Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

woensdag 13 september 2017

Back-to-back-to-back

Jij zult je misschien afvragen waarom ik niet spreek van een 'three-peat': 3 kampioenschappen op rij.

Uitleg: Donar won vorig seizoen de 3 prijzen die in Nederland op basketball-gebied te winnen vallen. De NBB-beker, de Supercup én het landskampioenschap. Ik wil het niet alleen hebben over titelprolongatie. (Het winnen van 3 kampioenschappen op rij, van al die 3 verschillende bekers, zou geweldig zijn! Om dát te bereiken is het goed om de focus te leggen op de eerstvolgende wedstrijd die gaat om een prijs. En zo steeds van finale naar finale te gaan.

Dat wij vorig seizoen deze trilogie wisten te behalen is niet alleen uniek in de geschiedenis van onze club, maar ook in het Nederlandse basketball. Sterker nog: dit was, omdat de Supercup in 2011 werd ingevoerd, de 1e keer.

Het behalen van de 'dubbel' (landskampioen + beker) lukte Donar in de seizoenen 2013/2014 én 2016/2017. Nijmegen wist dit resultaat te behalen in het seizoen 2002/2003. Of het eerder is gelukt? Hier de landskampioenschappen en de NBB-Bekerfinales.

De Supercup

Donderdag 5 oktober wordt, in Groningen (Martiniplaza) deze wedstrijd gespeeld tussen Donar (landskampioen + bekerwinnaar) en Landstede (verliezend bekerfinalist (en ook verliezend finalist van de play-offs)). Áls de landskampioen óók de NBB-beker wint, dan speelt de kampioen om de Supercup tegen de verliezer van de NBB-bekerfinale. Wat als de kampioen failliet gaat en de verliezer van de finale van de play-offs dezelfde ploeg is die de bekerfinale verloor (van de ploeg die tevens kampioen werd)? Wie spelen er dan om de Supercup?

1 wedstrijd om 1 prijs. Dat is toch anders dan het spelen van een serie. Ondanks dat ik het lastig vind om beide ploegen qua niveau met elkaar te vergelijken (immers niet tegen dezelfde ploegen gespeeld) denk ik dat Donar favoriet is. Zij hebben meer dragende spelers behouden. Om die reden is de ploeg denk ik verder in hun ontwikkeling, zijn de spelers van deze ploeg nu beter op elkaar ingespeeld. Hoewel ook Donar enkele nieuwe basisspelers heeft gecontracteerd: Brandyn Curry en Evan Bruinsma.

De NBB-beker

Het is afwachten hoe de loting zal zijn. Aangezien de bekercompetitie noch de reguliere competitie om het landskampioenschap zijn begonnen is het zo goed als onmogelijk om in te schatten hoe goed de verschillende ploegen zijn. Kortom: geen voorspelling. In het bekertoernooi wordt op basis van 1 (óf 2 wedstrijden (met ingang van de kwartfinale) bepaald wie doorgaat. De finale gaat over 1 wedstrijd: het is dan 'do-or-die'.

Het landskampioenschap

Ook dit is moeilijk te voorspellen. Hoe goed zullen de verschillende ploegen zijn? Ik verwacht wel heel duidelijk een splitsing in drie 'groepen'. De "top" bestaande uit Donar, Den Bosch en wellicht ook Leiden en Zwolle. De "middenmoot" waar Aris toe zal behoren samen met Rotterdam en/of Den Helder? En tot slot de tobbers, de ploegen die flop zijn. Het gaat dan om Basketball Academie Limburg (Weert) en vermoedelijk ook Apollo (Amsterdam). N.B. De top kan smaller zijn, net als de middenmoot. Waardoor mogelijk de groep zwakste broeders niet uit 2 maar uit 3 of 4 ploegen zal bestaan.

Wie kampioen wordt? Misschien dat de resultaten in de voorbereiding een indicatie vormen. Maar die duurt nog tot en met 1 oktober.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten