Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 13 februari 2014

Groningen komt goed weg uit eigen huis!

De tweede confrontatie van de kwartfinale, de derde ontmoeting tussen Den Helder Kings en het Groningse GasTerra Flames, was een gevechtsdans (vergelijkbaar met Capoeira!) waar "Donar" een ware kattensprong maakte.

Het eerste kwart begon de thuisploeg meer dan redelijk (hoewel ook niet goed): na ongeveer 4 minuten en 30 seconden stond er een 11 - 2 stand op het scorebord. Echter, toen kwam er een dip die heel logisch te verklaren valt. De oorzaak bleef vrijwel de gehele wedstrijd het probleem, en wel aan beide kanten van het veld. Gevolg? De gasten kwamen terug tot 11 - 10. Het werd nog even 13 - 10 en vervolgens sloot Den Helder af met 13 - 12 en vervolgens 13 - 14.

Wat was dan de oorzaak? vraagt u zich waarschijnlijk af: de pick & roll.
Verdedigend: Flames ging, bij de 'pick', keer op keer 'hedgen', en voerde dat erg ver door. De center (meestal Bekkering) liep ver mee met de point-guard. Anderen moeten roteren waardoor in eerste instantie de center van de Kings vrij kwam (door de zogenaamde 'roll'). Wanneer hij niet werd aangespeeld, bleef men de bal rondspelen (meestal langs de driepuntslijn) waarna met de regelmaat van een postbode de bal bezorgd kon worden aan een schutter: die de bal in de basket deponeerde als ware het een postpakketje.
Aanvallend: Flames' point-guard Cashmere Wright maakte steeds geen gebruik van de pick & roll (waardoor Bekkering of diens back-up Koenis voortdurend vrij kwamen in de low-post / bucket). Hij gaf nimmer de bal af of een pass resulteerde, hoe voorspelbaar, in een turnover. Hij bleef maar zoeken naar een opening (die natuurlijk niet te vinden was), en besloot uiteindelijk met de moed der wanhoop te kiezen voor een slecht schot. Natuurlijk vielen die geforceerde schotjes niet.

Wat bij enkele toeschouwers voor verbazing en vervolgens irritatie zorgde was dat coach Skelin hier niets aan deed. Zeer waarschijnlijk zag hij het probleem niet. Waar hij helaas wel een reden meende te zien om na een P van Quincy Treffers, tekeer te gaan tegen de scheidsrechters terwijl er twee vrije worpen werden toegekend aan zijn ploeg en er toen geen sprake was van een actie die met een U bestraft had moeten worden. (Dat was op een ander moment, een fout op Arvin Slagter gemaakt door Jeroen van der List, zeker wél het geval.) Een zeer stomme actie van Skelin! Zeer terecht dat hij hiervoor een T (technische fout) kreeg. Ruststand: 28 - 35.

Na drie kwarten was het 48 - 47. En de eindstand was 67 - 59. In de tweede helft was er, wanneer de ploeg uit Noord-Holland in de aanval was, nog steeds voortdurend sprake van een 'mismatch' maar de Helderse spelers wisten elkaar niet meer zo makkelijk te vinden.

De Groninger spelers deden dat vaak ook niet. Tenzij Quentin Pryor de point-guard was. Hij gaf wél de juiste passes op Bekkering/Koenis. Wanneer zij in de 'post' goed werden opgevangen speelden zij de bal goed door naar Slagter of Dourisseau, die dan vaak genoeg raak schoten.

Hoewel het scoren van Slagter, Dourisseau of Pryor kwaliteit is, dat Den Helder niet kon profiteren van het slechte verdedigen van 'Donar' was puur geluk. Tactisch was het absoluut niet briljant wat de thuisploeg liet zien. Én dat was zeker niet voor het eerst dit seizoen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten