Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 3 oktober 2015

Shoeters - Donar (supercup) [voorbeschouwing]

Morgenmiddag (zondag 4 oktober) de wedstrijd om de supercup tussen de landskampioen van het seizoen 2014/2015 (Shoeters Den Bosch) en de bekerwinnaar van hetzelfde seizoen (Donar Groningen). Ondanks dat het morgen werelddierendag is ga ik niet naar de Maaspoort om aapjes te kijken.

Er is door Leon Kersten al een analyse (vijf redenen voor supercupwinst spm & donar) gedaan maar omdat denk ik geldt 'zo veel mensen, zo veel meningen' deel ik mijn visie op de wedstrijd met je.

Shoeters:
 1. heeft een grotere kern van spelers die al goed op elkaar ingespeeld is (nieuw in de selectie zijn: Leon Williams (ex-Zwolle), Maarten Bouwknecht (ex-Donar Groningen), Valentijn Lietmeijer (ex-Zwolle) en Dejan Kravic (afkomstig van een Griekse club (waar Schaftenaar en Kloof spelen) getogen in Canada maar in het bezit van een Servisch én een Bosnisch paspoort).) 
 2. heeft de betere Nederlanders (Williams en Slagter zijn beter dan Dexter Hope (speler van Donar); Wessels is beter dan Bas Veenstra (Donar), en dat geldt denk ik toch ook voor diens back-up (Veenstra is bij Donar geen starter) Ralf de Pagter. Qua Nederlandse spelers is Donar echter op 2 plekken beter dan Shoeters: Jason Dourisseau is beter dan Kees jr. Akerboom & Ross Bekkering is beter dan Marcel Aarts (en minstens gelijkwaardig aan Stefan Wessels).

 • Arvin Slagter speelde een onopvallend doch zichtbaar nuttig toernooi. De leider, het cement tussen de stenen. Een van de routiniers in de ploeg met redelijk onervaren spelers. 
 • Kees jr. Akerboom speelde niet zo'n goed toernooi (mijns inziens althans). Hij zal mogelijk in de Nederlandse eredivisie (om te beginnen in de wedstrijd om de supercup) willen laten zien hoe goed hij kan spelen. 
 • Leon Williams was de back-up van Charlon Kloof. Hij deed weinig bijzondere dingen maar was zeker nuttig. Zijn manier van spelen is wat meer gecontroleerd, en dat was af en toe nuttig. Williams zal willen bewijzen dat hij terecht werd gekozen als de tweede point-guard van Nederland.
 • Stefan Wessels besloot zelf om zich niet beschikbaar te stellen voor de selectie. Hij zou, zo vonden velen, qua kwaliteiten wél in de selectie horen. Mee eens. Wessels is een betere speler dan zowel Kees jr. Akerboom (want een veel betere verdediger, maar aanvallend niet veel minder) als Ralf de Pagter (want een veel betere aanvaller, maar verdedigend net zo goed). 

Donar: 
 1. de buitenlanders (Ken Brown, Will Sullivan, Chase Fieler en Garrick Sherman) zijn "creatief". Zij beschikken over kwaliteiten die de meeste Nederlandse spelers (in de Nederlandse eredivisie) niet hebben. 
 2. is eerder begonnen met de voorbereiding op deze wedstrijd (ondanks meer nieuwe spelers in de selectie is dit in theorie toch een voordeel)
 3. de (naar verwachting) verhouding tussen beide ploegen met het oog op de wedstrijd om de supercup is gelijkwaardig. Hoe dat in de play-offs zal zijn? Aangezien Donar veel nieuwe spelers heeft zit er nog veel rek (ruimte voor verbetering) in de ploeg. 
 • Jason Dourisseau zat in de voorselectie maar moest zich wegens familieomstandigheden terugtrekken. Toon van Helfteren had anders moeten kiezen tussen Dourisseau en Nicolas de Jong. Zeer waarschijnlijk was een eventuele keuze dan in het voordeel van De Jong uitgevallen. Nicolas de Jong speelde overigens een goed toernooi. Hopelijk kunnen in de nieuwe kwalificatiereeks beide spelers meedoen! 
 • Yannick Franke mocht mee. Hij kwam zelfs zo'n 8 minuten in actie. Een jonge speler met veel potentie. Hij zal willen bewijzen dat hij een plek in het grote oranje verdient. Dat hij meer potentie heeft dan Maarten Bouwknecht (waarvan veel Donar-fans zeggen dat het bestuur hem heeft laten lopen).
 • Ross Bekkering stond op de lijst van kandidaten voor de selectie. Bekkering besloot om niet op deze uitnodiging in te gaan. Begrijpelijk (familie) en gezien blessures tijdens het seizoen verstandig. Fit zijn voor het nieuwe seizoen is belangrijker! Bekkering zal in de competitie mogelijk willen aantonen dat hij minstens zo goed is als internationals die actief waren op het EK. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten