Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 30 april 2014

Groningen (GasTerra Flames a.k.a. Donar) vs (Zorg & Zekerheid) Leiden

De halve finales van de play-offs gaan dit seizoen tussen Den Bosch (SPM Shoeters (2)) vs Den Helder ((3) Kings) respectievelijk Groningen (Flames alias Donar (1)) vs ((4) ZZ) Leiden.

De nummers 1 tot en met 4 hadden allen, zij het dat de ene ploeg meer wedstrijden nodig had dan anderen, baat bij het theoretische thuisvoordeel. Zwolle (Leiden), Magixx Wijchen (Den Helder), Aris Leeuwarden (Den Bosch) en Apollo Amsterdam (Groningen) werden uitgeschakeld.

En dat gebeurde behoorlijk overtuigend.
- Zwolle moest na drie wedstrijden het strijdtoneel verlaten. Het verschil was na wedstrijd 2 én 3 gering. Wedstrijd 1 werd met groot verschil (in punten) gewonnen door Leiden.
- Amsterdam zag de schade in twee wedstrijden beperkt blijven tot zo'n 15 punten per wedstrijd (81 - 62 en 58 - 71), dat was beter dan de verschillen in de reguliere competitie.
- Wijchen (77 - 65 en 68 - 83) bood dapper weerstand (had in wedstrijd 2 zelfs enkele keren een voorsprong) maar de Kings bleken toch te sterk. Bij de Magixx zal er, gezien de laatste weken van het reguliere seizoen, enig vertrouwen zijn geweest. De ploeg van coach Schuurs draaide behoorlijk. Tegen Groningen, de nummer 1, werd nipt verloren. Den Helder leek de laatste wedstrijden last te hebben van een dipje.
- Leeuwarden (110 - 63 en 80 - 88) speelde in eigen hal (Kalverdijkje) gezien de tussenstanden een gelijkwaardige partij, maar in de Bosche Maaspoort werden ze door de Shoeters behoorlijk kapot geschoten. Toch heeft Aris besloten om Simpson ook voor het seizoen 2014/2015 te benoemen als hoofdcoach. Waar eerder werd gezegd dat hij de interim-coach zou zijn. Kwestie van geld?

Hoe dan ook: de verschillen tussen de top 5/6 en de rest is heel groot. Te groot om de DBL als een serieuze competitie te mogen beschouwen! Vorig jaar speelde het Nederlandse mannen A-team een goede kwalificatiereeks maar men verloor punten door administratieve blunders gemaakt op het bondskantoor. Amateurisme ten top. En dat is de juiste omschrijving voor basketball in Nederland: een amateursport. Ondanks dat spelers een salaris ontvangen. Gezien het zwakke beleid en de gebrekkige visie van clubs is professionaliteit geen passende kwalificatie.

Goed, morgenavond de eerste wedstrijden van de halve finales. Groningen vs Leiden is een herhaling van vorig jaar. Toen hadden de Leidenaren het theoretische thuisvoordeel (nr. 2 vs nr. 3). Nu is dat voorbehouden aan de Groningers (nr. 1 vs nr. 4).

Vorig jaar werd Leiden de landskampioen. Zij proberen deze titel te prolongeren. Dit jaar won Groningen de nationale beker. Zij proberen om dit jaar de dubbel te pakken (beker + landskampioenschap).

Leiden contracteerde tijdens het seizoen DeJuan Wright (vorig seizoen nog spelend voor Den Bosch), hij is tot nu toe een aanwinst gebleken. Groningen contracteerde tijdens de zomer Arvin Slagter en Ross Bekkering (vorig seizoen beiden spelend voor Leiden), zij zijn absolute versterkingen gebleken.

We zullen zien wat het wordt. Toevoeging: Donar (Ja, ik schrijf vanuit Gronings perspectief. Maar dat zul je, gezien de andere artikelen, wel verwachten.) moet de reboundduels winnen! Naar verwachting zal dat lukken. Meestal is de ploeg qua rebounds beter dan de tegenstander. Als Leiden speelt met Kevin Thompson (die grote, worstelende beer) zal dat meer moeite kosten dan wanneer Duinker speelt. Als Leiden met beiden tegelijk speelt wordt het nog lastiger.

Duinker scoort meer dan Thompson maar is minder efficiënt als het gaat om rendement uit balbezit. Ofwel: meer punten tegen, meer balverlies of andere factoren. Dit terwijl Thompson meer P's (persoonlijke fouten) maakt.

Donar heeft inside genoeg goede verdedigers om Duinker en Thomspon te kunnen neutraliseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten