Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 30 maart 2014

Donar pakt NBB-beker

De eerste prijs van het seizoen is binnen!

Excuus, excuus, excuus en nog eens excuus. Sorry dat je zo lang op dit verslag hebt moeten wachten maar ... samen met 4 vrienden heb ik eerst bij de spelersbus staan wachten op de helden, onze bekerkampioenen. Feliciteren, foto's maken, napraten met mede-supporters. Wat moet je nou over zo'n overwinning zeggen als je de wedstrijd gezien hebt? En op de tribune die unieke spanning hebt ervaren? Want het werd toch nog wel een beetje spannend.Kwartstanden:
1. 23 - 21
2. 35 - 47 (12 - 26)
3. 47 - 67 (12 - 20)
4. 71 - 79 (24 - 12)

De wedstrijd werd na 6(!) seconden spelen voor zo'n 5 minuten onderbroken. Dit omdat er allerlei slingers uit het dak kwamen (en die de speelhelft van Leiden bedekten). Nu was het zo dat beide ploegen de wedstrijd in verkeerde richting begonnen (en daar ook mee door gingen). Uitleg: wanneer je achter de jurytafel zit of staat en je naar het speelveld kijkt dan is de spelersbank aan je linkerzijde voor de thuisploeg (dat was ook vanmiddag het geval) en aan je rechterzijde voor de uit spelende ploeg (ook dat was vanmiddag het geval). Echter, aan de consequentie daarvan werd niet voldaan: de thuisploeg dient namelijk in de eerste helft te scoren in de basket die,  als je naar het veld kijkt (en achter de jurytafel staat/zit), aan je rechter hand is. De 'gasten' dienen in de eerste helft te scoren op de basket aan je linker hand. (Dat is niet omdat ik dat zo graag wil. Dat is volgens de regels van de FIBA (de wereldbond).) Wat overigens (in mijn ogen) Ross Bekkering heel goed deed tijdens de warming-up was het inspelen op de 'vijandelijke' basket. De Leidse fans vinden het niet leuk dat Bekkering en Slagter afgelopen zomer besloten om de overstap te maken naar Groningen. Tijdens de wedstrijden tussen Leiden en Groningen fluiten de fans van Z&Z Leiden dan ook hun helden van weleer uit. Tijdens de wedstrijd, in de hitte van de strijd, hoor je dat niet of nauwelijks. Maar ... om jezelf 'aan te leren' om je er voor af te sluiten is het goed om tijdens de minuten waarin je aan het inschieten bent, de confrontatie niet uit de weg te gaan. Zoek je tegenstanders maar op. Niet provoceren, maar het is slim om je op hun helft te vertonen. Je maakt duidelijk dat je niet bang bent, dat je over zelfvertrouwen beschikt.

Deze onderbreking was storend voor het ritme van beide ploegen, en met name op dat van Donar/Flames. Hoewel ... na een aarzelend begin (Leiden pakte de eerste voorsprong en tot 4 - 4 ging het gelijk op (stuivertje wisselen).) stond er een redelijk comfortabele 4 - 11 voorsprong op het scorebord. Echter, en dat had ik wel verwacht, Leiden was vanmiddag niet hetzelfde Leiden als dat van afgelopen donderdagavond. Hier was een van mijn vrienden wel door verrast. Leiden was, laten we daar eerlijk over zijn, gewoon heel slecht! We wonnen die competitiewedstrijd niet alleen door zelf goed te spelen.

Vandaag was ons niveau minder dan afgelopen donderdag. Redenen? Je speelt niet in je eigen hal, het is een bekerfinale (de winnaar ontvangt een prijs en dat betekent meer spanning). We waren minder constant. Een voorsprong van 20 punten werd door de Leidenaren teruggebracht tot een marge van zo'n 6 punten. Uiteindelijk wisten we tijdig weer tot scoren te komen. Dat we niet scoorden was, samen met het maken van domme P-fouten, er de oorzaak van dat Leiden snel dichterbij kwam.

Een analyse met tactisch perspectief: DeJuan Wright (Leiden) was topscorer. O.a. door diverse driepunters. Waarvan er 2 over Arvin Slagter. Hij (Slagter) stond te ver bij de Leidse shooting-guard vandaan om voldoende druk te kunnen zetten op de bal en het schot. De Groningse shooting-guard is een heel goede speler: kan zelf heel goed schieten, heeft veel spelinzicht, is een harde werker en is een leider. Maar ... tegen een speler met de beweeglijkheid en snelheid van DeJuan Wright zou ik kiezen voor Jason Dourisseau of Jessey Voorn. De keuze tussen deze twee afhankelijk van de overige spelers van de tegenpartij. Als je kijkt naar Leiden: speelt men wel met Sean Cunningham maar niet met Worthy de Jong? Dan: Voorn op Wright en Dourisseau op Cunningham. (Balans snelheid en fysieke kracht.) Speelt men niet met Cunningham (maar met Holcom - Faye) en wel met Worthy de Jong? Dan Dourisseau op Wright en Voorn op Worthy de Jong. (Verschil in kwaliteit tussen Nederlands international en een Amerikaanse prof.) En speelt men met Cunningham, Wright en Worthy de Jong? Dan: Pryor op Cunningham, Dourisseau op Wright en Voorn op Worthy de Jong.

Wat coach Skelin (terecht aangegeven door commentator Cees van Rootselaar) goed deed was het gebruiken van de wedstrijdklok (en omgerekend de schotklok) in de coaching. Tactisch is dat slim. (Van Rootselaar zei dat Skelin tactisch coacht.) Ik zou alleen willen dat de ploeg anders gaat spelen met en tegen de pick & roll. Aanval: minder dribbelen en meer passen, gebruik de screener (die afrolt naar de basket toe!). Verdediging: niet 'hedgen' maar show up en zak terug. Nu geef je een man minder situatie weg aan de tegenpartij, dat probeer je te corrigeren in je (vaak te trage) rotatie waardoor je (als er in de bucket geen speler vrij komt/blijft) ruimte weggeeft aan een schutter in de buurt van de driepuntslijn.

Dat Donar de beker won is niet heel verrassend (met alle respect voor Leiden!). Toch moet het altijd nog maar gebeuren. En, dat hebben we vanmiddag waargemaakt. Het smaakt naar meer. De nationale beker, en ook dat zeg ik met respect, is een voorafje. De hoofdmaaltijd wordt gevormd door de play-offs. De hoofdprijs is het landskampioenschap.

Velen zien Donar als de titelfavoriet, en dat lijkt me niet onterecht. Maar ... we zullen er keihard voor moeten knokken. In figuurlijke zin dan. Na de wedstrijd een tweetal geruchten: 1. er is een nieuwe hoofdsponsor gevonden, 2. Ivica Skelin zal zijn contract met twee seizoenen verlengen. Het wachten is op de bevestiging.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten