Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 1 juni 2013

Celeritas-Donar wint NK meiden under 18

Celeritas-Donar heeft vanmiddag in haar eigen hal, te Groningen, het NK voor meiden under 18 gewonnen.

De ploeg van coach Bea Vennema, en assistent-coach Wouter Star, won alle 4 wedstrijden (die over twee dagen gespeeld werden). De vierde wedstrijd was tegen Binnenland uit Barendrecht. Ook de ploeg uit Zuid-Holland had tot deze wedstrijd nog geen wedstrijd verloren. Binnenland had gewonnen van Hoofddorp, Springfield en Batouwe. Celeritas-Donar versloeg Batouwe, Springfield en Hoofddorp.

Om kampioen te worden MOEST er dus gewonnen worden. Celeritas-Donar speelde uiteindelijk haar minst slechte wedstrijd terwijl Binnenland juist haar slechtste wedstrijd speelde. De eindstand: 72 - 58. Ondanks dat de Groningse meiden het hele seizoen geen zone speelden, wisten ze met een zone-defence succes te boeken.

Celeritas-Donar vs Binnenland:

Kwartstanden:
1. 21 - 16
2. 41 - 27
3. 60 - 37
4. 72 - 58

Celeritas begon veel beter aan de wedstrijd dan Binnenland. Het leidde bij de Barendrechtse ploeg tot veel frustraties: qua eigen spel terecht, qua arbitrage onterecht. Zo protesteerde hun coach dat Christy Buderman een loopovertreding had begaan terwijl zij overduidelijk de bal had afgespeeld aan een ploeggenote VÓÓR zij de vloer weer had aangeraakt.

Op het moment dat de eerste time-out werd genomen (door Binnenland) was de stand 11 - 4 voor Celeritas-Donar. Veel hielp dat niet. In ieder geval niet qua stand op het scorebord want de thuisploeg liep verder uit. Maar ... inmiddels was Christy Buderman van het veld gehaald en dat bleek een fikse verzwakking! In een zeer korte tijd kwamen de gasten uit Barendrecht terug. Via 18 - 9 (toen Celeritas vluchtte in een time-out) ging de wedstrijd naar 21 - 16.

En in het tweede kwart ging Binnenland door met de inhaalrace. Celeritas-Donar had de zaakjes nog niet hersteld. Ilonka Debets zat niet lekker in de wedstrijd. Ook nadat Sara Leyens er in kwam voor Ilonka Debets ging het nog niet beter. Pas toen Christy Buderman weer werd ingebracht, voor Marit Siersema, ging het weer draaien. Niets ten nadele van Marit trouwens! Spijtig genoeg waren het de meiden die het mochten proberen als point-guard (eerst Ilonka, later Sara) die diverse malen balverlies leden.

Van 21 - 20 ging het via 26 - 20 in vrij snel tempo naar een voorsprong van meer dan 10 punten. Kim Keijzer liep in het tweede kwart al tegen haar 3e P aan. Voor ze werd gewisseld had ze nog wel twee mooie scores. (Overigens werd er in die twee aanvallen leuk gespeeld door de gehele ploeg.) Marit mocht Kim vervangen.

In het derde kwart ging het met alle speelsters beter. In het vierde kwart zakte het niveau bij alle meiden weg.

Het vierde kwart was met 12 - 21 overduidelijk voor de formatie uit Zuid-Holland (rayon West) maar de achterstand was na het derde kwart al zo ruim dat er blijkbaar onvoldoende vertrouwen was bij de Barendrechtsen om de wedstrijd nog te winnen. De ploeg zag veel aanvallen mislukken doordat er slecht werd geschoten.

Omdat Celeritas in de wedstrijd tussen de ploegen die de meeste wedstrijden hadden gewonnen overduidelijk beter was, maakten de Groningsen indruk. Maar ... ondanks dat ik de ploeg van harte feliciteer, het landskampioenschap is hen van harte gegund, ben ik van mening dat het spel over twee dagen helemaal niet goed was.

In de aanval was de 'ballmovement' niet goed. De bal ging in een veel te traag tempo rond, niet in de juiste richting en de zuiverheid ontbrak ook vaak. In de verdediging was het positiespel niet goed (switching), het anticiperen op de pick & roll verliep niet goed, er was geen sprake van boxing-out en over het algemeen: de intensiteit was schrikbarend laag.

Tactisch was het ook magertjes. In de wedstrijd tegen Hoofddorp werd er weinig gewisseld. Twee speelsters (Sara Leyens en Yfke Hoek) kwamen nauwelijks in actie. Ondanks de foutenlast van drie startende speelsters: Marit Siersema, Chayenne Holband en Janis Ndiba. Zij hadden in het begin van het derde kwart allen reeds 4 P's op hun naam staan. Sara en Yfke speelden slordig, ogenschijnlijk door een gebrek aan zelfvertrouwen. En, ik denk dat dit het gevolg is van het wisselbeleid. Omdat ze zo lang op de bank werden gehouden bouwden ze te veel spanning op. Ze gingen in hun enthousiasme en bewijsdrang ten onder aan hun nervositeit.

Het was echter zonder twijfel goed genoeg. Je mag zelf je conclusie trekken wat dat betekent.