Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

maandag 28 april 2014

Sleutelstad of Zwollywood?

Morgenavond wordt in Leiden de beslissende derde wedstrijd in de kwartfinaleserie tussen Leiden (4) en Landstede basketball Zwolle (5) gespeeld. Wie wint, nu de stand in deze serie 1 - 1 is, en plaatst zich voor de halve finale?

Op donderdag 24 april werd wedstrijd 1 in Leiden ruim gewonnen door de regerend landskampioen. De titelverdedigers, onder leiding van coach Toon van Helfteren, hadden in de laatste ronde van de reguliere competitie met 79 - 75 gewonnen van Zwolle (dat voor die wedstrijd nog 4e stond). Het verschil in punten in de eerste wedstrijd van de play-offs van het seizoen 2013/2014 was veel groter: 77 - 58.

Op zondag 27 april was het juist weer spannend. In Zwolle won Landstede basketball met een miniem verschil: 78 - 77. Overigens toch wel verrassend na enkele alarmerende berichten dat de Amerikaanse spelers van Zwolle zich verheugden op een reis naar huis. Dat ze blij waren dat het seizoen al bijna ten einde zou zijn.

Wie wint er morgenavond en mag het in de halve finale opnemen tegen de ploeg die dit seizoen de reguliere competitie afsloot als nummer 1: GasTerra Flames ('Donar') uit Groningen? Wordt het qua match-up een herhaling van het vorige seizoen: Leiden (vorig seizoen 2e) vs Groningen (vorig seizoen 3e) of wordt het Zwolle (vorig seizoen 5e) vs Groningen?

Kaartjes (Leiden - Groningen) kostten tijdens het reguliere seizoen € 15 in de voorverkoop (via internet) en € 18 aan de kassa. Volgens de website geldt dat ook voor de play-offs en worden de prijzen niet verhoogd. Toch zou het me niet verbazen als een kaartje aan de deur € 23 gaat kosten (dat is voor de hoofdtribune een gebruikelijke prijs, maar de Groningers mogen hun leven riskeren op een tribune gemaakt van sinaasappelkistjes). Werkelijk waar, in een schaftkeet heb je veel meer comfort! Misschien is dat dan ook de reden dat al die mensen van de plantsoenendienst de hele dag in hun keet zitten om sigaretjes te roken, koffie te drinken en te klaverjassen?

In Zwolle heb je zitplaatsen die beter zijn voor je billen én je rug. De toegangskaarten zijn (althans tijdens het reguliere seizoen) goedkoper. Via internet betaalde je in de reguliere competitie € 7,50. Voor de play-offs gelden andere tarieven. Deze staan echter niet op de site vermeld. En voor een glas frisdrank betaal je ook minder.

DeJuan Wright (Leiden) speelt in deze play-offs tot nu toe behoorlijk stabiel. In ieder geval scorend. Wat ook redelijk stabiel is aan zijn spel: balverlies. Hij noteert iedere wedstrijd een behoorlijk hoog aantal turnovers. Hoewel hij in dat opzicht zijn "meerdere" moet erkennen in Worthy de Jong. Joshua Duinker scoort weliswaar meer punten dan Kevin Thompson maar qua efficiency (teamplay) delft de Australische Nederlander duidelijk het onderspit ten opzichte van de Amerikaan. Het verschil zit 'm in de rebounding en de punten die rebounds opleveren / kosten. Afhankelijk van een aanvallende of verdedigende rebound (bekeken vanuit Leids perspectief). Ook Mike Schachtner valt qua cijfers tegen.

Aan de zijde van Zwolle weten de Amerikanen allen maar moeizaam te scoren. De mannen onder de borden (Sergio de Randamie & Kendrick Zondervan) zijn ook geen geweldig productieve spelers. Als de Zwolse ploeg dan grossiert in balverlies en turnovers maken zij het hun tegenstanders makkelijk. Zo bleek afgelopen wedstrijd. Een redelijk comfortabele voorsprong (rond de 12 punten) verdween als sneeuw voor de zon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten