Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zondag 28 februari 2016

Import? (Nederlands team vs DBL all star [VERSLAG ALL STAR game])

De nationale ploeg "won" de all-star game van een selectie spelers uit de Nederlandse eredivisie. Hoewel de zogenaamde DBL all-stars enkele keren een ruime voorsprong namen wonnen de orange lions.

In het laatste kwart nam de thuisploeg de wedstrijd over. Worthy de Jong, spelend in zijn eigen kippenhokje, was in die fase nadrukkelijk aanwezig met scores, assists en steals. Hij verdiende hiermee de prijs als MVP (meest waardevolle speler).

De gasten speelden zeer slordig in het laatste kwart. Veel turnovers waren het gevolg. In de slotfase mislukte de tactiek die had moeten leiden tot 2 punten, en daarmee verlenging.

De 100 - 98 uitslag zegt, ondanks dat de all-star game beslist geen serieuze wedstrijd is, wél iets over de kwaliteit van buitenlandse spelers.

Jason Dourisseau (speelde afgelopen zomer in de nationale selectie maar ging niet naar het EK) werd topscorer aan de kant van de bezoekers met 24 punten. Lance Jeter was zeer belangrijk als floor leader. Op de momenten dat hij als point-guard werd vervangen gingen het niet goed met de DBL all-stars. Tyson Hinz (vervanger van Stefan Wessels) & Grant Gibbs (vervanger van Hinz?) wisselden goede acties af met slechte. Thomas Dreesen (BS Weert) liet nauwelijks iets fatsoenlijks zien. Rogier Jansen is een Nederlander. Een ex-international. Ross Bekkering bezit een dubbelpaspoort: Canadees en Nederlands. Ook Gian Slagter (broertje van Arvin) is een Nederlander. Stefan Wessels, ook een Nederlander, was zelfs afwezig.

De basis vijf bestond uit Jeter, Jansen, Dourisseau, Hinz & Kravic. Van de reserves waren/zijn alleen Ross Bekkering, en in mindere mate Grant Gibbs, (een) waardige all-star(s).

Het startende vijftal van oranje was Leon Williams, Arvin Slagter, Yannick Franke, Worthy de Jong en Mohamed Kherrazi. Zij hadden met Maarten Bouwknecht, Jessey Voorn, Yannick Franke, Stefan Mladenovic, Kees Akerboom en Jeroen van der List meer spelers die op dit niveau thuis horen. Thomas Koenis was geblesseerd, evenals Ralf de Pagter. (Zij waren vervangen door Jessey Voorn en Stefan Mladenovic.)

De statistieken van deze wedstrijd.

De commentator (Ronald van Dam) hoort evenmin op dit niveau! Wat maakte die een blunders! Hij is op de hoogte van de feiten als het gaat om het vertrek van Yannick Franke bij Donar? Hij liet duidelijk weten dat volgens hem Lance Jeter de schuldige is aan het ongelukkige gevoel van Franke!

Fantasie

Na (tot nu toe) 2x te hebben geruild is dit nu mijn ploeg:

  1. Rondo, Rajon (point-guard, Sacramento Kings) 
  2. Horford, Al (center, Atlanta Hawks) 
  3. Lee, Courtney (shooting-guard, Memphis Grizzlies) 
  4. Crowder, Jae (small-forward, Boston Celtics) 
  5. Johnson, Amir (power-forward, Boston Celtics) 
  6. Ginobili, Manu (shooting-guard/small-forward, San Antonio Spurs) 
  7. Rush, Brandon (small-forward, Golden State Warriors)
  8. Sessions, Ramon (point-guard, Washington Wizards)
  9. Booker, Trevor (power-forward, Utah Jazz)
  10. Bjelca, Nemanja (forward, Minnesota TimberWolves) 
  11. Prince, Tayshaun (small-forard/shooting-guard, Minnesota TimberWolves)
  12. Copeland, Chris (forward, Milwaukee Bucks)
  13. O'Neal, Jermaine (center, 

Speelminuten per positie: 

point-guard = Rondo 32; Sessions 16 
shooting-guard = Lee 28; Ginobili 18; Prince 2 
small-forward = Crowder 32; Rush 9; Prince 7
power-forward = Johnson 32, Bjelca 10, Booker 6
center = Horford 34; Booker 14


Scorings-opties:

  1. Horford 
  2. Lee 
  3. Crowder 
  4. Johnson 
  5. Ginobili 
  6. Rush 
  7. Booker
  8. Prince
  9. Rondo

Stoelendans?

Stel ... Shoeters Den Bosch is niet in staat om een goede opvolger te vinden van SPM. Én ze kunnen dat niet opvangen met de rest van de businessclub. Dan komen de spelers vrij. Waar moeten die naar toe?

Ik pleit voor een terugkeer naar de Nederlandse clubs waar zij zijn opgeleid. Dat heeft, in mijn ogen, een stoelendans tot gevolg.

Eerst zal ik de spelers van Shoeters verdelen. Daarna schuif ik andere spelers door.

1. Lietmeijer, Valentijn (naar Donar)
2. Bouwknecht, Maarten (naar Donar)
4. Slagter, Arvin (naar Rotterdam Challengers)
5. Williams, Leon (naar Landstede)
7. Wessels, Stefan (naar Apollo)
9. Schilder, Mike (naar Rotterdam Challengers)
10. Pagter, de, Ralf (naar Apollo)
12. Akerboom, Kees jr. (naar Leiden?)
15. Aarts, Marcel (naar Landstede?)

Andere clubs:

Mladenovic, Stefan (naar Donar)
Tamasauskas, Vaidas (naar Donar (en dan door naar Zwolle of BVG))
Osaikhwuwuomwan, Craig (naar Apollo)
Hulzebos, Nikki (naar Donar)
Ormskerk, Jeremy (naar Challengers)
Padberg, Joost (naar Aris?)
Kempen, van, Kenneth (naar Apollo?)

Reserve reserves all-star game

Jessey Voorn is als reserve toegevoegd aan de nationale ploeg. Gian Slagter is de vervanger van Max van Schaik in de selectie van de Dutch basketball league.

In mijn ogen zou Lucas Steijn de vervanger moeten zijn van Max van Schaik. Dit omdat Steijn betere stats lijkt neer te zetten dan alternatief Quincy Treffers én omdat Rotterdam hoger staat op de ranglijst dan Aris.

Lance Jeter is de startende guard van het DBL - team. Hij is zonder meer een goede speler, en zeer belangrijk voor Donar, maar hij speelt nog maar kort mee. In mijn ogen veel te kort om gekozen te kunnen worden. Dat geldt voor meer spelers (La'Shard Anderson (waarom geen guard van een top 4 ploeg!?!), Thomas Dreesen (en dan speelt Dreessen ook nog bij BS Weert)).

1 speler per ploeg uit de DBL is stierenpoep! Je moet kiezen voor de toppers. Spelers van topploegen die topprestaties neerzetten. Maar dan wél spelers die voldoen aan de 80% regel.

Nog meer wijzigingen:
1. Ralf de Pagter (Shoeters) komt niet in actie, zijn vervanger is Stefan Mladenovic (Stefan dus terug in de nationale ploeg)
2. Ewoud Kloos (Landstede) doet niet mee aan de driepunts shoot-out, Tyson Hinz neemt zijn plaats in
3. Steve McWhorter (Landstede) heeft zich afgemeld voor de skills challenge, Lenno Witteveen neemt nu de honeurs van de Zwolse club waar
4. Craig Osaikhwuwuomwan (Landstede) is niet fit en moet derhalve verstek laten gaan bij de dunkcontest. Freek Vos zal nu namens de Zwollenaren gaan dunken.

zaterdag 27 februari 2016

2015 Golden State Warriors NBA Finals Mini Movie

Opnieuw de strijd aangaan (Apollo vs Donar [VOORBESCHOUWING])

Zaterdag 5 maart wordt in de Amsterdamse Apollohal de wedstrijd Apollo vs Donar gespeeld.

Nog geen 2 weken na de meest recente competitiewedstrijd van beide ploegen. Op 24 februari speelden zij nog tegen elkaar in het Groninger theater Martiniplaza. Uitslag 91 - 79.

Het was "pas" de 2e wedstrijd van het reguliere seizoen tussen beide ploegen. Dit komt omdat eerder een wedstrijd was afgelast wegens ijzel.

Daarvoor speelden zij dit seizoen al 2 wedstrijden tegen elkaar. Op 14 november won Apollo in haar eigen hal met 81 - 66. Een bekerwedstrijd (3 januari) eindigde in 66 - 68 (Donar uitgeschakeld, Apollo naar de kwartfinale (tegen Landstede bball Zwolle).)

De stand op de ranglijst:

  1. Leiden 19 gespeeld, 15 gewonnen, 4 verloren, 30 punten 
  2. Zwolle 19 gespeeld, 14 gewonnen, 5 verloren, 28 punten 
  3. Groningen 19 gespeeld, 14 gewonnen, 5 verloren, 28 punten 
  4. Den Bosch 19 gespeeld, 11 gewonnen, 8 verloren, 22 punten 
  5. Rotterdam 19 gespeeld, 7 gewonnen, 12 verloren, 14 punten 
  6. Amsterdam 19 gespeeld, 7 gewonnen, 12 verloren, 14 punten 
  7. Leeuwarden 19 gespeeld, 6 gewonnen, 13 verloren, 12 punten 
  8. Weert 19 gespeeld, 2 gewonnen, 15 verloren, 4 punten
Amsterdam staat eigenlijk te laag op de ranglijst. De ploeg is beter dan deze lijst doet vermoeden. Er werden nederlagen geleden tegen concurrenten Rotterdam en Leeuwarden. Onnodig verlies volgens hun vaste reporter: Bryant Abath.

Het zal voor Donar, zo sprak speler Aron Royé, geen makkelijke wedstrijd worden. Bekijk het hier (2e filmpje). Hoe nieuweling Tjoe de Paula het in deze wedstrijd zal doen, is afwachten. In de wedstrijd die op 24 februari werd gespeeld had hij vlak voor rust twee belangrijke scores (goed voor 5 punten). De Paula is een betere verdediger en meer een teamspeler dan de speler die hij mocht vervangen (omdat deze speler er zelf voor koos om te vertrekken): Yannick Franke. Dat betekent overigens niet dat Franke geen goede speler is. De kwaliteit van Yannick Franke is scoren. Hij is een aanvaller pur sang.


We zullen zien of de scheidsrechters dit keer het niveau wel aan kunnen. Hoe het in de wedstrijd van 24 februari ging kan je hier zien & horen. Zal je het antwoord vooraf besparen. 

De ploeg die de reguliere competitie als 3e afsluit speelt tegen de nummer 6. De nummer 4 speelt tegen de nummer 5. Zowel Donar als Landstede hebben het dit seizoen in de competitie niet makkelijk gehad tegen Apollo. 

Apollo is in de 1e ronde van de play-offs een geduchte en daarom waarschijnlijk geen gewenste tegenstander. 

De nummers 1 en 2 zijn in de 1e ronde vrij.

vrijdag 26 februari 2016

Appels & peren (Donar vs Apollo [VERSLAG])

Sorry dat dit verslag pas nu gepubliceerd wordt! Mijn laptop werd gerepareerd.

De wedstrijd Donar vs Apollo valt niet te vergelijken met de wedstrijd Donar vs BS Weert. Het was een totaal andere wedstrijd.

Waar de Limburgers onmachtig waren om ook maar een heel klein beetje tegenstand te bieden, daar namen de Amsterdammers in het begin van de wedstrijd "brutaal" een voorsprong.

Daar waar de ploeg uit Mokum in de personen Aron Royé, Dimeo van der Horst, Nikki Hulzebos, Max van Schaik & Gian Slagter spelers heeft die eredivisiewaardig zijn, heeft de ploeg uit het noorden van Limburg 0 spelers die redelijkerwijs een plek in de eredivisie verdienen.

Het enige wat overeenkomt in beide wedstrijden is iets wat je juist niet wilt hebben (maar wat bijna iedere wedstrijd een probleem is): waardeloze arbitrage! De scheidsrechters zijn niet alleen inconsequent maar ook nog eens zeer arrogant en hun optreden heeft alle schijn van corruptie. Bij het zien van hun hoofden krijg je al een vieze smaak in je mond. En als de wedstrijd is begonnen dan word je misselijk.

Alle respect en lof voor de ploeg van Apollo (onder leiding van coach Patrick Faydherbe & assistent-coach Peter van Paassen). Zij gaan er vol tegenaan waardoor je zelf ook alles moet geven. Een voorsprong van 10 punten zegt niks tegen deze ploeg. Zij komen terug in de wedstrijd. Kijken even later opnieuw tegen een achterstand aan maar weten ook deze goed te maken.

Waar Donar misschien wordt gezien als een groep Rottweilers daar zijn de spelers van Apollo een stel pittige Jack Russell terriërs.

De spelers van Weert laten zich dan beter vergelijken met een paar suffe dwerghamsters.

Op de persconferentie lieten de beide coaches (Faydherbe & Braal) zich terecht negatief uit over de scheidsrechters. Het was, maar je mag van die lui niets anders verwachten, een drama.

Van de FEB en NBB mag je niet verwachten dat zij hier iets aan gaan doen. Want de FEB en NBB doen namelijk alleen maar dingen fout!

VERLIES IN DEN BOSCH EN EEN BOZE COACH | Challenge Sports Rotterdam

VERLIES IN DEN BOSCH EN EEN BOZE COACH | Challenge Sports Rotterdam Het niveau van de Nederlandse arbitrage (ongeacht welk spel c.q. welke sport) is dramatisch!

zondag 21 februari 2016

Emile 's 13

Mijn ploeg voor de NBA fantasy draft is compleet. In mijn selectie 1 speler die nog actief is geweest in de Nederlandse eredivisie!

De "sterren" van mijn ploeg zijn Rajon Rondo (point-guard, Sacramento Kings), Al Horford (power-forward/center, Atlanta Hawks), Manu Ginobili (shooting-guard, San Antonio Spurs), Jae Crowder (small-forward, Boston Celtics) en Amir Johnson (power-forward, Boston Celtics).

Op de reservebank o.a. Richard Jefferson (small-forward, Cleveland Cavaliers) en Tayshaun Prince (small-forward, Minnesota TimberWolves). Spelers die ooit in de NBA finale stonden. Prince werd in 2003/2004, met de Detroit Pistons, kampioen van de NBA. In 2004/2005 haalde de ploeg opnieuw de finale, maar verloor toen van de San Antonio Spurs.

Vraag: wie is speler die actief was in de Nederlandse eredivisie?

De voltallige selectie:

  1. Rondo, Rajon; Kings, Sacramento; point-guard 
  2. Horford, Al; Hawks, Atlanta; power-forward/center 
  3. Ginobili, Manu; Spurs, San Antonio; shooting-guard (6th man) 
  4. Crowder, Jae; Celtics, Boston; small-forward 
  5. Jokic, Nicola; Nuggets, Denver; center (reserve, 10e)
  6. Lee, Courtney; Grizzlies, Memphis; shooting-guard (reserve, 7e)
  7. Johnson, Amir; Celtics, Boston; power-forward 
  8. Rush, Brandon; Warriors, Golden State; small-forward/shooting-guard (reserve, 9e) 
  9. Sessions, Ramon; Wizards, Washington; point-guard (reserve) 
  10. Felton, Raymon; Mavericks, Dallas; point-guard (reserve) 
  11. Jefferson, Richard; Cavaliers, Cleveland; small-forward
  12. Prince, Tayshaun; TimberWolves, Minnesota; small-forward (reserve, 8e) 
  13. Copeland, Chris; Bucks, Milwaukee; forward (reserve, 11e) 

Op jacht naar de 2e plek (Donar vs Apollo [VOORBESCHOUWING])

Helaas nog niet op jacht naar de 1e plek. Leiden wist in haar eigen hokje te winnen tegen Den Bosch. Wat is er aan de hand met Shoeters? Zijn de Nederlandse toppers dan toch echt te zwak om te concurreren met buitenlanders? Leiden heeft 2 buitenlanders, Den Bosch heeft er 1. Zwolle en Donar hebben er ieder 4.

De stand op dit moment

  1. Leiden 19 gespeeld, 15 gewonnen, 4 verloren, 30 punten 
  2. Zwolle 19 gespeeld, 14 gewonnen, 5 verloren, 28 punten 
  3. Groningen 18 gespeeld, 13 gewonnen, 5 verloren, 26 punten 
  4. Den Bosch 18 gespeeld, 10 gewonnen, 8 verloren, 20 punten 
  5. Rotterdam 18 gespeeld, 7 gewonnen, 11 verloren, 14 punten 
  6. Amsterdam 18 gespeeld, 7 gewonnen, 11 verloren, 14 punten 
  7. Leeuwarden 19 gespeeld, 6 gewonnen, 13 verloren, 12 punten 
  8. Weert 19 gespeeld, 2 gewonnen, 17 verloren, 4 punten 
Als Donar wint dan komt het qua punten gelijk met Zwolle. Op onderling resultaat blijft Landstede dan 2e. Zwolle en Donar speelden tot nu toe 3x tegen elkaar. 2x won Zwolle, 1x won Donar. Op 24 maart spelen beide ploegen nog eens tegen elkaar. In Zwolle. 

Donar neemt het de komende maanden 2x op tegen Leiden. Donderdag 10 maart Donar vs Leiden. En donderdag 14 april Leiden vs Donar. 

Apollo Amsterdam is dit seizoen een geduchte tegenstander. Ondanks hun positie op de ranglijst. Zij wonnen dit seizoen al diverse keren van een ploeg uit de top 4. Alleen Leiden verloor dit seizoen nog niet van de Mokummers. Dat zal mede de reden zijn waarom zij de huidige nummer 1 zijn. Hun resultaten zijn minder wisselvallig dan van hun concurrenten. 

Donar verloor te veel wedstrijden in het begin van het seizoen. Wel apart dat die spelers die hier totaal geen blijk gaven enige kwaliteit en vaardigheden te hebben bij hun huidige clubs wel goed lijken te presteren. (Ken Brown en Garrick Sherman) 

Apollo wordt geleid door een coach (Patrick Faydherbe) en een aantal spelers (Aron Royé, Dimeo van der Horst, Max van Schaik en Nikki Hulzebos) die allen een verleden in Groningen hebben. Hulzebos is zelfs een exponent van de Groninger jeugdopleiding. Een van de vele voorbeelden dat spelers die in Groningen hun jeugdopleiding krijgen niet uitgroeien tot volwaardige spelers van Donar 1. 

Als fan én supporter van Donar is dat iets waar ik niet blij mee ben. Dat de club spelers elders laat rijpen, daar kan ik nog wel inkomen. Maar de club haalt hen ook niet terug. Het lijkt vooral een beslissing van de club te zijn. 

Apollo wist Donar dit seizoen reeds 2x te verslaan. 1x in de competitie (in Amsterdam) en 1x in het bekertoernooi (in Groningen). De wedstrijd van a.s. woensdag is een inhaalwedstrijd. In januari kon deze wedstrijd niet worden gespeeld i.v.m. ijzel. Een beslissing waar Apollo niet blij mee was. Zij zouden zelfs protest hebben aangetekend? Gaan zij eventueel ook protesteren tegen de vermelding van Tjoe de Paula op de sheet? 

zaterdag 20 februari 2016

Zoals te verwachten viel (Donar vs B.S. Weert [VERSLAG])

Drazen Bubnic kwam, bij het voorstellen van de spelers, het veld op lopen met zijn zoontje Adrian. Het jongetje werd 6 februari geboren.

Een verplicht nummertje. De nummer 3 (Donar) tegen de nummer 8 (B.S. Weert). De eerste wedstrijd die dit seizoen in Groningen werd gespeeld tussen beide ploegen eindigde in 122 - 57. Eigenlijk had de thuisploeg (Donar) vanavond deze prestatie moeten overtreffen. Maar dat het niet zou gaan gebeuren verwachtte ik al voor de wedstrijd. En dat werd in het eerste kwart meteen al bevestigd.

Kwartstanden:

  1. 28 - 17 
  2. 52 - 28 
  3. 88 - 36
  4. 108 - 50 
Het is niet makkelijk om te spelen tegen een ploeg die merkbaar zo veel zwakker speelt. Een ploeg ook waarvan je weinig tegenstand verwacht. Je moet toch scherp blijven. 

Het was vanavond een mooie gelegenheid om Bas Veenstra, Skip Samson en Niek Nieboer speelminuten te "geven". Wat mij dan wél weer verbaasde was dat Dexter Hope weinig speelde. Raakte hij geblesseerd? Op de momenten dat Lance Jeter mocht rusten werd zijn positie vooral ingenomen door Sean Cunningham. Een bron meldt dat Hope geblesseerd raakte aan zijn hand, en daarom uit voorzorg aan de kant werd gehouden. Ook Drazen Bubnic (die een behoorlijk goede wedstrijd speelde) werd uit voorzorg aan de kant gehouden.

Er vielen gelukkig ook diverse mooie acties te zien. Zoals een dunk van Ross Bekkering na een assist via het bord van Lance Jeter. 

De combinaties waren snel. Veel te snel voor de spelers van Weert. Hun verdediging was, behoudens het maken van fouten, niet in staat om de aanvallen van Donar te stoppen.

Hopelijk vanavond winst voor Shoeters Den Bosch (zij spelen in en tegen Leiden).  

Woensdag 24 februari de thuiswedstrijd (inhaalwedstrijd wegens ijzel) tegen b.c. Apollo. De Amsterdammers wonnen afgelopen donderdag hun thuiswedstrijd tegen Landstede basketball Zwolle. De Amsterdammers wonnen in Groningen, begin januari, een bekerwedstrijd van Donar. 

vrijdag 19 februari 2016

Ha Tjoe

Donar heeft vandaag een contract afgesloten met Tjoe de Paula. In het seizoen 2003-2004 speelde hij al eens voor Donar (toen onder coach Ton Boot).

Erik Braal heeft Ton Boot vaak gezien als voorbeeld. Braal en De Paula kennen elkaar nog uit de tijd dat Braal coach was van Aris (Leeuwarden).

In de wedstrijden Donar - Aris deed ik, om te plagen, wel eens alsof ik een niesbui had. Dan riep ik "Ha ha ha ha Tjoe!". Ja, je probeert van alles om spelers van de tegenpartij uit hun concentratie te halen.

De club geeft aan dat hij is gehaald voor de duur van enkele maanden (rest van het seizoen). Zijn rol wordt in de media niet duidelijk beschreven "voor de breedte en diepte". Tjoe is een ervaren shooting-guard. Hij kan goed schieten, heeft denk ik weinig moeite om zich te schikken in het teambelang en hij is een redelijke verdediger (in de play-offs tegen Donar deed hij het niet onaardig).

Bekenden van hem omschrijven hem als een leider, als iemand die zeker nog fanatiek genoeg is voor de eredivisie, die iedereen op de goede plek zet. Mooie woorden.

Ik hoop dat hij er mede voor kan zorgen dat dit seizoen heel succesvol eindigt (met een kampioenschap). Maar ik zie na de zomer graag Groningers terugkeren voor de rol en positie die De Paula nu waarschijnlijk gaat innemen.

Wat betreft het contracteren van een reserve: was de keuze voor Franke onverstandig? Wist Yannick Franke dat hij de back-up zou zijn van Jason Dourisseau? (En later ook van Will Sullivan.) Het is bekend dat niet iedere speler de rol van invaller aan kan. Misschien dat Franke ook zo'n speler is die wil starten en 30 minuten per wedstrijd wil spelen?

Maar goed: de blik is nu eerst gericht op dit seizoen, op de naderende play-offs. Waarvan wij hopelijk de 1e ronde vrij zijn.

Donar & jeugd

Jonge spelers die in Groningen hun basketball-opleiding volgden kozen de afgelopen jaren al voor clubs buiten Groningen. Te weinig kans om in het 1e uit te groeien tot een volwaardige eredivisiespeler.

Deze week vertrok, halverwege zijn eerste jaar als speler van Donar, Yannick Franke. Een speler die niet in Groningen is opgeleid (daar waar Donar vaker meer zag in spelers uit de randstad zoals Jessey Voorn en Dimeo van der Horst) neemt ook teleurgesteld afscheid van de Groninger club.

Ik hoop echt dat Donar in de zomer diverse spelers terughaalt die zijn opgeleid in Groningen. Daarbij kan het helpen als een club het moet doen met een lager budget.

Maarten Bouwknecht, Valentijn Lietmeijer & Stefan Mladenovic zie ik graag terugkomen bij Donar.

Hopelijk een redelijk beperkt aantal buitenlandse spelers (de prestaties van de buitenlanders (in de gehele competitie) vallen tegen). Al sta ik niet afwijzend tegenover een duo Lance Jeter & Cashmere Wright. Twee verschillende type spelers. Zoals je denk ik ook zou kunnen spelen met een duo Chris Paul & Stephen Curry.

Laten wij de voorkeur geven aan Groningers (bijvoorbeeld Bas Veenstra) en vervolgens aan Nederlanders (Mohamed Kherrazi, Thomas Koenis)! Dan voelt het ook beter als de club, voor aanvulling, kiest voor spelers met een dubbel paspoort (Bekkering, Cunningham).

Rotterdam basketball

Zojuist las ik het bericht dat Ivan Filipan op een training geblesseerd is geraakt aan zijn enkel. Gaat dit invloed hebben op een mogelijke onderhandeling tussen Rotterdam basketball en Yannick Franke?

Gezien een bericht van Robert Krabbendam vermoed ik dat Rotterdam geïnteresseerd is in Franke.

donderdag 18 februari 2016

Donar vs Weert

De DBL zit vol verrassingen. Hoewel er een duidelijk verschil is tussen de top 4 en de tob /flop 4 zijn er momenten waarop de ploegen uit de top 4 verliezen van een ploeg die niet tot de top 4 behoort.

De ploeg die daar het vaakst in is geslaagd tot nu toe: Apollo Amsterdam. De ploeg van coach Patrick Faydherbe won reeds van Zwolle (2x in de competitie), Donar (2x in de competitie, 1x in het bekertoernooi) en Den Bosch (1x in de competitie). Een van deze overwinningen werd donderdag 18 februari geboekt.

De stand ...

  1. Leiden 18 gespeeld, 14 gewonnen, 4 verloren, 28 punten 
  2. Zwolle 19 gespeeld, 14 gewonnen, 5 verloren, 28 punten 
  3. Groningen 17 gespeeld, 12 gewonnen, 5 verloren, 24 punten 
  4. Den Bosch 17 gespeeld, 10 gewonnen, 7 verloren, 20 punten 
  5. Amsterdam 18 gespeeld, 7 gewonnen, 11 verloren, 14 punten 
  6. Rotterdam 17 gespeeld, 6 gewonnen, 11 verloren, 12 punten 
  7. Leeuwarden 18 gespeeld, 6 gewonnen, 12 verloren, 12 punten 
  8. Weert 18 gespeeld, 2 gewonnen, 16 verloren, 4 punten 
Dat Weert nog actief is, is best merkwaardig. Een deel van de club is failliet. Een deel o de club was verdeeld in meerdere bv's. Niet alle bv's zijn door de rechtbank failliet verklaard.

Dat B.S. Weert een licentie kreeg om dit seizoen mee te mogen spelen is overigens een schande. Al meerdere seizoenen was er sprake van financiële problemen. De club brengt geen competitieve ploeg op de been. En de uitstraling van de hal is absoluut niet topsport waardig. (Overigens geldt dit ook voor dat Leidse konijnenhokje.) Maar het is, gezien de affaire Den Helder Kings, absoluut geen verrassing! De FEB faalt herhaaldelijk, de clubs doen er niets aan.

Wanneer Donar a.s. zaterdagavond wint van Weert komt de ploeg dichterbij de top 2. Het zou mooi zijn als Shoeters (Den Bosch) in en tegen Leiden wint. Dat zou namelijk betekenen dat het verschil tussen de top 2 en Donar verkleind wordt tot 2 punten. Met de wedstrijd Donar vs Leiden (10 maart) binnenkort op het programma is dat zeer wenselijk!

Op woensdag 24 februari worden overigens de wedstrijden Leiden vs Zwolle & Donar Groningen vs Apollo Amsterdam gespeeld. Gevolgd door Apollo vs Donar op 5 maart.

Het vertrek van Franke: deel 2

In het artikel van gisteren stelde ik (mezelf) al de vraag: "Waar ligt de toekomst van Yannick Franke?". Het lijkt er op dat de regels niet heel duidelijk zijn. Mag je tijdens het seizoen nou wél of niet overstappen van de ene eredivisieploeg naar de andere?

Enkele jaren terug mocht Robert Krabbendam wél van club wisselen: van Apollo (Amsterdam) naar Rotterdam (Challenge sports Rotterdam basketball college).

In het geruchten circuit worden Apollo en Shoeters (Den Bosch) genoemd als grootste kanshebbers om Franke in te lijven. Bijzonder hieraan: over Shoeters wordt gezegd dat Franke & Van Helfteren naar de regerend landskampioen gaan. Enkele jaren geleden (seizoen 2012/2013) verliet hij halverwege het seizoen b.s. Leiden.

Rotterdam, de club waarvoor Franke speelde voor Donar hem inlijfde, wordt door het Dagblad van het Noorden genoemd als "nieuwe" club van Yannick Franke.

Apollo & Rotterdam bball zijn geen van beide ploegen die in de top 4 van de DBL staan. Een international (en dat is Franke) behoort in mijn ogen voor een ploeg uit de top 4 te spelen. Ook al is dat misschien slechts 10 minuten per wedstrijd. Bij een ploeg uit de tob 4 of flop 4 zo u wilt zal een speler met potentie zich niet of nauwelijks ontwikkelen.

Bij Landstede basketball (Zwolle) past Franke denk ik niet. Of b.s. Leiden hem nu nog wel wil (nadat hij in de zomer bedankt zou hebben voor een contract met Leiden)? Shoeters (Sam Jones) wil een creatieve, scorende speler. Dat is Franke. Maar wat zal een eventuele transfer van Franke naar Shoeters betekenen voor andere Nederlanders?

Lietmeijer speelde in de bekerwedstrijd tegen Aris 20 minuten (hij speelt niet heel veel) maar noteerde wel 10 punten + 6 (defensieve!) rebounds.

Bouwknecht speelde in die zelfde wedstrijd 30 minuten. Hij kwam tot 3 punten + 3 steals + 5 assists.

woensdag 17 februari 2016

Yannick Franke weg bij Donar

Yannick Franke & Donar hebben per direct afscheid van elkaar genomen.

Een gelukkige samenwerking is het zelden geweest. Já, er was een periode waarin de ploeg afhankelijk was van Franke (vanwege zijn scores) máár ... die scores hadden ook een keerzijde: té solistisch (in de aanval) en het moest gebrek aan defensieve kwaliteiten compenseren. In de ogen van sommigen konden zijn scores zijn zwakke punten verbloemen.

Franke wist zich in het begin van de competitie staande te houden, ondanks dat hij het moest doen met enkele zeer zwakke ploeggenoten. Maar op den duur lukte dit niet meer. Jeugdig enthousiasme maakte dat hij ging forceren. Zijn spel kwam in een negatieve spiraal.

Ik denk dat die val gestopt had kunnen worden als de ploeg eerder had kunnen beschikken over Lance Jeter. Wellicht had men er dan nog voor gekozen om Franke vaker aan te spelen, en meer minuten op het veld te zetten. Nu hij in een dal zat gebeurde dit logischerwijs niet.

Achteraf gezien is het aantrekken van Yannick Franke geen gelukkige keuze geweest. Zo jammer dat de club er niet voor koos om andere Nederlanders te contracteren. Spelers die niet per sé beter zijn maar wel beter bij de club passen.

Waar de toekomst van Yannick ligt? Ik zou het toejuichen als hij naar een ploeg in Nederland gaat, en dat deze ploeg vervolgens een Nederlander naar Donar stuurt. Een Groninger. Qua clubs zijn er dan (in mijn ogen) 2 opties: Shoeters Den Bosch (Lietmeijer / Bouwknecht naar Donar) en Rotterdam (Mladenovic naar Donar).

Stefan Mladenovic zal het seizoen denk ik willen afmaken in Rotterdam. Gezien zijn studie.

Bouwknecht & Lietmeijer tekenden afgelopen zomer beiden een drie jarig contract. Of Shoeters de verplichtingen na kan komen als er geen nieuwe hoofdsponsor wordt gevonden?

zondag 14 februari 2016

Ons zelf tekort gedaan (Shoeters vs Donar [VERSLAG])

Wij, Donar, hebben onszelf in Den Bosch tekort gedaan! Er zullen ongetwijfeld supporters (mét roze bril) zijn die zeggen: "We hebben gewonnen!", "Dit zijn nog niet de play-offs, daarin gaan wij beter spelen", "We hebben lange tijd niet gewonnen in de Maaspoort" enz. Daar hebben zij wel gelijk in maar dat zegt niets over het vertoonde spel.

Shoeters speelde, zoals vaker dit seizoen, matig. Of positiever beschouwd: niet goed. Donar speelde behoorlijk, het niveau is, als ik een oordeel mag geven, voldoende. Het was echter slordig. We hadden te vaak te veel moeite om de bal in de ploeg te houden of om een aanval goed uit te spelen.

In de play-offs moet dit beter. De ploegen uit de top 4, ook Shoeters Den Bosch, zullen dan beter spelen dan zij op dit moment doen.

Kwartstanden:

  1. 12 - 13 
  2. 25 - 37 (13 - 24)
  3. 38 - 53 (13 - 16) 
  4. 53 - 72 (15 - 19) 
In het eerste kwart verzuimden wij al om Shoeters op de pijnbank te leggen. We verspeelden een 3 - 11 voorsprong. 

Drazen Bubnic moest in het vierde kwart het veld verlaten met 5 P's (waarvan 3 aanvallende?). Dat zijn dure fouten. Het is echt zaak om dit de komende weken te verbeteren. 

Positief is dat we Shoeters (ook al speelden zij zwak) op 53 punten weten te houden. Als je de tegenstander onder de 70 houdt heb je vaak al een goede kans. In een wedstrijd tegen een stugge ploeg als Shoeters ligt de grens zo rond de 60. Dan is 53 punten goed. 

Als je dan ook nog eens 72 punten weet te maken (wat dus meer had kunnen zijn) dan is een overwinning verklaard. 

In de achtervolging (Shoeters vs Donar [VOORBESCHOUWING])

Shoeters (Den Bosch) en Donar (Groningen) zijn nog altijd in de achtervolging. Op jacht naar een plek in de top 2 van de competitie. Na de wedstrijd Landstede basketball (Zwolle) vs b.s. Leiden is de achterstand op de top 2 groter geworden.

Leiden won namelijk in Zwolle. Het verschil tussen de nummer 2 en de nummer 3 werd daarmee uitgebreid van 4 naar 6 punten.

De stand in de competitie op dit moment:

  1. Leiden 18 gespeeld, 14 gewonnen, 4 verloren, 28 punten (+1) 
  2. Zwolle 18 gespeeld, 14 gewonnen, 4 verloren, 28 punten (-1) 
  3. Groningen 16 gespeeld, 11 gewonnen, 5 verloren, 22 punten 
  4. Den Bosch 16 gespeeld, 10 gewonnen, 6 verloren, 20 punten 
  5. Rotterdam 17 gespeeld, 6 gewonnen, 11 verloren, 12 punten 
  6. Amsterdam 17 gespeeld, 6 gewonnen, 11 verloren, 12 punten 
  7. Leeuwarden 18 gespeeld, 6 gewonnen, 12 verloren, 12 punten 
  8. Weert 18 gespeeld, 2 gewonnen, 16 verloren, 4 punten 
De +1 / -1 duidt op wisseling van de koppositie. 

Het verschil tussen de nummer 4 en 5 was vorig seizoen, aan het einde van de reguliere competitie, 24 punten. Het lijkt er op dat het verschil nu minder groot zal zijn. De ploegen spelen nu nog 10 tot 12 wedstrijden. 

Nou ja, na vandaag 10 of 11. Nog 11 wedstrijden om een achterstand van 4 (of 6) punten in te lopen. 11 wedstrijden terwijl de top 2 nog 10 wedstrijden speelt. Je hebt dus 1 wedstrijd meer te spelen maar het gat is groter dan 1 gewonnen wedstrijd. 

Donar treft Zwolle nog 1x, en Leiden nog 2x. Bij winst vanmiddag op Den Bosch zijn dat belangrijke wedstrijden. Wanneer er vanmiddag niet wordt gewonnen is de 2e plek al zo goed als onhaalbaar geworden. 

Donar heeft het traditioneel moeilijk in Den Bosch. Heel vaak verliezen de Groningers in de Maaspoort. (Omgekeerd hebben de Bosschenaren het lastig in MartiniPlaza, de Donar-tempel, in Groningen.) 

Shoeters beschikt in de persoon van Leon Williams over een goede Nederlandse point-guard maar hij lijkt toch niet zo goed als Lance L. Jeter van Donar. Ook Maarten Bouwknecht (die als shooting-guard speelt maar bij Donar begon als point-guard) is niet van het kaliber Jeter. 

De terugkeer van Jeter is belangrijk voor de Groninger ploeg. 

Hoe zal de match-up Kravic vs Bubnic gaan? (Bubnic zal waarschijnlijk niet starten. De eerste match-up zal dan Kravic vs Bekkering zijn.) 

Wie speelt er op Stefan Wessels? Fieler of Dourisseau? Of Bekkering? Ik zou er voor kiezen om Fieler op Akerboom te zetten, Dourisseau op Wessels / De Pagter en Bekkering op Kravic. Jeter of Sullivan op Bouwknecht en Cunningham of Hope op Leon Williams. 

Het is aan Donar om rustig te blijven. Het spookt vaak in de Maaspoort. Daarbij spelen de Shoeters een traag spelletje. Zij loeren op foutjes. Aanvang van de wedstrijd is om 16:00 uur.

maandag 8 februari 2016

Shoeters vs Donar (DBL [VOORBESCHOUWING])

Shoeters Den Bosch ontvangt zondag 14 februari a.s. Donar Groningen. Een subtopper. De nummer 3 (Donar) gaat op bezoek bij de nummer 4 (Den Bosch).

Beide ploegen vallen dit seizoen tegen. Het zijn de ploegen die vorig seizoen tegen elkaar speelden in zowel de bekerfinale (winst Donar) als de finale van de play-offs (winst Shoeters).

Beide ploegen zijn ten opzichte van het vorige seizoen gewijzigd. Shoeters nam Leon Williams (international) en Valentijn Lietmeijer over van Landstede basketball Zwolle (de huidige nummer 1 van de DBL). Maarten Bouwknecht verliet Donar voor Shoeters.

Donar contracteerde Dexter Hope (Nederlander), Will Sullivan (USA), Chase Fieler (USA) en Drazen Bubnic (Slovenië). Nadat eerder afscheid was genomen van Garrick Sherman (USA), Ken Brown (USA) en Tommy Mason - Griffin (USA).

Er is wel enige kritiek (begrijpelijk) op het aantal buitenlanders van Donar: 4 spelers gelden als buitenlanders (Lance Jeter, Will Sullivan, Chase Fieler en Drazen Bubnic), 1 speler is genaturaliseerd (Jason Dourisseau), 2 spelers hebben dubbele paspoorten (Ross Bekkering is in het bezit van een Canadees én Nederlands paspoort; Sean Cunningham heeft de nationaliteit van de USA én Nederland).

Criticasters, en ik snap hen wel, vinden dat spelers met een dubbel paspoort of zij die genaturaliseerd zijn toch als niet Nederlander gezien moeten worden. Imports nemen plekken in die je graag bezet wilt zien door exponenten van de Nederlandse jeugdopleidingen.

Tóch is het niet anders dan het beleid in de zó bloeiende jaren '80. Met al die Nederlandse Amerikanen. Wat een probleem vormde voor de competitie was de regel dat iedere club over een onbeperkt aantal buitenlandse spelers mocht beschikken.

Het aantal is teruggebracht naar 4. Maar, gezien het aantal clubs (8), er zijn Nederlanders die niet aan de bak komen bij een eredivisieploeg. Als je dán bedenkt hoeveel Nederlanders er actief zijn in het buitenland ...

Waarom spelen die jongens niet in de DBL? Nu kiezen zij voor een opleiding (college) maar ook daarna zie je hen vaak niet spelen in de DBL (maar ook niet in een behoorlijke Europese competitie!).

Ik hoop dat Donar gaat kiezen voor meer Nederlanders, meer spelers die in Groningen zijn opgeleid, en dát gaat aanvullen met buitenlandse toppers! En niet van die middelmatige spelers als bijvoorbeeld Sherman & Brown.

Dan over deze wedstrijd: Donar wist de afgelopen 4 wedstrijden te winnen: Leiden uit, Rotterdam thus, Leeuwarden uit en Zwolle thuis.

Shoeters verloor eind januari van Landstede basketball (Zwolle). In Zwolle was de nummer 1 van de competitie net beter dan de Bosschenaren.

Spijt de musical (VIDEOCLIP)

Première SPIJT de musical | Vipkidz Reportz

Spijt de musical – veel doen met weinig

De cast van "Spijt de Musical" - Spijt (Live @ Zapplive)

Brittany Bowe Highlights

zaterdag 6 februari 2016

Gemiste reclame! (Donar vs Landstede [VERSLAG])

Wáár is de media (tv) als jij ze kunt gebruiken? Vanavond, bij de wedstrijd Donar vs Landstede, waren zij niet aanwezig! Zó jammer voor het Nederlandse basketball!

De wedstrijd was niet alleen op papier een topper: de nummer 3 (Donar) ontving de nummer 1 (Landstede). Qua vertoond spel was het in fases, waarbij het momentum keerde, ook een topwedstrijd. Beide ploegen lieten, met pieken en dalen, goed basketball zien.

Details bleken uiteindelijk beslissend. Fundamentals, die in grote delen van de wedstrijd niet werden beheerst (bijvoorbeeld rebounding), drukten geen forse stempel op de wedstrijd. Het spel golfde, in een vrij hoog tempo, op en neer.

Kwartstanden:

  1. 26 - 25 
  2. 38 - 40 (12 - 15) 
  3. 60 - 64 (22 - 24) 
  4. 83 - 82 (23 - 18)
Dat het tempo vrij hoog lag komt door de speelstijlen van beide ploegen (vooral Landstede houdt er van om in een hoog tempo te spelen) maar ook door de arbitrage. Er werd, in mijn ogen, weinig gefloten (als je het over de gehele wedstrijd bekijkt) en dat kwam de wedstrijd ten goede. 

Een vrij strak begin, de teugels laten vieren, de riemen even weer aantrekken en losjes doch gecontroleerd eindigen. Ik heb de scheidsrechters in jaren niet zo goed zien fluiten! En, ik ben nu eens niet sarcastisch. 

De P & T voor Drazen Bubnic bijvoorbeeld waren heel terecht. De verdediger van Zwolle (Tyson Hinz) stond keurig te verdedigen. Drazen beukte op hem in, een terechte P. Nadat deze gegeven was raakte Bubnic gefrustreerd. Hij ging klagen. Als beloning kreeg hij een verdiende T. Geen slimme acties. 

Vanavond, aan Donar-zijde, een goed spelende Chase Fieler. Niet eens qua scores. 

Jessey Voorn (Landstede) was in deze wedstrijd, op positieve wijze, nadrukkelijk aanwezig. Topscorer van de wedstrijd met 23 punten, goed verdedigen (op bijvoorbeeld Yannick Franke), goede teamspirit (bijvoorbeeld bij het optillen van Grant Gibbs). Diverse spelers mochten proberen om Voorn te neutraliseren. Met wisselend succes: Franke, die geen verdediger is, slaagde hier niet in. Dourisseau, wel een verdediger, had veel meer succes. 

Ondanks de nederlaag wil ik wél stellen dat Landstede terecht de nummer 1 van de DBL is. De ploeg speelt goed (bezit technisch en tactisch behoorlijk wat kwaliteit) en is een team. 

Ik hoop op een finale Landstede vs Donar. Nadeel is wel dat het Landstede sportcentrum niet heel groot is (er kunnen ongeveer 200 supporters in), en het dan moeilijk wordt om er bij te zijn. Maar omdat elk nadeel zijn voordeel heeft: dit vraagt om verslaggeving door Ziggo! 

Het bouwen van een team

In de NBA zijn de Golden State Warriors zeer populair. Wat gewaardeerd wordt, ook door mij, is dat dit team niet het gevolg is van sterren die tijdens een barbecue besloten om samen te gaan spelen (en dit af te dwingen bij het bestuur van een club (Miami Heat: Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh of de latere versie, de Cleveland Cavaliers: LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love).

Dat Stephen Curry, Klay Thompson & Draymond Green samen spelen is omdat zij werden gekozen in de 'draft'. Andre Iguadala kwam naar de Warriors na een ruil. Maar niet omdat hij zo graag wilde spelen met Curry, Thompson & Green.

Er valt elders een Nederlandstalig artikel over te lezen: hier.

Ik vind het jammer dat Donar er niet in slaagt om, ondanks de prijzen van de afgelopen paar jaar, goed op te leiden (en daar vruchten van te plukken (we hebben in Nederland geen 'draft')), spelers te scouten die passen bij de club. We halen spelers ten eerste omdat zij betaalbaar zijn en ten tweede omdat een coach denkt dat ze bij zijn tactiek passen.

Spelers als Stefan Mladenovic, Valentijn Lietmeijer en Maarten Bouwknecht zouden alle drie tot de selectie van Donar moeten behoren. Niet per sé als starters.

Spelers als Lance Jeter, Jason Dourisseau, Ross Bekkering haal je als aanvulling op eigen talent. Dan kun je, voor dergelijke posities, wellicht zelfs nóg betere (duurdere) spelers contracteren.

Nu spelers als Dourisseau en Bekkering de kern vormen die aanvulling nodig hebben, aanvulling die niet uit de eigen opleiding komt, halen wij buitenlanders die (zwaar) teleurstellen. Uitgezonderd Lance Jeter. Maar, omdat hij vorig seizoen ook al voor Donar speelde, we mogen  hem denk ik wel beschouwen als deel van de kern. Net als Sean Cunningham, die ook tijdens het seizoen terugkwam naar Donar. Het is echter niet ondenkbaar dat Cunningham na dit seizoen terugkeert naar Leiden.

Of de band die Cunningham lijkt te hebben met Leiden anders is dan die van Mladenovic, Lietmeijer en Bouwknecht met Donar durf ik niet te zeggen. Ik vind dat je spelers moet houden / halen die voor Donar willen spelen! Het is graag of niet! Niet verrassend dus dat Donar, toen Cunningham aangaf zijn contract niet te willen verlengen voor duidelijk werd dat het EK hem geen beter contract zou opleveren, verder keek.

Cunningham ging niet naar het EK. Weinig clubs waren in hem geïnteresseerd c.q. er waren weinig clubs waar Cunningham naar toe wilde. Dus kwam de interesse die Donar later toonde als een geschenk. Maar, hoe graag 'local heroes' voor Donar spelen is niet bekend. Er wordt genoeg over gepraat door fans. Ik weet niet wat waar is.

Diep triest dat wij het seizoen niet begonnen met Jeter, Wright, Clark, (Dourisseau, Bekkering,) Bouwknecht, Cunningham en Mladenovic maar met Brown, Sullivan en Sherman. (Fieler speelde redelijk goed tot hij geblesseerd raakte. Sindsdien is het slecht (of op zijn best (tegen Aris) matig).

Hopelijk gaat het ons komende zomer lukken om meer spelers voor langere tijd vast te leggen, én te behouden! Jeter heeft nu een contract tot het einde van dit seizoen. Leuk maar het zou zo veel beter kunnen.

Ik wil niet beweren dat wij niet met veel guards zouden kunnen spelen. Een selectie met Jeter, Cunningham, Franke, Bouwknecht, Lietmeijer en Mladenovic kan denk ik wél. Dat Wright en Clark relatief kleine forwards zijn, en dat Dourisseau een kleine '4' is, hoeft geen probleem te zijn! De ploeg heeft wél een tweede center nodig. Met alleen Bekkering heb je te weinig kwaliteit onder de borden.


NBA Fantasie draft 2

En de reservespelers (tot nu toe)

Lee, Courtney; shooting-guard; Memphis Grizzlies

Johnson, Amir; power-forward; Boston Celtics 

Rush, Brandon; small-forward; Golden State Warriors 

Sessions, Ramon; point-guard; Washington Wizards 



donderdag 4 februari 2016

Leiden vs Aris Leeuwarden (DBL [VOORBESCHOUWING] + (later vanavond) het [VERSLAG] (aanvulling))

Vanavond, donderdag 4 februari 2016, de competitiewedstrijd (in de mannen eredivisie) b.s. Leiden vs Aris Leeuwarden.

Leiden heeft zich in december versterkt met Cashmere Wright (point-guard, in het seizoen 2013/2014 speler van het Groningse Donar) en Marquise Simmons (power-forward, in het seizoen 2014/2015 speler van Aris Leeuwarden).

Aan het begin van het seizoen had Leiden twee andere buitenlanders onder contract: DeRonn Scott (shooting-guard) en Eric Stutz (center/power-forward). Beide Amerikanen vielen zwaar tegen.

Zoals veel import-spelers lijden aan een chronisch gebrek aan kwaliteit: Thomas Dreesen (B.S. Weert); Joe O'Shea, Ali Fraser, Josiah Heath (allen Aris Leeuwarden); Will Sullivan, Chase Fieler, Drazen Bubnic (en Garrick Sherman & Ken Brown (en Tommy Mason - Griffin (fysiek niet in orde) van wie afscheid werd genomen) allen Donar).

Kijkend naar de plussen vs minnen van Aris en b.s. Leiden constateer ik het volgende ...

Aris:

plus: spelinzicht (waar assists uit voortkomen) van Nigel van Oostrum (gemiddeld 7,00 assists per wedstrjd), scorend vermogen van Javier Duren.
min: Javier Duren is behoorlijk licht ontvlambaar (wat fouten tot gevolg heeft), verdediging van de ploeg als geheel, veel komt van de (solistische) Amerikanen.


Leiden:

plus: ervaring van de spelers, verdediging.
min: nog niet optimaal op elkaar ingespeeld, erg afhankelijk van Worthy de Jong.


Leiden heeft in deze wedstrijd het thuisvoordeel. Tot nu toe houden zij dit vast. Ruststand: 38 - 29.

Opvallend: Koenis (Leiden) 9 rebounds in de 1e helft, Heath (Aris) topscorer van de wedstrijd (tot nu toe) met 15 punten.

Minder opvallend maar wel redelijk indrukwekkend: Van Oostrum 5 assists (in het eerste kwart al vroeg 2 assists). Wright 3 steals.

Aris verloor zaterdag 30 januari met 55 - 106 van Donar Groningen. De ploeg speelde toen slap en slordig. Helaas voor de Friesche fans doen zij dat vanavond opnieuw.

De Leeuwardenaren moet meer rebounds gaan pakken. Én beter gaan schieten (hoger schotpercentage bereiken). Sleutelfactor: de verdediging!

Aris bleek niet in staat te zijn om partij te bieden. Michael Schuurs (coach Aris) sprak terecht dat zijn ploeg niet in staat is om hard te spelen. Ze zijn te soft. 84 - 54. Opnieuw een ruime nederlaag voor de Leeuwarder ploeg.

Nu, na de kerstvakantie, wordt het kwaliteitsverschil langzaam maar zeker duidelijker. Enkele stunts (bijv. Apollo tegen Shoeters) uitgezonderd wint de top 4 eenvoudig van de tob/flop 4.

Aris heeft wedstrijden op het programma staan tegen directe concurrenten als het gaat om deelname de play-offs.

dinsdag 2 februari 2016

Donar vs Landstede (DBL [VOORBESCHOUWING])

Zaterdag 6 februari vanaf 19:30 uur de wedstrijd Donar (Groningen) vs Landstede basketball (Zwolle). De nummer 3 van de competitie ontvangt de nummer 1.

Eerdere uitslagen tussen beide ploegen in dit seizoen:
18 oktober 2015: Donar vs Landstede = 66 - 75
6 december 2015: Landstede vs Donar = 82 - 77

In de ploeg van Landstede ex-Donar - spelers Jessey Voorn en Craig Osaikhwuwuomwan. De dragende spelers van deze ploeg zijn de Amerikanen: Steve McWhorter, Grant Gibbs, Tyson Hinz, Ricardo Glenn.

Aan de zijde van Donar zijn de dragende spelers Lance Jeter, Ross Bekkering en Jason Dourisseau.

De scheidsrechters van de wedstrijd a.s. zaterdagavond: Joske Kuut, L. van Slooten & R. van der Sluis.