Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

dinsdag 23 september 2014

Doelen en middelen

Er vallen binnen Nederland voor de clubs uit de eredivisie maximaal 3 prijzen in een seizoen te winnen: de supercup (wedstrijd tussen de landskampioen en bekerwinnaar (of verliezend finalist van de bekerfinale) gespeeld voor de reguliere competitie van start gaat), de beker en het kampioenschap (play-offs aan het einde van het seizoen, na de reguliere competitie).

Dat zijn de doelen waar een club zich aan het begin van het seizoen op kan richten. Als je niet mag spelen om de supercup (een recht dat dit seizoen is voorbehouden aan Leiden (verliezend bekerfinalist seizoen 2013/2014) en Donar (bekerwinnaar (ten koste van Leiden) én landskampioen (ten koste van Den Bosch) van het seizoen 2013/2014).

Donar beschikt dit seizoen (tot nu toe) over minder financiële middelen dan in het seizoen 2013/2014. Van ongeveer € 1 400 000 in 2013/2014 naar ongeveer € 1 000 000 in 2014/2015.

Minder middelen (geld) betekent minder kwaliteit (topspelers). En dus worden verwachtingen in vergelijking met voorgaande seizoenen naar "beneden" bijgesteld: niet meer de finale als doelstellen maar het behalen van de play-offs. In hoeverre je dat uitspreekt?

'Ons eerste doel is het behalen van de play-offs. Dit is minder ambitieus dan ons doel vorig seizoen maar dat is omdat ik jonge, onervaren spelers niet te veel druk wil opleggen. We beschikken over een basis vijf die top is, en dus zijn er, zeker als iedereen fit is, genoeg kansen om wedstrijden te winnen. We zullen, omdat we een smalle rotatie hebben, moeten zorgen dat we groot zijn door goed teamspel te spelen.' komt anders over dan 'We mogen blij zijn als we de play-offs halen. We gaan een zware strijd aan met ...'

Ivica Skelin (coach) heeft gelijk als hij zegt dat hij aan het begin van het vorige seizoen niet heeft gezegd dat kampioen worden het doel was. Hij heeft zeker niet gezegd dat we kampioen zouden gaan worden. En hij zegt nu ook niet dat we de play-offs niet gaan halen.

Toch kwam het bericht in de krant niet positief over. Het is de toon die de muziek maakt. Bedrijven die je zou willen benaderen met het verzoek om sponsor te worden kunnen afgeschrikt worden door een dergelijk bericht. Als de club zichzelf zo zwak inschat, zo weinig ambitieus is, waarom zou ik dan sponsor worden? Terwijl sponsoren broodnodig zijn!

Het gebrek aan middelen maakt het ook lastig om kwalitatief goed personeel aan te kunnen nemen voor functies als directeur, managementteam en raad van toezicht. Sleutelposities. Om in de toekomst weer sportief succesvol te kunnen zijn én niet opnieuw te worden geconfronteerd met verliezen van meer dan € 300 000 verspreid over twee seizoenen, is het essentieel dat er sprake is van een goede bedrijfsvoering.

Wat we dit seizoen allemaal gaan meemaken? Dat is afwachten. Sportief gezien ben ik toch iets minder voorzichtig dan de coach. Ik zeg: halve finale bekertoernooi + halve finale play-offs. Niet dat ik tevreden ben als we dat bereiken maar niet meer. Ik ben alleen tevreden als we de landstitel prolongeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten