Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zaterdag 15 juni 2013

2e USA-speler

DONAR/Flames heeft zich ingeschreven voor de Euro Challenge. Ongeacht wat landskampioen Leiden (noodzakelijkerwijs) gaat doen: de Groninger basketballclub zal niet deelnemen aan het toernooi om de EuroCup.

Het meespelen in de Euro Challenge competitie heeft wel een consequentie ten aanzien van het aantal buitenlandse spelers dat de club mag contracteren. Beter gezegd: de club mag er wel 4 contracteren maar er mogen er maar 2 op het roster staan bij een wedstrijd in de Euro Challenge. Waarom zou je een speler contracteren die niet mag spelen in de meest interessante wedstrijden van het reguliere seizoen?

Omdat de club reeds Jason Dourisseau onder contract heeft staan mag er dus nog een USA-speler (of een speler uit een ander niet EU-land) worden toegevoegd aan de selectie. Op welke positie gaat hij spelen: point-guard, power-forward, center of wellicht toch shooting-guard of small-forward?

Hoe 'heilig' is het voornemen om hooguit nog een Nederlander te contracteren als 11e man? Een jonge speler die de selectie in de breedte versterkt. Want volgens een gerucht wil Worthy de Jong vertrekken bij Leiden, de ploeg won afgelopen seizoen (2012/2013) de landstitel. Het zou voor de Leidenaren een fikse teleurstelling zijn aangezien het Arvin Slagter en Ross Bekkering reeds naar DONAR/Flames heeft zien vertrekken.

Worthy de Jong heeft een doorlopend contract (nog 1 seizoen). Hoeveel er moet worden betaald om het contract af te kopen? Leidse fans zeggen € 30000. Maar of dat ook zo is?

In principe ben ik voor een investering in de lange termijn. Worthy de Jong is echter nog jong, hij zou zich nog enorm moeten kunnen ontwikkelen. Dat denkt hij zelf waarschijnlijk ook gezien zijn uitspraak eind 2012 dat het erg jammer zou zijn als er geen nationale ploeg meer zou zijn omdat spelers zich dan niet kunnen ontwikkelen. Nou ben ik het met die stelling overigens niet helemaal eens. Dat wil zeggen: ik denk dat je er als speler meer aan hebt om met een club deel te nemen aan een Europese clubcompetitie. Meer wedstrijden, en je speelt in een ploeg waarmee je dagelijks traint. Waarmee je tijdens een heel seizoen wekelijks een wedstrijd speelt.

Of de Groningers genoeg geld hebben voor De Jong? (En of ze bereid zijn dat te betalen?) Slagter en Bekkering zouden voor vorstelijke salarissen hun contracten hebben getekend. Maar ja, ook dat zijn geruchten!

De keuze voor Bekkering en zeker Slagter is er een voor de korte termijn. Het moet succes opleveren. Ik zou zeggen: haal dan nog een beer van een vent voor de positie van power-forward (buitenlander),  een goede "Nederlandse" center (dan heb je in totaal 5 inside-spelers), een Nederlandse (of EU) speler voor de positie van point-guard en, indien mogelijk, Worthy de Jong.

Je krijgt dan (mijns inziens) de volgende verdeling:
point-guard: ? (Mladenovic?) / Van der Horst
shooting-guard: Slagter / Voorn / Van der Ark (12e man)
small-forward: Dourisseau / De Jong
power-forward: ? / Bekkering / O.
center: ? (Duinker?) / Koenis

De Amerikaanse point-guards van het afgelopen seizoen vielen erg tegen. Zowel Van der Horst als Mladenovic zijn beiden beter dan Sean Cunningham (point-guard van Leiden en de nationale ploeg). Bouw aan de toekomst! Al zou ik het fijn vinden als we Devon van Oostrum 1 seizoen kunnen huren.

Neem, ongeacht de prestaties, na het seizoen 2013/2014, afscheid van Slagter en haal (indien mogelijk) Valentijn Lietmeijer terug bij de club. En, als hij nog niet gecontracteerd is: neem dan ook Stefan Mladenovic weer op in de selectie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten