. Aan het einde van de week werden de meisjes opgehaald door hun moeder. Ik heb haar toen geïnformeerd over de mogelijkheden om financiële ondersteuning aan te vragen.

De berichten van de diverse kinderen tijdens deze week (taalfouten gecorrigeerd): 
  •  “Ik vond het leuk dat je mijn begeleider was” 
  •  “Ik vind het leuk dat ik bij je in het groepje zit” 
  •  “Het wat leuk! Misschien tot volgend jaar.” 
  • "Ik vind het heel erg leuk dat je de begeleider van mijn zusje bent! En je bent heel gezellig. Daar heeft je groepje geluk mee.” 



zaterdag 8 augustus 2015

Ken kan het?

Donar Groningen heeft haar (nieuwe) point-guard gecontracteerd. Het gaat, zoals traditioneel is bij Donar, om een speler uit de USA. (Ooit had Donar overigens een guard uit Estland: Valmo Kriisa.)

De nieuwe speler is Ken Brown. Hij beschikt over ervaring in de USA (college) én Europa.

De selectie beschikt nu over de volgende spelers voor de (vermoedelijke) rotatie van 9 spelers:
- Ken Brown (point-guard)
- Yannick Franke (shooting-guard)
- Jason Dourisseau (small-forward)
- Ross Bekkering (power-forward)
- Dexter Hope (guard)
- Bas Veenstra (forward)
- Chase Fieler (power-forward)

In de ploeg ontbreekt in ieder geval nog 1 center. Verder is het raadzaam om nog een small-forward of een shooting-guard te contracteren. Hopelijk behoudt de club Stefan Mladenovic. Zo niet, dan zie ik graag Bill Clark terugkeren in de selectie!

En graag per december DeJuan Wright.