Oefenwedstrijden zijn in theorie niet alleen nuttig voor spelers en coaches maar óók voor scheidsrechters. Nou, de wedstrijd van vanavond (Donar vs Hamburg Towers) maakte zeer duidelijk dat de arbiters wel heel veel oefening nodig hebben om een acceptabel niveau te behalen! Het was dramatisch slecht wat het drietal liet zien.
Zelfs de minst slechte van de drie (Joske Kuut) ging gruwelijk de mist in: ze waarschuwde Ross Bekkering (power-forward/center van Donar) dat hij niet mocht protesteren omdat hij anders een technische fout zou krijgen (geheel terecht volgens de spelregels, maar wellicht overdreven in een oefenwedstrijd) maar ze floot NIET toen de nummer 34 van Hamburg Towers (Michael Wenzl) een aanvallende fout (illegal screen) maakte waarbij Sean Cunningham (point-guard van Donar) licht geblesseerd raakte. Deze zeer onsportieve gast had hier diens 5e P moeten krijgen. Maar nee, wél kreeg Ross Bekkering tijdens de time-out nog zijn 5e persoonlijke fout.
Van play fair was absoluut geen sprake! En van fair play nóg minder. Waar dan in overdreven mate sprake van was: gebrek aan ruggegraat bij de scheidsrechters. Het was bloed irritant maar dan wel typerend voor het Nederlandse basketball.
Over het spel van Donar: de ploeg werkte hard, liet af en toe leuk basketball zien. Maar wat de ploeg óók liet zien waren domme turnovers en slechte communicatie. De ruststand 34 - 35 (en 17 - 11 na het 1e kwart) was hoopgevend maar in de tweede helft was de Duitse ploeg heer en meester. Hun kampfgeist en toneelspel was te veel voor Donar en de arbitrage. Dat laatste was een aanfluiting voor de sport maar dat zijn we in Nederland niet anders gewend.
Hamburg Towers was het afgelopen seizoen gedegradeerd van de DBBL (1. Bundesliga) naar de 2. Bundesliga. (In tegenstelling tot s. Oliver baskets van Jason Dourisseau dat de tegenovergestelde weg aflegde. Dat Donar verloor zegt niet dat de top van Nederland minder is dan de flop van de Bundesliga want het Donar van het afgelopen seizoen is niet te vergelijken met het Donar van nu.
Per speler bekeken is de huidige selectie minder goed. TEAMspel bepaalt echter het succes. De ploeg is nog lang geen team. DeJuan Wright speelde tegen Hamburg voor het eerst mee. Hij voldeed min of meer aan de verwachtingen: aanvallend goed (hoewel hij daarin niet constant is), verdedigend zeer matig. Deze ploeg mist, ten opzichte van die van vorig jaar, echt defensieve kwaliteit. Dourisseau, Pryor, Voorn zijn alle drie veel betere verdedigers dan Wright en Ridderhof.
Inmiddels zal diverse fans toch wel duidelijk zijn dat de ploeg er kwalitatief gezien, ook qua Nederlanders, op achteruit is gegaan? Qua bezetting op de 'inside-posities' is daarin niets veranderd. Bekkering, Koenis, Osaikhwuwuomwan & Van der Reijden waren er vorig zijn bij en dit seizoen opnieuw. Dat is gezien Bekkering, Koenis en Osaikhwuwuomwan goed nieuws.
Als het gaat om de shooting-guard positie: Arvin Slagter (Nederlander) is vervangen door DeJuan Wright (USA), Jessey Voorn (Nederlander) is vervangen door Mark Ridderhof (ook Nederlander maar Voorn is kwalitatief gezien een veel betere speler dan Ridderhof), Yannick van der Ark (Nederlander) is vervangen door Eric Peutz (Nederlander en hier geldt dat Van der Ark een veel betere speler is dan Peutz). Als je Daan Löwik ook beschouwt als shooting-guard dan geldt dat Van der Ark veel beter is dan Löwik (Nederlander). Nu zullen er fans zijn die stellen dat Löwik en Peutz nog erg jong zijn. Dat klopt maar potentie hebben ze niet. En dat had Van der Ark op die leeftijd vele malen meer. Zoals een Bas Veenstra al jaren lang veel meer potentie heeft dan Benny van der Reijden (weliswaar andere posities!).
Op de small-forward hadden we vorig seizoen Dourisseau (starter) en Pryor (back-up). Nu hebben we daar Wright (starter) en Veenstra (back-up). Waarbij ik denk dat je Veenstra eerder zou vergelijken met Van der Ark (die ook als small-forward speelde) of Hof dan met Pryor. Veenstra is een ander type speler dan al die andere small-forwards. Een goede vergelijking is eigenlijk niet mogelijk.
We hadden vorig seizoen 2 USA-spelers en 1 Nederlander op de positie van point-guard. De Nederlander van toen is er ook dit seizoen bij: Maarten Bouwknecht. De USA-spelers zijn vervangen door een USA-speler (Nik Cochran, nog erg weinig laten zien wegens een rugblessure) en een Amerikaanse Nederlander (Sean Cunningham). Cunningham doet het redelijk. Hij heeft alleen wel te veel turnovers. Ook in de wedstrijd tegen Hamburg Towers. Hij neemt de verkeerde beslissingen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten