Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 24 maart 2017

Bekerfinale: Donar vs Landstede bball [VOORBESCHOUWING]

In aflevering 31 iBasketball TV blikt men vooruit op de bekerfinale. Om Donar te neutraliseren zal men, volgens de analitici, de dreiging moeten wegnemen van Jeter, Pasalic (Smith) en Fieler (Smith). Breng Dourisseau & Cunningham in de rol van schutters. Zorg dat Dourisseau vrije worpen moet nemen. Voor Slagter geldt niet dat hij schoten mag nemen.

Vragen die bij mij naar boven komen: hoe zou Landstede dat moeten afdwingen? Van den Belt lijkt mij een prima trainer/coach. Ondanks de relatief kleine verschillen (puntensaldo) is het dit seizoen 1x wel maar ook al 3x niet gelukt om van Donar te winnen.

Vorig seizoen was de balans (inclusief play-offs) 5x winst Donar, 4x winst Landstede. (Competitie 1 - 3, play-offs 4 - 1.)

Hoe zou Donar het moeten spelen tegen Landstede? (Braal, Van Veen en Mekel zullen vast iets bedenken of wellicht al bedacht hebben.)

Hoe bestrijd je Tiller, Vette, Schaftenaar, Oudendag, Yoho? Wie moet welke speler gaan verdedigen? Welke spelers blijven er dan over, en wie moet hen gaan verdedigen?

  • Tiller is behendig, technisch vaardig, redelijk snel & beweeglijk. 
  • Vette was in Hongarije(?) een van de betere centers. De Zwollenaren wilden hem al eerder contracteren. Hij is technisch redelijk vaardig, oogt tactisch slim en komt over als een prima teamspeler. 
  • Schaftenaar is een prima schutter. Lang (lengte) en een behoorlijk snelle release van zijn schot. 
  • Oudendag is groot en sterk. 
  • Yoho is degelijk en taai. Niet bijzonder snel, geen bijzonder goede schutter. Zijn technische vaardigheden zijn goed ontwikkeld maar niet top. Tactisch zeker niet slecht maar ook geen speler die vanuit een collectief enorm in staat lijkt om te excelleren (zoals in het verleden bijvoorbeeld een Leon Rodgers van Den Bosch wél kon). 

De basis vijftallen zijn ...

Landstede: J.T. Tiller, Nigel van Oostrum, J.T. Yoho, Clayton Vette & Nick Oudendag.

Donar: Lance Jeter, Sean Cunningham, Jason Dourisseau, Chase Fieler & Drago Pasalic.

Kijkend naar de, mogelijk, meeste dreiging? Tiller (zet hier Cunningham op). Wat betreft de andere spelers van Landstede: 1-op-1 is Donar dan denk ik, uitgezonderd Dourisseau, kwetsbaar met haar basis vijftal. Hier zal de teamdefense moeten kloppen.

Indien Schaftenaar speelt (van het trio Yoho, Vette & Oudendag blijven er dan 2 staan) is, als je kiest voor 1-op-1, Dourisseau in mijn ogen de beste verdediger. Maar ... wat als jij op dat moment ook al kiest voor 1-op-1 duels Cunningham vs Tiller? Dan wordt er nog meer druk gelegd op de teamdefense om ook de andere drie Zwollenaren te neutraliseren?

Welke tactiek? Man-to-man of zone? Helpside (en zo ja, hoe?), wanneer 'switchen', welke rotatie?

Moet Donar zich richten op het wegnemen van dreiging of veel meer uitgaan van eigen kracht? Stel dat je vindt dat de beste verdedigers niet allemaal spelers uit de basis vijf zijn. Wat dan? Hen toch allemaal tegelijk laten spelen? Wat voor risico's neem je dan ten aanzien van je rotatie?

Stel je speelt met Mladenovic (op Van Oostrum), Cunningham (op Tiller), Dourisseau (op Yoho/Schaftenaar), Pasalic (op Oudendag/Vette) en Fieler (op de overgebleven Zwolse speler). Dan hou je op de bank Jeter, Slagter, Smith, De Paula, Veenstra, Koopmans, Maring/Hoeve.

Wie breng je voor wie? Hoe ga je dan spelen? De invallers zijn aanvallend goed. Daar liggen hun kwaliteiten. Hoe zorg jij er voor dat je die optimaal benut?

Ik vind het zo lastig om te zeggen. Zou daarvoor de beelden grondig moeten bekijken én per 'play' moeten uittekenen. Dat gaat mij (op dit moment) te ver. U als lezer vindt dat wellicht jammer, in dat geval spreek mij er maar op aan. Misschien dat ik aanwezig ben op de borrel voor de finale (in het nieuwe café van de supportersvereniging).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten