Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

donderdag 3 april 2014

Nieuw: talentencompetitie

De NBB (samen met de FEB) heeft besloten om een nieuwe competitie te beginnen. Een zogenaamde talentencompetitie. Gezien de omschrijving mijns inziens een zeer misleidende benaming!

De nieuwe competitie is voor ploegen waarvan de spelers jonger zijn dan 23 jaar (maximaal twee spelers uitgezonderd, mits zij jonger zijn dan 25 jaar). Nou, zodra je 18 jaar bent, ben je geen talent meer. Wat niet betekent dat je geen potentie meer kan hebben! Er zijn maar heel weinig spelers die op hun 17e al de absolute top van hun kunnen hebben bereikt, en daarna niet beter worden.

Idealiter zou je als eredivisieclub (inclusief je eerste team) minimaal 3 ploegen moeten hebben: 1e team, 2e team (nu uitkomend in de promotiedivisie en met ingang van het seizoen 2014-2015 in de 'talentencompetitie') en een under 20 team. Overigens: idealiter is heel erg mild gesteld. Dat zou eigenlijk al jaren verplicht moeten zijn in combinatie MET een verdere beperking van buitenlandse spelers. Dat mogen er dit seizoen 4 zijn (maximaal 4 op de sheet, dus je mag wel meer buitenlandse spelers onder contract hebben).

Daarbij vind ik dat je als eredivisieploeg in ieder geval aan jeugdopleiding moet doen! Minimale investering in een basketballacademie: € 300.000 per seizoen! Voldoe je niet aan deze eis? Dan mag je geen eredivisie spelen! Noch ben je toelaatbaar tot de talentencompetitie, de under 20 eredivisie & de promotiedivisie.

Jeugdopleiding vanaf u 12 tot en met u 18. Die ploegen hoeven echt niet allemaal landelijk te spelen! Sterker nog: spelers tot en met u 16 bij clubs in het rayon laten spelen, maar daarnaast verzamelen voor centrale trainingen lijkt mij veel beter. Zorg er dan wél voor dat de spelers bij hun club goede traininger krijgen (van goede trainers). Een RTC zou niet in de eerste plaats spelers moeten opleiden, maar trainers. Te vaak worden trainingen gegeven door ouders. Met de beste bedoelingen overigens. Echter, ze hebben deze taak op zich genomen uit liefde voor hun kind, zonder over de benodigde kennis en vaardigheden te beschikken. Zo simpel is het niet om goede trainingen te geven, om kinderen goed aan te leren hoe je dingen moet doen.

Is dat erg? Het kan toch zijn dat zo'n ploegje niet aan topsport doet. Maar ... je ziet dat te vaak aan alle ploegen uit de jeugdafdeling van een club. En, dat is de vijver waaruit je moet selecteren voor selectieteams. Geen topsport zonder breedtesport. Maar ... het niveau van de breedtesport is veel te zwak!

Als we overigens, vanwege die nieuwe competitie, eens kijken naar de stad Groningen: GasTerra Flames beschikt over 2 ploegen: het 1e speelt in de eredivisie, de under 20 ploeg speelt in de u 20 eredivisie. Over een 2e team dat in de promotiedivisie actief is beschikt men niet. En, dat is al jaren het geval. Slechte zaak!

Er is in Groningen wel een team dat uitkomt in de promotiedivisie: het 1e team van de Groene Uilen. Ook dit is al jaren het geval. Van een samenwerking tussen Flames (voorheen Capitals en daarvoor Donar) is nooit sprake geweest. Groene Uilen is, met alle respect, een studentenvereniging. Plezier beleven aan de sport is een zeer belangrijke voorwaarde, echter als er in de hele vereniging nauwelijks een topsportmentaliteit aanwezig is (als er geen beleid is wat hierop gericht is) dan kun je ontwikkeling tot topsporter vergeten.

Bij de Groene Uilen spelen jonge mannen die zijn opgeleid in Groningen (die u 18 en/of u 20 hebben gespeeld voor Flames): Jonah Kremer, Sander de Roos, Rico Bakker, Daan Wiersum en Luuk Kortekaas. De leeftijden van deze jongens is me niet bekend. Toch neem ik aan dat de meesten van hen zullen mogen spelen in zo'n talentenploeg.

Bij andere clubs die meedoen aan de promotiedivisie zie je af en toe spelers die in Groningen zijn opgeleid: Jos van der Laan (Apollo Amsterdam (Jos speelt sinds de Kerst volledig in de eredivisie)), Rik Pijp (Rotterdam) en Vaidas Tamasauskas (eveneens Rotterdam (al heeft Vaidas slechts 1 seizoen in de jeugd van Donar gespeeld)).

Een opsomming van mogelijke spelers:
Yannick van der Ark - geboortedatum 12 april 1993
Craig Osaikhwuwuomwan - geboortedatum 12 oktober 1990
Mark-Peter Hof - geboortedatum 2 januari 1990
Jos van der Laan - geboortedatum 15 januari 1993
Vaidas Tamasauskas - geboortedatum 22 april 1992
Sander de Roos - geboortedatum 22 januari 1991
Luuk Kortekaas - geboortedatum 13 mei 1990
Marc Peutz - geboortedatum 22 maart 1992
Jonah Kremer - geboortedatum 19 juli
Maarten Bouwknecht - geboortedatum 14 december 1994 
Daan Wiersum - geboortedatum 1991
Rik Pijp - geboortedatum 22 maart 1992 
Irwin Fluonia - geboortedatum 1994
Olaf de Vries - geboortedatum 1994
Rico Bakker - geboortedatum 1993
Benny van der Reijden - geboortedatum 1 juli 1994

1 januari 2015 zal de peildatum zijn. Dit betekent dat je voor deze datum de leeftijd van 23 jaar NIET mag hebben bereikt. Of je moet een van de twee uitzonderingen zijn, dan geldt dat je nog geen 25 jaar mag zijn op deze datum. Ben je voor 1 januari 1992 geboren, dan ben je te oud en is het afwegen of je 'dispensatiespeler' kunt zijn.

Natuurlijk telt mee of de coach een speler wenst te selecteren én of een speler zelf tot de ploeg wil behoren maar ... het lijkt erop dat enkele spelers de boot gaan missen. Spelers die in de afgelopen jaren te weinig mogelijkheden hebben gehad om zich te ontwikkelen. Ik vind dat toch wel een trieste constatering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten