Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 19 april 2014

HNBT dag 1, de eerste 3 wedstrijden

Een "kort" verslag van dag 1 van het HNBT.

In Groningen wordt in het paasweekend (dus op 1e én 2e paasdag, en de zaterdag voor Pasen) het traditionele Holland Nordic Basketball Tournament gehouden. Een toernooi voor, met uitzondering van de gastheren zelf (u20), mannen under 18 ploegen. Al heb ik daar, gezien de leeftijden die worden vermeld in het programmaboekje, aangaande dit jaar twijfels over. Een, in mijn ogen plausibele, verklaring: de spelers die te boek staan als 19 jarigen hebben na 1 januari 2014 de leeftijd van 19 jaar bereikt en mogen om die reden toch in u18 competities en op u18 toernooien uitkomen.

De drie wedstrijden die ik grotendeels gezien heb: GasTerra Flames (gastheren) vs Reggiana; CEZ Nymburk vs CSKA Moskou; Jugla / Sport 2000 Riga vs Sabonis basketball academy. Al deze ploegen speelden in de loop van de dag nog een tweede wedstrijd: Jugla / Sport 2000 vs GasTerra Flames; Eisbären Bremerhaven vs CEZ Nymburk; Reggiana vs Sabonis basketball academy; CSKA Moskou vs kk Jance Ljubljana.

GasTerra Flames opende dus het toernooi. Tegen het Italiaanse Reggiana. (Waarschijnlijk waren de meeste ploegen gistermiddag aangekomen. De ploeg uit Bremerhaven was vanmorgen aangekomen in Groningen. Na een reis van ongeveer drie uren aldus een speler van de Duitse ploeg.) Het eerste kwart was goed van de kant van Flames. Maar het spelpeil zakte per kwart naar beneden. Naar een teleurstellend niveau in het laatste kwart.

In de loop van het derde kwart namen de Italianen een voorsprong van 5 punten. En, de frustratie dat men dat gat maar niet kon dichten werd groter en groter. Zo groot dat onenigheid over een arbitrale beslissing er toe leidde dat coach Mekel een bordje op de jurytafel omsloeg. Hij werd hiervoor "beloond" met een T-fout. De sanctie: 2 vrije worpen plus balbezit voor de ploeg uit Italië. En, voor een P-fout van een speler had Reggiana reeds 2 vrije worpen toegekend gekregen. Zouden zij nu 7 punten op rij cadeau krijgen dankzij 2 fouten? Het antwoord: nee. Maar de realiteit is weinig gelukkiger! De twee vrije worpen voor de P werden allebei gemist. De twee vrije worpen voor de T werden allebei benut. Na de inname (zoals gezegd: de Italianen kregen twee vrije worpen plus balbezit) schoten de Italianen in deze zojuist gestarte aanval een poging raak die goed was voor 2 punten.

Het verschil, in de eindstand, was meer dan 4 punten: 68 - 75 maar de T heeft denk ik weldegelijk een grote, ongunstige invloed gehad. Al denk ik ook dat het gehele spel van de Flames eerlijk gezegd te slecht was om de winst te pakken. In deze ploeg spelen twee jongens die deel uit maken van de selectie van het A-team van GasTerra Flames: Maarten Bouwknecht en Benny van der Reijden. In het eerste kwart speelde Maarten goed, daarna helaas een heel stuk minder. Benny stelde de gehele wedstrijd teleur. Zeker 6 lay-ups werden knullig gemist.

Flames was geen team. Enkele spelers gokten te veel op hun individuele klasse. Het leek er op dat de spelers geen vertrouwen in elkaar hebben. Op zo'n manier is het erg lastig om wedstrijden te winnen van ploegen die uitkomen in een competitie van gelijkwaardig niveau.

"Gokje": Flames zal de tweede wedstrijd verliezen met een gigantisch verschil. Een speler had het over een verschil van 20 punten. Waarop ik heb vroeg "Winst?" (terwijl ik hem wel begrepen had). Zijn reactie "Dat zou leuk zijn!". We waren het er over eens: Jugla / Sport 2000 en Sabonis basketball academy zijn de twee sterkste ploegen in groep A van het toernooi.

Inmiddels staat op de site van het toernooi (http://www.hnbt.com) een verrassende uitslag: Jugla / Sport 2000 vs GasTerra Flames = 50 - 52.

Deze uitslag is gunstig voor Sabonis basketball academy (zij verloren met 57 - 51). De nederlaag van de Letten heeft nog geen nadelig gevolg voor hun doelsaldo.

In groep B won Nymburk met 66 - 61 van CSKA Moskou. De andere twee ploegen heb ik nog niet zien spelen. Lees net wel dat Ljubljana met 60 - 40 heeft gewonnen van de Eisbären Bremerhaven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten