Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 21 september 2014

Werkvergunning

De clubs die uitkomen in de Nederlandse eredivisie (DBL) beklagen zich over de procedure die de IND (Immingratie- en Naturalisatie Dienst) volgt voor het afgeven van een werkvergunning. De kritiek gaat niet over de inhoud maar over de duur van dit proces. Clubs wachten weken lang tot eindelijk de vergunning binnen is. Nou ja, Den Helder Kings laat haar spelers wél trainen en spelen. Verweer "Ze zitten in een proefperiode en ontvangen geen vergoeding". Twee argumenten die geen hout snijden maar zoals zo vaak zal een regel wel weer niet gehandhaafd worden en kan Den Helder Kings dus rustig haar gang gaan. De andere clubs protesteren waarschijnlijk toch niet. Hoe zou Donar dat ook moeten kunnen? Vermoedelijk geen geld om een procedure aan te spannen.

Omdat er weken voorbij gaan alvorens er een beslissing is genomen zijn er nu diverse personen die van mening zijn dat er bij aankomst in Nederland een voorlopige vergunning moet worden afgegeven die later wordt omgezet in een definitieve. Slecht idee! Je kunt namelijk zo'n beslissing niet met terugwerkende kracht compenseren als blijkt dat de voorlopige vergunning ten onrechte is afgegeven. Je kan wel een boete opleggen maar het echte leed (spelen zonder dat dit had gemogen) is dan al geschied.

Je moet bij spelers ook niet kijken of ze al eerder in Nederland hebben gespeeld. Je moet kijken naar de actuele situatie op de arbeidsmarkt (spelersmarkt). Hoeveel vraag is er naar spelers en hoeveel Nederlanders zijn er beschikbaar. Sinds het wegvallen van Wijchen is het aanbod van spelers alleen maar toegenomen. De noodzaak om een buitenlandse speler aan te trekken is daarmee afgenomen. Ondanks dat men stelt dat een speler uit de USA qua netto loonkosten goedkoper is dan een Nederlandse speler.

Dat is iets wat gauw moet veranderen. We hoeven ons belastingsysteem niet aan te passen, en de USA hoeft haar systeem niet aan te passen. We moeten als werkgevers echter niet kijken naar belastingen als het gaat om het bepalen van een salaris. Dat een Nederlander netto minder overhoudt is spijtig maar dat kun je als werkgever niet opvangen als je geen geld hebt. Wat je wél kunt doen is je spelers part-time laten werken voor een van je sponsoren. Zodat die nog een salaris uitbetalen aan je spelers. (Werd vroeger vaak gedaan.)

Dimeo van der Horst, Stefan Mladenovic, Sjors Poels, Nick Oudendag etc. zitten allen zonder club. Of een USA-speler beter is dan zulke Nederandse spelers? Dat weet je niet van te voren. Ook al is dat wel zo: de eigen volk meer beschermen, daar is niets mis mee. Spelers als Van der Horst, Mladenovic en Oudendag zijn internationals. Die willen meedoen aan het Europees kampioenschap. Om daar goed op voorbereid te zijn is het nodig dat ze wedstrijdritme op doen. Op een zo hoog mogelijk niveau. In het buitenland is geen interesse. Of het leidt niet tot een dienstverband. Dus moeten ze hier in Nederland kunnen werken.

Je kan niet van ze verwachten dat ze voor niets gaan spelen bij Apollo of Weert. Dat zijn ook niet de ploegen waar zij qua niveau thuis horen. Met alle respect voor die clubs. Van der Horst, Amsterdammer, zou bij Leiden kunnen gaan spelen (of opnieuw in Groningen aangezien zijn vriendin een Groningse is). Mladenovic, getogen in Groningen, zou de terugkeer bij Donar "moeten" maken.

Waarom Jessey Voorn besloot om Donar te verlaten is mij niet bekend. Maar zou DeJuan Wright goedkoper zijn? Ik vind, zelfs als je budget kleiner wordt, je niet alleen moet kijken naar het prijskaartje van een enkeling. Bekijk het totale plaatje. Bekijk hoe duur een speler op een andere positie is (als je daar kwaliteit mist).

Neem Donar. men heeft nu voor de 1 en de 2 Nik Cochran (USA, geblesseerd), Sean Cunningham, Maarten Bouwknecht, Daan Löwik, DeJuan Wright, Mark Ridderhof en Eric Peutz.

En op de 3 heeft men Bas Veenstra.

In mijn ogen was dit beter geweest voor de ploeg als geheel: Sean Cunningham, Dimeo van der Horst, Maarten Bouwknecht, Jessey Voorn, Stefan Mladenovic, Jos van der Laan. Je hoeft dan voor de 10e, 11e en 12e man niet te kiezen voor spelers met te weinig kwaliteit.

Je laat spelers meedoen aan trainingen van het eerste die dat niveau ook aan kunnen. Eventueel kunnen ze nog extra speelminuten verzamelen in de under 24 ploeg. Ze versterken die ploeg dan ook nog eens.

De keuze voor Nederlanders maakt dat je dan een buitenlandse speler kunt contracteren voor de 3. Nu wordt Wright gezien als een 3 maar mijns inziens is hij dat niet. Daarbij is hij defensief zwak. Met Dourisseau en Pryor had Donar vorig seizoen spelers die veel beter kunnen verdedigen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten