Spelers die in Groningen hun jeugdopleiding krijgen verlaten de stad zodra ze te oud zijn om nog in de under 20 competitie (eredivisie) te mogen spelen. Tenminste, als ze kiezen voor een toekomst in de eredivisie voor spelers die ouder zijn dan 20 jaar. (Een keuze die niet altijd leidt tot speelminuten in een eredivisieploeg. Maar nog wel eens tot gevolg heeft dat je in een tweede team moet spelen in de promotiedivisie. En dan in een ploeg die niet voor de final four van de promotiedivisie gaat. Wellicht zijn de trainingen van het 1e en 2e dan samen, maar dat zal lang niet altijd het geval zijn omdat anders het niveau van spelers van het 1e afneemt.)
Als ik eens wat namen noem van voormalige jeugdspelers: Nikki Hulzebosch (Zwolle, draait volop mee in de rotatie.), Srdjan Mladenovic (had wat minuten in Rotterdam maar kwam uiteindelijk in het 2e), Stefan Mladenovic (Rotterdam, Den Helder en thans Magixx Wijchen. Draait volop mee in de rotatie.), Sander de Roos (Groene Uilen. Was enkele seizoenen speler van Donar maar zat vooral op de bank.), Mark-Peter Hof (Aris, Groene Uilen, Donar. Zat jaren op de bank bij Donar. Ging vervolgens naar Aris en later Groene Uilen. Nu terug bij Donar. En daar is het vooral zitten op de bank.), Valentijn Lietmeijer (Aris (rookie van het jaar), nu na 2 jaar Aris speler van Zwolle. Heeft in diverse wedstrijden een kwartier mogen spelen. Maar had ook wedstrijden met slechts 5 minuten. Kwam in een wedstrijd tegen Den Bosch tot 13 punten maar had al diverse wedstrijden waarin hij niet tot scoren kwam. En dat (uit de driepunter) is toch vooral zijn kwaliteit.), Jonah Kremer (Apollo, toen had de club nog geen eredivisieploeg. Nu speler van de Groene Uilen.), Jos van der Laan (Apollo, speelt weinig in de eredivisie. Moet daarom ook spelen met Apollo 2 in de promotiedivisie. Zoals recent in Groningen tegen de Groene Uilen. Als Jos dit seizoen niet naar een 15 tot 20 minuten speeltijd per wedstrijd weet te groeien dan denk ik: joh, kom terug naar Groningen! Ga hier studeren aan de Hanzehogeschool en ga spelen voor de Groene Uilen. Dan speel je waarschijnlijk ongeveer 25 - 30 minuten per wedstrijd. En dan speel je om het kampioenschap van de promotiedivisie. Is het alleen wel te hopen dat het niveau niet te ver wegzakt omdat het niveau van de promotie lager is dan dat van de eredivisie. Ook al is Apollo 1 geen topploeg in de eredivisie.)
Waarom zo weinig spelers een behoorlijke rol weten te betekenen in de eredivisie? Simpel: de jeugdopleiding in Groningen is niet goed. Talent is er dan wel (de under 20 van Donar heeft een paar seizoenen de final four gehaald) maar dat ontwikkelt zich onvoldoende omdat het geen kans krijgt in de eredivisie. Andere ploegen geven jonge spelers meer minuten in de eredivisie terwijl die jongens dan nog under 20 spelers zijn. De spelers groeien dan door naar het eerste als ze eenmaal te oud zijn voor de under 20. Sommigen (Jessey Voorn, Dimeo van der Horst, Mohammed Kherrazi) behoren inmiddels tot een groep spelers die A-international is (of daar (Van der Horst) tegenaan zit).
De mentaliteit van de spelers is in de jeugd niet goed. Daarmee bedoel ik: de druk is niet hoog genoeg. Er is te weinig spanning, te weinig uitdaging, psychologische spelletjes worden niet gespeeld. Een natuurlijke selectie ontbreekt. In rayons als West (Amsterdam en omgeving), Oost (Zwolle) en Zuid (bijv. Den Bosch) is het niveau hoger.
In Groningen zijn het de ploegen van Celeritas die ieder jaar met overmacht kampioen worden in de jeugdklasses. Zij mogen naar de Nederlandse kampioenschappen en worden daar heel vaak volledig van het veld gespeeld. Alleen vorig seizoen werden de meiden u18 van Celeritas kampioen van Nederland. Dit omdat de ploeg bestond uit meiden die in de under 20 eredivisie speelden.
De komst van het RTC Noord brengt hierin, zo vrees ik, nauwelijks tot geen verandering. Omdat de spelers en speelsters die zij krijgen niet vanaf 6-jarige leeftijd geheel door hen worden opgeleid. Het zijn spelers en speelsters die al zo'n 12/13 jaar zijn als ze op het RTC komen. Ze hebben dan al zo'n 6 jaar ergens gespeeld (lang niet altijd bij Celeritas) met alle gevolgen van dien. Clubs in de dorpen beschikken vaak niet over voldoende middelen: de trainers zijn niet goed, er wordt slechts 1 of 2x per week een uur getraind (geen sporthal beschikbaar voor meer uren), in hun ploeg zijn ze een zeldzaam talent (de rest zit in zo'n ploeg omdat er geen andere ploeg is, en die spelers vinden het alleen maar leuk om af en toe met vriendjes/vriendinnetjes een balletje te gooien).
Spelen voor je plezier is niet fout. Maar, je zou een twee sporen beleid moeten kunnen bewandelen: breedtesport (als kweekvijver én als "vangnet") en topsport. Dat kan bij een grote vereniging (als die geld heeft), maar niet bij een kleine vereniging van het platteland.
Naast geld is vooral het niveau van jeugdtrainers een probleem. De trainers zijn regelmatig niet goed geschoold, hebben in veel gevallen ook niet op hoog niveau gespeeld. We (rayon Noord + RTC) moeten veel meer trainers gaan opleiden. En, in de tussen tijd veel meer clinics organiseren voor jeugdtrainers van de clubs in de dorpen uit de ommelanden (en Drenthe + Friesland).
In dorpen en steden buiten Groningen moet basketball onder de jeugd ook veel populairder worden zodat je kunt gaan selecteren. Nu is zelfs een trainer van een eredivisieploeg al blij als hij 12 spelers kan vinden. Zo werkt het niet! Een trainer moet zo veel spelers van behoorlijk niveau tot zijn beschikking hebben dat hij 85% tot 90% van de kandidaten moet teleurstellen omdat er daadwerkelijk betere spelers zijn. Spelers die ook echt het niveau top van de eredivisie jeugd hebben.
Om dat te kunnen bereiken helpt het enorm als je kinderen een doel voor ogen kunt houden dat qua afstand dichtbij is. Dat kinderen zich er mee kunnen identificeren. Jeugdspelers moeten een serieuze ontwikkeling kunnen doormaken naar en in Donar 1. Daar is al jarenlang geen sprake van, en ook dit seizoen is dat spijtig genoeg niet anders. De minuten die Yannick van der Ark (te oud voor under 20), Mark-Peter Hof (al enkele jaren senior), Maarten Bouwknecht en Bennie van der Reijden mogen meedoen is in fases dat de wedstrijd al lang gespeeld is. Ze mogen dan samen in het veld staan. Fout! Ze moeten, niet allemaal samen maar een voor een, meedoen wanneer de wedstrijd spannend is. Daar leren ze van. Meer ervaren spelers als Slagter, Dourisseau, Pryor en Robinson, Voorn, Bekkering zullen hen dan ondersteuning moeten bieden! Het gebeurt niet en gaat voorlopig niet gebeuren. Enerzijds omdat de coach die de ploeg heeft daar het type niet naar is, anderzijds omdat men als club te veel naar de korte termijn kijkt. Omdat men denkt dat korte en lange termijn denken niet samen kan gaan.
Ik zie het niet gebeuren omdat bij de verenigingen te vaak een laissez faire houding aanwezig is. Alles moet maar kunnen omdat de kinderen plezier willen en de ouders contributie betalen. Handhaving van discipline is te vaak geen punt van aandacht. Althans, dat heb ik gezien bij clubs in de stad Groningen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten