Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 2 september 2017

Donar wint met speels gemak

Donar vs Aris was voor beide ploegen de eerste oefenwedstrijd als voorbereiding op het seizoen 2017/2018.

Beide ploegen zijn behoorlijk gewijzigd ten opzichte van het vorige seizoen.

Aris zag Leroy Peterson & Meshack Lufile terugkeren. De andere spelers zijn allen nieuw. Hoewel Nathaniel Thomas vorig seizoen als zo'n beetje meedeed met de selectie. Valentijn Lietmeijer was in het verleden al eens speler van de Friesche club.

Donar behield Arvin Slagter, Jason Dourisseau, Drago Pasalic, Sean Cunningham, Sjoerd Koopmans, Tim Hoeve & Daan Maring. Nieuw zijn Stephen Domingo, Evan Bruinsma, Rienk Mast (is vanuit de u24 ploeg toegevoegd aan de selectie van het 1e team, maar zal zijn wedstrijden veelal gaan spelen in de u24-ploeg), Aron Royé (in het verleden al eens speler van Donar) en Thomas Koenis (ook hij speelde al eerder bij Donar).

De ploegen begonnen in de volgende samenstellingen aan de wedstrijd.

Aris: Stefan Mladenovic, Niels Bunschoten, Valentijn Lietmeijer, Nate Kratch & Earl Brown.
Donar: Jason Dourisseau, Thomas Koenis, Brandyn Curry, Evan Bruinsma & Arvin Slagter.

Kwartstanden:

  1. 20 - 13 
  2. 45 - 24 (25 - 11) 
  3. 65 - 39 (20 - 15) 
  4. 83 -  54 (18 - 15)
Leuke acties van Donar, de inzet van beide ploegen was goed en beide ploegen speelden teambasketball. Het verschil zat 'm alleen overduidelijk in kwaliteit. 

Donar heeft kwalitatief beduidend meer in de ploeg: zowel individueel áls collectief. Ploegen als Aris (en de volgende week Rotterdam en Den Helder) zijn geen graadmeter om te kunnen bepalen hoe goed Donar is. 

In die zin: natuurlijk zegt een uitslag iets. En ook aan het spel kun jij wel het een en ander opmaken. Maar ... de meeste informatie zal de coach toch uit de trainingen halen. Hoe verloopt het ontwikkelingsproces om als TEAM te groeien. 

Voor dat proces is weinig tijd beschikbaar. Op 19 september (over ruim 2 weken) moet de ploeg al een topprestatie neerzetten! Dan speelt de kampioen van Nederland een eerste kwalificatiewedstrijd voor de Champions League. Het behalen van het hoofdtoernooi is een grote ambitie van de club.

Ik ben voorzichtig optimistisch als het gaat om Donar. Van de spelers die al bekend zijn bij Donar weet ik wat zij kunnen. Dat laten zij ook zien. Wat nieuwelingen kunnen (individueel én binnen de ploeg) is afwachten. Dat zij individueel gezien kunnen basketballen mag worden aangenomen. Of zij collectief gezien in het plaatje passen is toch altijd een vraag wanneer jij nieuwe spelers contracteert. (Niet dat jij het vanwege die onzekerheid niet zou moeten doen!)

Mijns inziens passen Domingo en Bruinsma goed in de ploeg. Allround, sociaal, hard werkend. Stephen Domingo nam nog wel eens een schot waar het misschien beter was geweest om de bal door te spelen naar een ploeggenoot. En hij probeerde 2x een bal te blokkeren maar sloeg daarbij tegen het bord (goal tending). Evan Bruinsma verloor af en toe controle over de bal (waardoor hij niet tot een schot kwam of zijn schot zag mislukken). Het samenspel ging niet altijd naar wens maar ik heb er vertrouwen in dat dit goed gaat komen.

Brandyn Curry is denk ik een point-guard waar wij plezier aan gaan beleven. Hij kan zijn eigen acties maken maar is ook zeker in staat om ploeggenoten te laten functioneren én om tegenstanders te neutraliseren. Spelinzicht en snelheid zijn kenmerkende kwaliteiten van hem. Niet onbekend maar het is wel de vraag of hij het goede spel uit zijn tijd als speler van Den Bosch weet te laten zien als speler van Donar. Ik ben wel optimistisch.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten