Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

vrijdag 12 januari 2018

Donar vs Suns

Morgenavond wordt de wedstrijd Donar (11 gewonnen - 2 verloren) vs Suns (2 gewonnen - 11 verloren; Den Helder) gespeeld.

In het weekend voorafgaande aan de uitwedstrijd tegen Mons-Hainaut (FIBA Europe cup) die gewonnen "moet" worden om de gunstige klassering in de poule te verbeteren, op zaterdagavond een thuiswedstrijd tegen de hekkensluiter van de eredivisie.

Het is mij, met alle respect voor de ongetwijfeld goede bedoelingen van de club uit de kop van Noord-Holland, nóg altijd niet duidelijk waarom zij een licentie hebben gekregen om deel te mogen nemen aan competitie die DBL wordt genoemd.

Aan het einde van het vorige seizoen besloten Tjoe de Paula & Donar om niet verder samen door te gaan. Wie dat uiteindelijk besliste weet ik niet, en vind ik eerlijk gezegd ook niet interessant. De beslissing is genomen en beide partijen zullen daar gelukkig mee zijn of zijn er in ieder geval in geslaagd (zo lijkt het) om daar het beste van te maken.

Ondanks alle respect én waardering voor wat Tjoe de Paula voor Donar heeft betekend, zeker in zijn laatste periode bij Donar, vind ik het een goede beslissing om afscheid van elkaar te nemen. Ja, nog iedere wedstrijd is Tjoe van waarde voor zijn huidige club. Echter, ik denk dat een club als Donar niet alleen op korte termijn moet willen presteren maar dat ook op de lange termijn moet willen blijven doen.

En já de spelers die zowel in de u24 ploeg spelen als tot het 1e team behoren zijn nog geen toppers, zij komen niet voor niets weinig minuten in actie, tóch vind ik dat de club jonge (23 - 26 jaar) Nederlanders in de kern moet hebben.

Sergerio 'Teddy' Gipson (37 jaar) is nuttig, en ik snap dat de club hem behoudt tot het einde van dit seizoen, maar of hij ook volgend seizoen tot de selectie moet gaan behoren? Ik vind nog van niet. Mijn voorkeur gaat dan uit naar Stefan Mladenovic of Maarten Bouwknecht (doorlopend contract bij Den Bosch B.V., maar dat zegt niet alles). Tenzij Lance Jeter kan worden teruggehaald!

Huidige stand:
  1. Donar 13 gespeeld, 11 gewonnen, 2 verloren, 22 punten 
  2. Leiden 12 gespeeld, 10 gewonnen, 2 verloren, 20 punten 
  3. Den Bosch 12 gespeeld, 9 gewonnen, 3 verloren, 18 punten 
  4. Landstede Zwolle 13 gespeeld, 8 gewonnen, 5 verloren, 16 punten 
  5. Rotterdam 12 gespeeld, 6 gewonnen, 6 verloren, 12 punten 
  6. Aris Leeuwarden 14 gespeeld, 5 gewonnen, 9 verloren, 10 punten 
  7. Apollo Amsterdam 12 gespeeld, 3 gewonnen, 9 verloren, 6 punten 
  8. B.A.L. Weert 13 gespeeld, 3 gewonnen, 10 verloren, 6 punten 
  9. Suns Den Helder 13 gespeeld, 2 gewonnen, 11 verloren, 4 punten
Kwalitatief voegt de ploeg, geheel volgens verwachting, niets toe. "Weert min" sprak iemand vorig seizoen al. Dit citaat heb ik ook al eens aangehaald. Een club als Den Helder maar wellicht ook Den Haag, Utrecht, Dordrecht etc. zal kwalitatief nog slechter zijn dan Weert. Domweg omdat er onvoldoende goede Nederlandse spelers in Nederland zijn én zij onvoldoende financiële middelen hebben om goede buitenlandse spelers te contracteren.

Als een nieuwe ploeg niet kan concurreren met de ploeg die net kampioen is geworden (én in het nieuwe seizoen waarschijnlijk weer tot de top behoort) dan is toetreding zinloos. Het niveau schreeuwt om verbetering. Er moet veel meer spanning komen in de top 4. Na 13 gespeelde wedstrijden is, door de 20 - 0 nederlaag van Donar (in Leeuwarden), het verschil tussen Donar (1) en Landstede (4) nu 6 punten. Dat is simpelweg veel te veel.

Het puntenverschil tussen Doner en Leiden (en ook Den Bosch) is kleiner maar ... in december was het spel van de regerend landskampioen vele malen beter dan het spel van Leiden respectievelijk Den Bosch. Een zeer ongezonde situatie omdat het typerend is voor de krachtsverhoudingen.

Laat ons morgenavond eens beginnen met het volgende vijftal: Sergerio 'Teddy' Gipson (inwoner Den Helder), Tim Hoeve, Sjoerd Koopmans, Daan Maring & Thomas Koenis (ex-speler Den Helder). Bank: Stephen Domingo, Drago Pasalic, Rienk Mast, Sean Cunningham, Evan Bruinsma, Arvin Slagter en Brandyn Curry.

De toekomst is ook niet rooskleurig. Wát als Nederlanders als Cunningham, Dourisseau, Koenis (die kan nog wel een paar seizoenen mee) & Slagter (en wellicht aankomende Nederlanders als Bruinsma (ook nog een relatief jonge speler) & Pasalic) gepensioneerd zijn als basketballspelers?

Over welke goede Nederlanders kan Donar dan beschikken? (Andere clubs hebben geen geld.) Zo'n goede kern van Nederlanders is wél noodzakelijk. Buitenlanders moeten een toevoeging zijn. Je moet geen Nederlanders contracteren als aanvulling op een groep buitenlanders.

Bouwknecht, Mladenovic, Kloof, Williams, Voorn, Van der Mars, Kok, Olaf Schaftenaar? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten