Aanbevolen post

Gastenboek

Omdat het  Donar-gastenboek  al enige tijd niet meer actief is, en ik mij oprecht afvraag of deze ooit weer beschikbaar wordt gemaakt, kom i...

zaterdag 6 februari 2016

Het bouwen van een team

In de NBA zijn de Golden State Warriors zeer populair. Wat gewaardeerd wordt, ook door mij, is dat dit team niet het gevolg is van sterren die tijdens een barbecue besloten om samen te gaan spelen (en dit af te dwingen bij het bestuur van een club (Miami Heat: Dwyane Wade, LeBron James, Chris Bosh of de latere versie, de Cleveland Cavaliers: LeBron James, Kyrie Irving, Kevin Love).

Dat Stephen Curry, Klay Thompson & Draymond Green samen spelen is omdat zij werden gekozen in de 'draft'. Andre Iguadala kwam naar de Warriors na een ruil. Maar niet omdat hij zo graag wilde spelen met Curry, Thompson & Green.

Er valt elders een Nederlandstalig artikel over te lezen: hier.

Ik vind het jammer dat Donar er niet in slaagt om, ondanks de prijzen van de afgelopen paar jaar, goed op te leiden (en daar vruchten van te plukken (we hebben in Nederland geen 'draft')), spelers te scouten die passen bij de club. We halen spelers ten eerste omdat zij betaalbaar zijn en ten tweede omdat een coach denkt dat ze bij zijn tactiek passen.

Spelers als Stefan Mladenovic, Valentijn Lietmeijer en Maarten Bouwknecht zouden alle drie tot de selectie van Donar moeten behoren. Niet per sé als starters.

Spelers als Lance Jeter, Jason Dourisseau, Ross Bekkering haal je als aanvulling op eigen talent. Dan kun je, voor dergelijke posities, wellicht zelfs nóg betere (duurdere) spelers contracteren.

Nu spelers als Dourisseau en Bekkering de kern vormen die aanvulling nodig hebben, aanvulling die niet uit de eigen opleiding komt, halen wij buitenlanders die (zwaar) teleurstellen. Uitgezonderd Lance Jeter. Maar, omdat hij vorig seizoen ook al voor Donar speelde, we mogen  hem denk ik wel beschouwen als deel van de kern. Net als Sean Cunningham, die ook tijdens het seizoen terugkwam naar Donar. Het is echter niet ondenkbaar dat Cunningham na dit seizoen terugkeert naar Leiden.

Of de band die Cunningham lijkt te hebben met Leiden anders is dan die van Mladenovic, Lietmeijer en Bouwknecht met Donar durf ik niet te zeggen. Ik vind dat je spelers moet houden / halen die voor Donar willen spelen! Het is graag of niet! Niet verrassend dus dat Donar, toen Cunningham aangaf zijn contract niet te willen verlengen voor duidelijk werd dat het EK hem geen beter contract zou opleveren, verder keek.

Cunningham ging niet naar het EK. Weinig clubs waren in hem geïnteresseerd c.q. er waren weinig clubs waar Cunningham naar toe wilde. Dus kwam de interesse die Donar later toonde als een geschenk. Maar, hoe graag 'local heroes' voor Donar spelen is niet bekend. Er wordt genoeg over gepraat door fans. Ik weet niet wat waar is.

Diep triest dat wij het seizoen niet begonnen met Jeter, Wright, Clark, (Dourisseau, Bekkering,) Bouwknecht, Cunningham en Mladenovic maar met Brown, Sullivan en Sherman. (Fieler speelde redelijk goed tot hij geblesseerd raakte. Sindsdien is het slecht (of op zijn best (tegen Aris) matig).

Hopelijk gaat het ons komende zomer lukken om meer spelers voor langere tijd vast te leggen, én te behouden! Jeter heeft nu een contract tot het einde van dit seizoen. Leuk maar het zou zo veel beter kunnen.

Ik wil niet beweren dat wij niet met veel guards zouden kunnen spelen. Een selectie met Jeter, Cunningham, Franke, Bouwknecht, Lietmeijer en Mladenovic kan denk ik wél. Dat Wright en Clark relatief kleine forwards zijn, en dat Dourisseau een kleine '4' is, hoeft geen probleem te zijn! De ploeg heeft wél een tweede center nodig. Met alleen Bekkering heb je te weinig kwaliteit onder de borden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten