Aanbevolen post

Donar 2018/2019

Dit bericht zal worden ge-update als er veranderingen zijn. Hoe zal de ploeg er in het nieuwe seizoen uitzien? Ik plaats hieronder een ove...

zaterdag 21 januari 2017

Teambasketball, individuele klasse & diepte op de bank

Hoe zorgen wij in Nederland voor kwaliteitsverbetering van het spel? Hoe zorgen wij er voor dat we sterkere ploegen in de competitie krijgen?

Opleiden? Nee. Daar mee bedoel ik: natuurlijk is een goede jeugdopleiding belangrijk maar ... jonge spelers moeten dan wél toekomst mogelijkheden hebben in Nederland. Al jarenlang is daar onvoldoende sprake van. En dat ligt echt niet alleen aan het aantal buitenlandse spelers! Te veel goede Nederlanders die lang actief zijn in de competitie? :( Daar is evenmin sprake van. Te weinig ploegen? Dat wordt wel eens geroepen. Maar dat slaat werkelijk nergens op. Kijkend naar het huidige aantal spelers in de DBL (met een Nederlands paspoort!) dat thuishoort in de eredivisie dan zijn dat er niet meer dan 50 (ofwel 5 ploegen). Als iemand zegt dat 50 veel te veel is dan ben ik nu al geneigd om te zeggen "klopt, overschatting, niet goed geteld".

Teambasketball vereist goede coaching. Ik denk dat er heus goede coaches zijn. Dat zou geen belemmering mogen zijn. Je moet de juiste mensen bij elkaar zetten. Kwestie van goed scouten. Daar gaat het mis.

Individuele klasse moet kunnen renderen. Een goede passer moet de bal spelen naar een speler die kan afronden. Een goede schutter moet goed aangespeeld worden. Ook dat vereist goede scouting. Mentaliteit mag zeker niet vergeten worden!

Diepte op de bank? Je moet 10 tot 12 goede spelers kunnen contracteren. Of dat kan is van verschillende factoren afhankelijk: budget, aanbod en interesse. De ene club komt budget tekort, de andere club merkt dat er onvoldoende sprake is van aanbod (goede spelers) en interesse (goede spelers).

Wat moet er dan gebeuren? Minder clubs in de DBL!

1 opmerking: