Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 13 maart 2016

Oefenwedstrijd tussen kleinste en grootste broer (BVG vs Donar [VOORBESCHOUWING])

Het Nederlandse basketball kent meerdere competitieniveaus. De hoogste drie zijn, in volgorde van hoog naar laag: eredivisie (DBL), promotiedivisie, eerste divisie (A en B).

Donar (Groningen) speelt in de eredivisie. Er zijn twee andere Groninger basketballclubs die ook op behoorlijk hoog niveau actief zijn. Groene Uilen (studentenclub) speelt in de promotiedivisie (was de afgelopen 2 seizoenen landskampioen van deze divisie) en BVG dat uitkomt in de 1e divisie A. (BVG zag afgelopen zomer 3 spelers van Groene Uilen naar zich toe komen: Ata Einolhagh, Jonah Kremer en Mark-Peter Hof. Verder werd de ploeg versterkt met Eric Peutz en Benny van der Reijden van Donar u24.)

BVG staat nu 1e in de 1e divisie A en heeft ambities. De club wil dit seizoen kampioen van de 1e divisie worden en in de zomer promoveren naar de promotiedivisie. Gezien hun krappe nederlagen tegen Red Giants (Meppel) in een bekerwedstrijd en maandag 7 maart nog in een oefenwedstrijd (in Meppel) plus een zege in het bekertoernooi op Cangeroes (Utrecht) dat vorig seizoen de final four van de promotiedivisie speelde, geeft het idee dat de ploeg een plek verdient in de promotiedivisie.

Wél vind ik dat de promotiedivisie eigenlijk anders ingedeeld zou moeten worden. BVG zou daar overigens door benadeeld worden, maar als zij volgend seizoen opnieuw kampioen worden zou men alsnog naar de promotiedivisie gaan.
  1. Eredivisie: 7 ploegen. De nummer 8 van dit seizoen degraderen naar de nieuwe promotiedivisie. 
  2. Promotiedivisie: 8 ploegen. De nummer 8 van de huidige eredivisie plus de nummers 1 t/m 7 van de huidige promotiedivisie. 
  3. Eerste divisie: 8 ploegen. De nummers 8 t/m 11 van de huidige promotiedivisie plus de halve finalisten van de huidige eerste divisies. 
Met ingang van het seizoen 2017/2018 degradeert er niemand vanuit de eredivisie naar de promotiedivisie. Wél kan een club promoveren van de promotiedivisie naar de eredivisie. Voorwaarde is dat de club én haar speelhal voldoen aan strenge eisen. 

Promotie vanuit de eerste divisie naar de promotiedivisie is voor de kampioen verplicht. De nummer 8 van de promotiedivisie degradeert naar de eerste divisie A of B. Dit is afhankelijk van de regio. Dit betekent ook dat vanuit de eerste divisie A of B er club degradeert naar een 2e divisie enz.

Bij BVG dus Eric Peutz, Benny van der Reijden, Mark-Peter Hof, Camilo Behage. Spelers met eredivisie-ervaring. Jonah Kremer werd de afgelopen 3 seizoenen kampioen van de promotiedivisie. Seizoen 2012/2013 met Apollo Amsterdam. Seizoenen 2013/2014 en 2014/2015 met Groene Uilen. Zeg maar de Arvin Slagter van de amateur topcompetities.

Bij Donar in de selectie spelers die niet veel minuten spelen. Een gelukkige samenwerking is er met Groene Uilen (dat al jaren actief is in de promotiedivisie)  tot op heden nooit geweest. Spelers van Donar trainen niet met Donar en een ploeg uit een andere competitie, en spelen niet bij die ploeg die actief is in een competitie op lager niveau.

Zou er in de toekomst wél de mogelijkheid zijn dat die samenwerking er komt met BVG? Het zou prettig zijn! In mijn ogen is de DTL (Dutch talent league) niet die competitie die het zou moeten zijn. Het is niet de opleiding die jonge spelers nodig hebben om de eredivisie te halen.

Als je kijkt naar de promotiedivisie: daar spelen mannen die actief zijn geweest in de eredivisie. Spelen tegen deze mannen is een goede les.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten