Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

maandag 8 februari 2016

Shoeters vs Donar (DBL [VOORBESCHOUWING])

Shoeters Den Bosch ontvangt zondag 14 februari a.s. Donar Groningen. Een subtopper. De nummer 3 (Donar) gaat op bezoek bij de nummer 4 (Den Bosch).

Beide ploegen vallen dit seizoen tegen. Het zijn de ploegen die vorig seizoen tegen elkaar speelden in zowel de bekerfinale (winst Donar) als de finale van de play-offs (winst Shoeters).

Beide ploegen zijn ten opzichte van het vorige seizoen gewijzigd. Shoeters nam Leon Williams (international) en Valentijn Lietmeijer over van Landstede basketball Zwolle (de huidige nummer 1 van de DBL). Maarten Bouwknecht verliet Donar voor Shoeters.

Donar contracteerde Dexter Hope (Nederlander), Will Sullivan (USA), Chase Fieler (USA) en Drazen Bubnic (Slovenië). Nadat eerder afscheid was genomen van Garrick Sherman (USA), Ken Brown (USA) en Tommy Mason - Griffin (USA).

Er is wel enige kritiek (begrijpelijk) op het aantal buitenlanders van Donar: 4 spelers gelden als buitenlanders (Lance Jeter, Will Sullivan, Chase Fieler en Drazen Bubnic), 1 speler is genaturaliseerd (Jason Dourisseau), 2 spelers hebben dubbele paspoorten (Ross Bekkering is in het bezit van een Canadees én Nederlands paspoort; Sean Cunningham heeft de nationaliteit van de USA én Nederland).

Criticasters, en ik snap hen wel, vinden dat spelers met een dubbel paspoort of zij die genaturaliseerd zijn toch als niet Nederlander gezien moeten worden. Imports nemen plekken in die je graag bezet wilt zien door exponenten van de Nederlandse jeugdopleidingen.

Tóch is het niet anders dan het beleid in de zó bloeiende jaren '80. Met al die Nederlandse Amerikanen. Wat een probleem vormde voor de competitie was de regel dat iedere club over een onbeperkt aantal buitenlandse spelers mocht beschikken.

Het aantal is teruggebracht naar 4. Maar, gezien het aantal clubs (8), er zijn Nederlanders die niet aan de bak komen bij een eredivisieploeg. Als je dán bedenkt hoeveel Nederlanders er actief zijn in het buitenland ...

Waarom spelen die jongens niet in de DBL? Nu kiezen zij voor een opleiding (college) maar ook daarna zie je hen vaak niet spelen in de DBL (maar ook niet in een behoorlijke Europese competitie!).

Ik hoop dat Donar gaat kiezen voor meer Nederlanders, meer spelers die in Groningen zijn opgeleid, en dát gaat aanvullen met buitenlandse toppers! En niet van die middelmatige spelers als bijvoorbeeld Sherman & Brown.

Dan over deze wedstrijd: Donar wist de afgelopen 4 wedstrijden te winnen: Leiden uit, Rotterdam thus, Leeuwarden uit en Zwolle thuis.

Shoeters verloor eind januari van Landstede basketball (Zwolle). In Zwolle was de nummer 1 van de competitie net beter dan de Bosschenaren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten