Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 6 maart 2016

Strijd om plek 1 (Donar vs Leiden [VOORBESCHOUWING])

Donar (Groningen, #3) vs B.S. Leiden (#1). A.s. donderdag (10 maart 2016) de confrontatie om de 1e plaats. Weliswaar volgt er op 14 april nog een duel tussen beide ploegen, dan in Leiden, maar dit is een zogenaamde 4 punten wedstrijd. Bekeken vanuit Leids perspectief: winst is een verschil op de ranglijst van 4 punten, verlies betekent qua punten gelijk komen en op onderling resultaat ingehaald worden door Donar (dat al 2x van Leiden won). En vanuit Gronings perspectief: winst is Leiden passeren op de ranglijst, verlies is een achterstand op Leiden van 4 punten (en dan derde blijven omdat de ploeg qua punten ook niet voorbij Landstede basketball Zwolle gaat wat dan nog 2e staat op basis van onderlinge resultaten).

Stand op de ranglijst:

  1. Leiden 20 gespeeld, 16 gewonnen, 4 verloren, 32 punten 
  2. Zwolle 21 gespeeld, 16 gewonnen, 5 verloren, 32 punten 
  3. Groningen (Donar) 20 gespeeld, 15 gewonnen, 5 verloren, 30 punten 
  4. Den Bosch (Shoeters) 21 gespeeld, 12 gewonnen, 9 verloren, 24 punten 
  5. Rotterdam 21 gespeeld, 8 gewonnen, 13 verloren, 16 punten 
  6. Leeuwarden 21 gespeeld, 7 gewonnen, 14 verloren, 14 punten 
  7. Amsterdam (Apollo) 21 gespeeld, 7 gewonnen, 14 verloren, 14 punten 
  8. Weert 21 gespeeld, 2 gewonnen, 19 verloren, 4 punten


De laatste weken zijn Leiden en Groningen, hoewel dat niet helemaal blijkt uit de stand op de ranglijst, de sterkste ploegen in Nederland. Landstede basketball Zwolle won de laatste 2 competitiewedstrijden (Rotterdam thuis, Leeuwarden uit) maar verloor daarvoor 4 competitiewedstrijden op rij. Nog altijd (tenminste in de wedstrijd tegen Rotterdam) oogt de ploeg kwetsbaar.

Leiden wist gisteren, na een achterstand van 8 - 21 in het eerste kwart, uiteindelijk ruim te winnen van BS Weert. Donar domineerde haar uitwedstrijd tegen Apollo Amsterdam van begin tot eind. Na 40 minuten stond er dan ook een comfortabele zege met 20 punten verschil op de ranglijst: 59 - 79.

Juist die uitslag (de tegenstander onder de 60 punten houden) is hoopgevend. En de verdediging was niet eens zo goed. Tegen Leiden is het van belang om 4 kwarten heel goed te verdedigen! Niet alleen omdat de ploeg toch wel meerdere spelers heeft met aanvallend vermogen (Worthy de Jong, Rogier Jansen, Jeroen van der List, Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis) maar ook omdat Donar op 9 januari een voorsprong van meer dan 20 punten bijna zag resulteren in een nederlaag.

Tegen Apollo was Chase Fieler (met 20 punten) topscorer. Hiermee compenseerde hij zijn slordige momenten meer dan voldoende. Drazen Bubnic speelde geen goede wedstrijd maar ... dat is tegen Leiden misschien (hopelijk) juist heel anders. Dexter Hope was ook niet echt op dreef, ook hij kan zo maar revanche nemen (vooral op zichzelf) en tegen Leiden een goede wedstrijd spelen. Iets wat zeker wenselijk is.

Leiden en Donar zijn beide, na een moeizame start van het seizoen, uitgegroeid tot ploegen die solide teambasketball spelen. Hoewel het afwachten is of beide ploegen beslag kunnen leggen op plek 1 en 2 aan het einde van de reguliere competitie heeft het er alle schijn van dat zij elkaar ontmoeten in de finale van de play-offs.

Bij Leiden in de ploeg  Rogier Jansen, Thomas Koenis en Cashmere Wright die ooit voor Donar speelden. Bij Donar Ross Bekkering en Sean Cunningham die ooit voor Leiden speelden. Spelers die met hun vroegere ploeg prijzen wonnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten