Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zaterdag 1 maart 2014

Onder nul

Friesland staat bekend om haar Elfstedentocht. Een evenement die schaatsen tot zinloze folklore maakt in plaats van sport. Voorwaarde voor het doorgaan van deze tocht is dat het enkele weken achter elkaar flink vriest, zodat het ijs op de kanalen zo'n 20 cm dik is.

Onder nul, dus beneden de ondergrens, was vanavond (zoals zo vaak) het optreden van de scheidsrechters. Het is een afgang voor de sport, die toch al (ondanks dat spelers en coaches salaris ontvangen) de status van amateurisme niet weet te ontgroeien.

Kwartstanden:
1. 16 - 18
2. 30  - 41 (14 - 23)
3. 49 - 63 (19 - 22)
4. 64 - 81 (15 - 18)

Beide ploegen speelden ronduit zwak. En grote delen van de wedstrijd zelfs ongeïnspireerd. Het leek eerder een gezellig bezoek bij de buren dan een derby. Jammer!

Van de thuisploeg wordt niet zo veel verwacht. De ploeg draait een matig seizoen. Zo zwak dat men deze week uiteindelijk toch besloot om de coach (Molthoff) te ontslaan. Simpson is nu interim-coach. Ik (en met mij ook enkele supporters van Aris) verwacht dat hij het seizoen zal afmaken als hoofd-coach. Als er namelijk al iemand beschikbaar is, dan zal die nu te duur zijn voor de Leeuwardenaren. Waarschijnlijk moet men namelijk Molthoff doorbetalen tot het einde van het seizoen. Het is mij eerlijk gezegd een raadsel (en enkele Aris-fans denken ook dat de beslissing niet zal leiden tot een betere situatie, maar een ontslag eerder in het seizoen was waarschijnlijk te duur (geen geld voor een nieuwe coach) en onmogelijk gezien de verplichtingen die Tom Simpson heeft ten aanzien van zijn hoofd-werkgever) waarom men, als men toch van mening is dat Molthoff niet goed genoeg heeft gepresteerd, niet eerder heeft besloten tot een wissel.

Spijtig genoeg kan de NBB de scheidsrechters niet ontslaan. Er zijn namelijk geen kandidaten om hen te vervangen. Het aantal bekwame scheidsrechters is, landelijk, op de vingers van 1 vuurwerkhand te tellen. En, daar behoren de scheidsrechters van de wedstrijd van vanavond niet toe.

Niet alleen beoordeelden zij minstens 80% van de situaties onjuist, ze waren ook nog eens zeer inconsequent. Dat is al irritant, maar als je dan ook nog eens ziet dat men heel tevreden is met het gevolg van deze foutieve beslissingen dan is het zeker frustrerend.

Enkele voorbeelden? Een fout op Ross Bekkering (speler van Groningen) was dusdanig onsportief én bewust dat het met een diskwalificatie bestraft had moeten worden: een D-fout. Nu zou ik met een U-fout (onsportieve fout) best genoegen hebben genomen maar men beoordeelde het slechts als een P (persoonlijke fout)! Later werd er een fout begaan jegens Quentin Pryor (ook een speler van Groningen), ook dit was een staaltje onsportiviteit. Niet zo ernstig als de aanslag op Bekkering trouwens. Deze actie had daarom met een U bestraft moeten worden. Maar ook hiervoor gaf men slechts een P.

Nogmaals 80%! Het was dus niet zo dat het trio nooit in het voordeel floot van Donar dan wel dat men nooit terecht een actie van Groningen bestrafte. Zo waren de fouten gefloten tegen Voorn en Slagter (waaronder een U voor Jessey Voorn) niet helemaal onterecht. Mijns inziens werd in beide gevallen in eerste instantie een fout gemaakt door een speler van Aris maar dat is een kwestie van interpretatie. De acties van Voorn respectievelijk Slagter waren duidelijk onreglementair. Ook begingen de Groningers, in de poging om schoten te blocken regelmatig een persoonlijke fout. Dat werd ook niet altijd gezien. Maar soms werd het wel gezien, en dan was het terecht. Zo had Bekkering(?) een keer zijn armen diagonaal (lees: te ver naar voren (en naar beneden)) in plaats van recht omhoog.

Thomas Koenis reageerde, overigens heel begrijpelijk, behoorlijk geïrriteerd toen hij zijn 5e P kreeg. Hiervoor had hij heel letterlijk een T verdiend. Te theatraal protesteren. Dat men het niet deed bewijst dan wel weer dat spelers en coaches niet weten wat nu precies is toegestaan. Er zijn te veel onduidelijkheden. Als men zich dan beroept op geest van de wedstrijd, dan betekent dit dat er te veel ruimte is voor interpretatie. Beslissingen waarbij men wel iets bestraft, maar die in de geest van de wedstrijd gedoogd zouden kunnen worden, leiden dan tot te veel vraagtekens.

De Groninger fans beloonden het optreden van de scheidsrechters met gezang (Oranje boven). Nogmaals: GasTerra Flames / Donar speelde allerminst goed. Deed heel veel dingen fout. Zowel aanvallend als verdedigend, maar zo bewust als de scheidsrechters voortdurend bezig waren om het verschil tussen beide ploegen onder de 10 punten te willen houden? Walgelijk! De arbitrage was willens en wetens onevenredig (én ten onrechte) in het voordeel van thuisploeg Aris.

In december was dat ook al het geval. Toen was het zelfs nog erger dan vanavond het geval is geweest. Donar speelde toen overigens bepaald geen goede wedstrijd. Met name de tweede helft (en vooral het 4e kwart) was toen heel erg zwak. Aris speelde die wedstrijd, in de tweede helft, veel beter (fanatieker) dan ze vanavond deed. Of het ontslag van Molthoff uiteindelijk een positief schokeffect heeft, dat valt nog te bezien.

Nu wil ik overigens niet stellen dat Aris vanavond onsportief speelde. Er werden enkele onsportieve fouten gemaakt (2) die met een D (1e situatie) en een U (2e situatie) bestraft dienden te worden, maar verder was het een typische 'mannenwedstrijd'. Alleen spijtig genoeg werd er, zoals veel te vaak het geval is, met twee maten gemeten.

Zowel Aris als Donar spelen a.s. dinsdag een thuiswedstrijd in de halve finale van het bekertoernooi. Aris ontvangt Leiden, Donar krijgt SPM Shoeters (Den Bosch) op bezoek. Beide ploegen proberen de finale, die wordt gespeeld in Zwolle, te bereiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten