Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 10 maart 2018

Potentie?

Donar (uit Groningen) de regerend Nederlands kampioen (én bekerwinnaar) heeft dit seizoen voor het 2e seizoen op rij de 2e ronde van het FIBA Europe Cup-toernooi gehaald.

Het is niet bij deze evenaring gebleven. De club slaagde er zelfs in om, voor het eerst in de geschiedenis van de club, de play-offs van een Europees bekertoernooi te halen. Jij kon er op wachten, en ja hoor: ze zijn er. De azijnpissers en terpentijn-zeikerds die opmerken dat de prestatie van Donar weinig voorstelt omdat het Europe Cup-toernooi qua niveau het minst aansprekend is van de 4 bestaande Europese bekercompetities. Dus: Donar speelt maar tegen zwakke ploegen, een stelletje prutsers.

Waarom, oh opperwezens, doen Leiden en Den Bosch dan niet mee? Leiden verschuilt zich achter de toeschouwerscapaciteit van hun tuinhuisje. Nou, afgaande op de beelden van de LIVEstreams worden er wedstrijden gespeeld in oude gymzaaltjes waar minder toeschouwers bij kunnen zijn dan in bijvoorbeeld het Corpus Huys (bekend als de Oude ALO) in Groningen.

Wat gaat Donar doen als straks de contracten zijn afgelopen van Jason Dourisseau (2019, nu 34 jaar), Sean Cunningham (2019, nu 31 jaar), Arvin Slagter (2019, nu 32 jaar) en Drago Pasalic (2019, nu 33 jaar)?

Hoe gaat de club dat opvangen? Want ... de club zal toch ook na dat moment Europees willen spelen?

Erik Braal (coach) heeft een contract tot de zomer van 2020. Dit geldt ook voor Thomas Koenis (speler, nu 28 jaar).

Lukt het de club om aan het einde van dit seizoen Brandyn Curry (26 jaar) en Evan Bruinsma (thans nog Amerikaan, nu 25 jaar) te behouden?

De club dient minimaal 5 'home grown' spelers te hebben. Spelers die tussen hun 12e en 20e levensjaar minimaal 3 seizoenen in het land hebben gespeeld waar de club zetel heeft. In het geval van Donar is dat dus Nederland.

De kern van Donar is nog niet versleten. Probleem is wel dat er zowel in áls buiten Groningen weinig aanwas is. Er zijn weinig in Nederland spelende Nederlanders die goed genoeg zijn. De club mag maximaal 5 buitenlandse spelers contracteren, daarvan mogen er 4 gelijktijdig in het veld staan.

De komende jaren proberen om plaatsing voor het Champions League toernooi af te dwingen (én daarin de 2e ronde te halen) is een gezonde ambitie. Ik denk aan de periode 2020 - 2025. Hoe ziet de selectie er dan uit?
  1. CURRY, Brandyn - USA - point-guard 
  2. HAMMINK, Shane - NL - shooting-guard 
  3. DOMINGO, Stephen - USA - forward 
  4. BRUINSMA, Evan - NL? - power-forward 
  5. KOENIS, Thomas - NL - center 
  6. WILLIAMS, Leon - NL - point-guard 
  7. MLADENOVIC, Stefan / BOUWKNECHT, Maarten - NL - guard 
  8. VOORN, Jessey - NL - shooting-guard 
  9. BURGESS, Bradford - USA - power-forward 
  10. MARS, van der, Thomas - NL - center (indien 'home grown')

Geen opmerkingen:

Een reactie posten